Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix verzus klasické televízie. Schyľuje sa k nevyhnutnému boju o prežitie

Britská verejnoprávna televízia BBC a jej súkromný domáci konkurent ITV plánujú v Británii spustiť spoločnú streamovaciu videoslužbu, ktorá by konkurovala americkej firme Netflix. ITV uviedla, že rokovania o britskej službe s názvom BritBox sa nachádzajú v "záverečnej fáze".

09.03.2019 07:00
netflix, Foto:
Británia ide do boja s Netflixom. Podobný scenár čaká postupne aj ostatné európske krajiny.
debata (2)

Podľa generálneho riaditeľa BBC Tonyho Halla je cieľom spustiť túto službu v Británii v druhej polovici tohto roka.

Služba by mala užívateľom ponúkať staršie i nové relácie oboch televízií. Generálna riaditeľka ITV Carolyn McCallová navyše očakáva, že do BritBoxu sa zapoja aj ďalší partneri. Televízie zatiaľ neoznámili cenu novej služby, v médiách sa však objavili špekulácie o mesačnom poplatku vo výške päť libier.

ITV tento rok plánuje do služby investovať až 25 miliónov libier a na budúci rok ďalších zhruba 40 miliónov libier, napísala agentúra AP. Televízia BBC a ITV už prevádzkujú streamovaciu službu BritBox v Severnej Amerike. Táto služba má okolo pol milióna predplatiteľov a podľa Halla jej výsledky prekonávajú očakávania, upozornil server BBC.

Vznik tejto služby aj v Európe je reakciou na silnejúci tlak na tradičné televízie zo strany Netflixu. Televízny trh sa rýchlo mení a nastávajú situácie, na ktoré médiá nie sú pripravené. Nebývalý rozmach online hráčov na trhu má za následok, že mladší diváci sa otáčajú chrbtom tradičným staniciam a tie prichádzajú o zdroj svojich príjmov.

Bez adekvátnej reakcie sa štandardné televízie môžu dostať o niekoľko rokov do existenčných problémov. Len prednedávnom sa objavila správa, že práve britská BBC stráca nielen divákov, ale trpí aj finančnými stratami.

Vznik BritBoxu je snahou, ako zvrátiť tento negatívny trend. Začína sa nevyhnutý boj medzi televíziami a streamovacími službami, ktorý si bude musieť prejsť každý väčší televízny trh.

Televízie prichádzajú o státisíce divákov

Britská televízia prišla počas uplynulého roka o 860-tisíc platcov. Briti dávajú stále viac pred verejnoprávnou BBC prednosť streamingovým službám typu Netflix a Amazon Prime a z platenia televíznych poplatkov sa odhlasujú, napísal denník The Times.

Koncesionárske poplatky platia v Británii podľa týždenníka Der Spiegel iba tí, ktorí vlastnia televízor, alebo sú registrovanými používateľmi webovej stránky iPlayer, kde si relácie BBC môžu kedykoľvek prehrávať.

Internetovú televíziu má predplatenú už 9,78 milióna Britov. Predplatné Netflixu, Amazon Prime alebo televízie Now TV vlastní viac ako 40 percent britských domácností. Netflix a Amazon Prime Video plánujú vďaka vyšším príjmom z predplatného investovať miliardy do pripravovaných programov.

Peniaze naopak začínajú chýbať verejnoprávnemu médiu. Ročný poplatok za televíziu je v Británii podľa týždenníka Der Spiegel 150,50 libry. Ten je hlavným zdrojom jej príjmu. Základné predplatné Netflix stojí 5,99 libry mesačne, teda 72 libier ročne.

Dnešní britskí násťroční a mladí ľudia do 25 rokov televíziu sledujú asi o 40 percent menej, než tomu bolo ešte pred siedmimi rokmi, uviedol v lete spravodajský web BBC. Vo vekovej skupine nad 65 rokov sa neukázala žiadna zmena. Seniori v Británii sa na televíziu pozerajú v priemere viac ako 5,5 hodiny denne – presne 343 minút.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #BBC #oseriáloch