Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix spravil míľový krok k Slovensku. Táto správa naozaj poteší!

Tomu sa hovorí zvrat. Kým dlhé roky Netflix naše teritórium ignoroval, teraz v priebehu niekoľkých týždňov sa situácia dramaticky mení. Streamovací gigant sa míľovými krokmi snaží priblížiť nielen Česku, ale profitovať na tom bude aj Slovensko. A to výrazne.

19.02.2019 07:00
Netflix, netflix, logo netflix, Foto:
O pár týždňov a mesiacov sa z Netflixu stane pre Slovákov reálna pozerateľná alternatíva voči klasickej televízií.
debata (11)

Netflix bol síce dostupný aj pre Slovensko, lokalizácia však chýbala. Niekoľko rokov bol tento stav zakonzervovaný a zatiaľ čo sa chŕlili stovky nových seriálov, našinci nemali možnosť si ich pozrieť ani s titulkami. Pre anglicky zdatných jedincov to nebol problém. Asi aj preto na Slovensku je iba 15-tisíc predplatiteľov tejto služby. V susedných Čechách je toto číslo niekoľkonásobne vyššie, niekde na úrovni 60-tisícov.

Zrejme aj z tohto dôvodu a malú silu nášho teritória si Netflix dával poriadne načas a v podstate užívateľov ignoroval. Pochopiteľne sa sústreďoval na iné silné európske trhy.

Na prelome rokov sa však rozbehla petícia, ktorá žiadala pre „slovenský“ Netflix sprístupnenie aspoň českej lokalizácie. Nikto si už nerobí nádeje, že Netflix bude našej krajine venovať špeciálnu pozornosť. Stačil mesiac a niekoľko tisíc podpisov a streamovacia spoločnosť zareagovala a už aj Slováci môžu sledovať obľúbené programy s českými titulkami.

Česká lokalizácia ide míľovými krokmi vpred. Netflix sľubuje do konca roka úplné české znenie. To, že nejde iba prázdne sľuby dokazuje aj fakt, že pred pár dňami masívne rozšíril prekladateľský tím o tridsať ľudí.

V preklade to znamená, že tvorba českých tituliek naberie poriadne rýchle tempo a okrem najnovších premiér, ktoré už budú mať titulky, tak sa rýchlo doplnia aj k programom, kde doteraz chýbali. Český preklad dostane aj celé rozhranie. Netflix sa teda aj pre Slovákov stane plne zrozumiteľný a konečne nastane ten čas, keď mnohí budú uvažovať o ňom ako o alternatíve voči štandardnej televízii.

Zvýšená aktivita Netflixu zrejme nie je náhodná. Okrem toho, že minimálne v strednej Európe, mu uteká vlak, tak čoskoro môže prísť o ďalšie programy a musí nájsť cesty, aby zostal atraktívny pre celý svet. Jednoducho povedané, musí byť zrozumiteľný pre čo najväčší počet divákov a vyrovnať straty, ktoré mu hrozia.

Nie je tajomstvom, že pôvodná predstava o niekoľkých streamovacích hráčoch, ktorí budú ponúkať filmy a seriály veľkých filmových štúdií a štandarných televízií je definitívne preč. Konkurencia nespí a nielen televízie, ale aj spomínané štúdia pochopili, že online dostupnosť je tá cesta, kde zarobia. Netflix, ktorý sa pýši obrovskou ponukou štúdia Warner Bros. už čoskoro môže prísť o tisícky titulov, keďže aj Warneri chystajú vlastnú platformu.

Tento streamovací online trh sa veľmi dynamicky mení a vzniká pomerne zvláštna situácia, keď veľkí hráči budú mať svoje platformy s obsahom a diváci, ak budú chcieť vidieť svoje obľúbené programy, tak si budú musieť zrejme predplatiť viacero služieb. Pôvodná predstava bola taká, že zopár gigantov bude združovať programy rôznych spoločností.

Preto pre Netflix je dôležité, aby blížiace sa straty vykryl zrozumiteľnosťou pre doteraz ignorované trhy. Vyzerá to tak, že veľmi skoro sa bude musieť spoliehať väčšinou len na vlastnú tvorbu, do ktorej rok čo rok investuje čoraz viac. Navyše ponúkané filmy a seriály budú musieť byť ešte kvalitnejšie a údernejšie, aby nalákal čo najviac ľudí k predplateniu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch