Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Podarilo sa nemožné! Netflix, ktorý ignoruje Slovensko, spravil ústretový krok

Tento rok sa začal poriadne zostra. Začiatom januára vznikla petícia vyzývajúca Netflix, aby si konečne všimol Slovensko a prestal ho ignorovať. Stačil jeden mesiac a dlhodobo zakonzervovaný stav sa rýchlo zmenil.

06.02.2019 07:00
netflix Foto:
Streamovací gigant je o malý krôčik ústretovejší voči Slovákom.
debata (8)

Iniciátorom petície požadujúcej sprístupnenie českej lokalizácie aj pre slovenských predplatiteľov tejto služby je Ľubomír Tuchscher z portálu Velkyobsah.sk a stránka Filmtoro.sk. Pred niekoľkými týždňami rozbehli ambiciózny plán, ako rozhýbať streamovací gigant, ktorý našu krajinu prehliada.

Je bežnou praxou vznikajúcich online platforiem, že sa chcú čo najviac priblížiť svojim užívateľom a ponúknuť im filmy a seriály v rodnom jazyku. Touto cestou sa vybralo napríklad aj HBO so svojou platformou GO, ktorá ponúka atraktívne premiéry vždy s českým dabingom alebo českými titulkami. Netflix, ktorý má na Slovensku približne 15-tisíc predplatiteľov ponúka zrozumiteľnú lokalizáciu v smiešnych 25 tituloch.

Omnoho lepšie je na tom české znenie, ktoré však pre Slovensko nebolo dlhé roky prístupné. K zlepšeniu situácie nedošlo ani po zaradení Netflixu do ponuky kľúčových operátorov. Práve tu sa skrýva najväčšia slabina, keďže o Netflix nie je na Slovensku enormný záujem. Situácia by sa prirodzene zlepšila po možnosti sledovať najnovšie hity minimálne so zrozumiteľnými titulkami.

V susedných Čechách by do konca roka mala byť lokálne znenie prístupné pri polovici obsahu a bude postupne pribúdať. V tomto smere má Slovensko smolu. Nielenže streamovacia platforma nekomunikuje, v podstate sa nedá dostať k oficiálnemu kontaktu. Jediné, čo sa vie, že pre región strednej Európy je zriadené miesto v Amsterdame, pričom nedávno Netflix túto pozíciu len obsadzoval. Či sa to aj podarilo nie je známe. Platforma nekomunikuje nielen s odbornou, ale ani laickou verejnosťou, čo je minimálne zvláštne.

Slovenskí užívatelia si mohli doteraz vybrať len anglickej, nemeckej, poľskej, maďarskej a ukrajinskej podpory. Vďaka petícii, ktorú podpísalo za mesiac 5-tisíc ľudí sa ľady pohli. Portál Change.net združujúci petície navyše vždy upovedomí druhú stranu o štartujúcej iniciatíve. Začiatkom februára nastala pozitívna zmena, na ktorú sa čakalo roky.

Netflix bez upozornenia pridal českú lokalizáciu a Slováci využívajúci túto službu si môžu užiť viac programov. Otvára sa tým cesta aj pre nových potenciálnych predplatiteľov, ktorých neláka sledovanie štandardnej televízie.

Iróniou je, že Netflix túto zmenu opäť nijako neodkomunikoval a bez slova iba vyhovel požiadavke. Istý zlom nastal, keď na celú problematiku upozornil aj zahraničný portál BroadbandTV News, ktorý výmamil strohé a ničnehovoriace vyjadrenie od hovorcu.

„V súčasnosti lokalizujeme naše používateľské rozhranie a titulky pre naše relácie a filmy vo viac ako 20 rôznych jazykoch. Ponúkame tiež možnosti dabingu pre mnohé tituly v našom katalógu. Keď získame dostatočnú členskú spätnú väzbu a lepšie pochopíme modely používania, rozhodneme sa, aké jazyky sa budú pridávať v budúcnosti.“

Minimálne v Čechách už vznikol lokálny seriál Haunted a rozbieha sa aktívnejšia komunikácia nielen s tvorcami, ale aj napríklad aj s novinármi. Čo je stále Slovensku len science fiction.

„Veľmi ma teší, že Netflix zareagoval ani nie do mesiaca od spustenia petície a urobil druhé najlepšie možné pre Slovákov. Stále platí, že najlepším krokom by bolo, keby služba mala slovenskú lokalizáciu. Sprístupnením češtiny urobil svoju knižnicu aspoň tak zrozumiteľnú slovenskému masovému publiku, ako to robí HBO so službou HBO GO alebo Markíza s Voyo. Touto cestou ďakujem všetkým viac ako 5 000 ľuďom nielen zo Slovenska, ktorí sa pod petíciou podpísali a pomohli dosiahnuť to, po čom sme individuálne volali už viac ako rok. Slováci si tak už tento víkend budú môcť pozrieť napríklad hlavného Oscarového favorita, film Roma alebo novinku od autora Hry o tróny, scifi Nightflyers nie s anglickými, ale českými titulkami,“ uviedol iniciátor petície Ľubomír Tuchscher.

Mal Tomáš Maštalír strach pri nakrúcaní Trhliny? Čo ho desilo? Pozrite si exkluzívne video na TV Pravda!

Video

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch