Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovákov očaril seriál o autistickom lekárovi. Markíza má pre vás jasný odkaz!

V polovici októbra televízia Markíza prekvapila divákov, keď na menšej stanici Doma ponúkla najlepší seriál minulého roka, ktorý okamžite zaujal Slovákov. Aj napriek tomu, že nasadenie na prvý pohľad nevyzeralo šťastne.

28.11.2018 07:00
good doctor, dobrý doktor, the good doctor,... Foto:
Slovenskí diváci si budú musieť na druhú sériu ešte počkať, dobrou správou je, že Markíza má aktívny záujem o vysielacie práva.
debata (9)

Akvizičné seriály už dávno nie sú piliermi vysielacích štruktúr slovenských televízií. Kedysi najväčšími hitmi mnohé stanice vyskladali aj celý týždeň. Po boome slovenskej tvorby išli tie zahraničné na bočnú koľaj, respektíve na menšie stanice, kde sa neraz vysielali bez väčšieho povšimnutia. Na hlavné stanice sa dostali len tie najväčšie hity a aj to v časoch, keď bežný človek spí.

Preto bolo príjemným spestrením, keď sa do vysielania dostala prvá séria hitu The Good Doctor (Dobrý doktor). Ten lámal počas minulého roka rekordy sledovanosti, stal sa najsledovanejšou novinkou a pravidelne si k nemu sadalo desať miliónov divákov.

Markíza ho nasadila síce na menšej stanici Doma, kde sa okamžite dostal do rebríčka najsledovanejších programov, aj napriek tomu, že seriálu vyhradili vražedný slot počas pracovného týždňa niečo po 19. hodine. Teda v čase, keď všetky televízie vysielajú hlavné spravodajstvo, ktoré má neotrasiteľnú tradíciu a silu a drvivá väčšina aj potenciálnych divákov radšej zvolí súhrn dňa, ako seriál.

Kvalita seriálu však dokázala zaujať a príbeh o geniálnom lekárovi Shaunovi, ktorý trpí formou autizmu opantal aj našincov a vyvolal nebývalý ohlas najmä po skončení vysielania. Diváci sa pravidelne pýtajú a hľadajú odpovede, kedy uvidia druhú sériu.

Vec sa má tak. Počas nedávneho obdobia si slovenské televízie zvykli vysielať zahraničné seriály vo veľmi zhustenej periodicite. Prvú 18-dielnu Doma odvysielala v priebehu troch týždňov, avšak v USA ju televízia ABC natiahne od jesene do jari, aby stíhala náročná produkcia. Slovenský divák preto len veľmi ťažko prijíma fakt, že v priebehu pár dní videl dielo, ktoré sa nakrúca trištvrte roka a pochopiteľne si rýchlo žiada pokračovanie, ktoré však nie je k dispozícii.

Navyše si zahraničné televízie vysielacie práva dobre strážia a seriál sa do distribúcie dostane až po skončení vysielania v krajine pôvodu, ak televízia nemá uzavretú exkluzívnu dohodu. Spravidla slovenské televízie neinvestujú financie do zahraničných seriálov a čakajú na štandardné vysielacie práva.

Televízia Markíza má však pre všetkých fanúšikov Dobrého doktora jasný odkaz. Druhá séria sa určite dostane do vysielania, v čo možno najkratšom termíne, akonáhle budú k dispozícii vysielacie práva. Ako potvrdil PR manažér Lukáš Kočišek, druhá séria Dobrého doktora by sa mohla dostať do vysielania v lete alebo na jeseň 2019.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Good Doctor #televízia Markíza #Dobrý doktor