Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Keď nádej nezomrie! Tieto seriály v roku 2018 prekabátili smrtku

Keď televízia zruší nejaký seriál, ešte to nutne neznamená, že sa naozaj skončí. V posledných rokoch sa rozmohol trend záchrany obľúbených hitov. V tomto smere vedú streamovacie služby, tie vidia potenciál v seriáloch, ktoré v štandardných televíziách končia pre zdanlivý nezáujem divákov.

28.12.2018 07:00
designated survivor, kiefer sutherland, Foto:
"Prezident" Kiefer Sutherland doúradoval v seriáli Designated Survivor po dvoch sériách v štandardnej televízii. Teraz smeruje na Netflix.
debata

1. Designated Survivor

Politická dráma z prostredia tej najvyššej americkej politiky sa na stanici ABC dočkala len dvoch sezón. Prvá séria bola hitom, sledovanosť druhej išla strmhlav nadol. Dôvodom bol aj fakt, že neustále striedajúci sa tvorcovia nezvládli náročnú tému zákulisia Bieleho domu. Striedali sa väčšinou jednorázové zápletky, ktoré v konečnom dôsledku vyznievali nereálne až absurdne. Do toho treba prirátať dôraz na americký patriotizmus, na ktorý sa poukazuje v nevhodných momentoch a dôvod na odliv divákov je jasný. Seriál mal však aj veľa svetlých chvíľ, na ktoré by mal nadviazať, najmä teraz, keď ho prevzal Netflix. Streamovací gigant je známy tým, že dáva tvorcom potrebnú kreatívnu slobodu a tento seriál ho nutne potrebuje.

Cesta k záchrane Designated Survivora bola však poriadne kľukatá. V máji ABC oznámila koniec, následne sa vyrojili správy o tom, že Netflix rokuje o prevzatí. Problémom pri zrušených seriáloch je fakt, že po oznámení konca tvorcom, ale aj hercom následne platia už len mesiac kontrakty, ktoré ich k danému seriálu viažu. Bežnou praxou je, že sa herci rýchlo rozpŕchnu do iných projektov. Oznámenie, že seriál dostal tretiu sériu trvalo až niekoľko mesiacov, našťastie obsadenie nečakajú zmeny a všetky pôvodné postavy na čele s Kieferom Sutherlandom by sa mali vrátiť. Desaťdielna tretia séria sa očakáva v priebehu budúceho roka.

2. Lucifer

Podobne ako pri Designated Survivorovi, tak aj Lucifer doplatil na nesprávne rozhodnutie televízie. FOX dal ruky preč od pekelníka po troch sériách a následne sa rozbehla masívna kampaň na sociálnych sieťach, ktorá mala dokázať, že Lucifer má svojich divákov, tí však nesledujú seriál v televízii v presne určenom čase. Lucifer „doplatil“ na to, že má mladšie publikum, ktorá uprednostňuje iné platformy na sledovanie a pre televíziu je stále alfou a omegou priame vysielanie.

Po niekoľkých týždňov masívneho boja prišla dobrá správa. Opäť zasiahol Netflix a Lucifera prevzal a na začiatok mu doprial desať epizód. Podobne ako v prípade Designated Survivora, počet epizód sa môže zvyšovať, respektíve dostanú ďalšie sezóny.

3. Expanse

Televízia SyFy, ktorá kedysi vysielala aj legendárnu Hviezdnu bránu neraz ukázala, že „vie“ robiť nesprávne rozhodnutia. To platí aj o zrušení samotnej Hviezdnej brány. V roku 2018 dala ruky preč od vesmírnej drámy Expanse, ktorá sa celosvetovo tešila veľkej obľúbenosti. Nepomohli ani protesty divákov. Záchranné koleso tentokrát nehodil Netflix, ale konkurečný Amazon, ktorý pripravuje najdrahší seriál sveta – Pána Prsteňov. Amazon sa snaží rozširovať svoje seriálové portfólio a prevzal Expanse a dal mu štvrtú sériu.

4. The Last Man Standing

V tomto roku sa vrátil na obrazovky aj kontroverzný sitkom s Timom Allenom na čele. V roku 2016 dala od neho ruky preč televízia ABC vzhľadom na politické náznaky v deji, ktoré neboli korektné a prikláňali sa k Trumpovi. Hoci mal seriál slušnú sledovanosť, ABC s ním nechcela pokračovať. Oficiálnou verziou zrušenia boli vysoké náklady na výrobu. O to väčšie prekvapenie bolo, keď televízia FOX (v USA o nej hovoria ako o televízii, ktorú má pod palcom Trump) vdýchla sitkomu druhý dych. Sledovanosť je opäť slušná.

5. Brooklyn Nine-Nine

Televízia FOX dala na jar stopku aj svojej komediálnej stálici o čudnom policajnom zbore. Koniec tohto seriálu bol veľkým prekvapením. Protesty divákov zabrali a krátko na to seriál našiel svoj nový domov na konkurečnej NBC, kde v januári začne šiesta séria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lucifer #Designated Survivor #Last Man Standing