Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix má problém so satanistami. V hre sú desiatky miliónov

Americká aktivistická skupina Satanic Temple žaluje spoločnosti Netflix a Warner Brothers o 50 miliónov dolárov za to, že v jednom seriáli údajne skopírovali jej sochu modly s hlavou capa a poškodili tak jej meno. Informuje o tom server americkej televízie CNBC a britská BBC.

13.11.2018 07:00
chilling adventures of sabrina, sabrina, Foto:
Nový seriál o Sabrine je "vonku" necelé dva týždne a už čelí žalobe.
debata (10)

Žaloba sa týka hororového seriálu The Chilling Adventures of Sabrina, natočeného podľa rovnomenného komiksu o dievčati, ktoré je napoly čarodejnicou. Podľa komiksu vznikol aj seriál Sabrina – mladá čarodejnica, známy aj slovenským divákom. Warner Brothers je producentom seriálu, ktorý vysiela internetová televízia Netflix. Ani jedna zo spoločností nechcela žalobu komentovať.

Skupina Satanic Temple vznikla podľa BBC v roku 2012 a kladie si za cieľ presadzovať oddelenie štátu a cirkvi, satana má ako symbol „opozície voči zneužívaniu moci“. V Spojených štátoch má 15 pobočiek a tvrdí, že jej cieľom je propagovať „láskavosť a pochopenie medzi všetkými ľuďmi“. Postavu satana údajne vníma ako rebela voči autorite boha a nie ako diabolskú bytosť.

Organizácia v žalobe argumentuje tým, že postavy v seriáli uctievajú diabla a prevádzkujú satanistické praktiky, kanibalizmus a dopúšťajú sa mučenia a vrážd. Členovia Satanic Temple sú s takýmto konaním spájaní, píše sa v žalobe. Modla podobná ikone skupiny sa podľa spoluzakladateľa organizácie Luciena Greaves objavila v štyroch epizódach seriálu.

Socha Baphometa vznikla ako súčasť jednej kampane skupiny v roku 2014. „Odvtedy sa stala symbolom, ktorý nás (satanistov) predstavuje ako ľudí,“ povedal Greaves. Použitie sochy tvorcami seriálu v tomto kontexte podľa neho všetko toto úsilie neguje.

Prvá séria The Chilling Adventures of Sabrina mala premiéru koncom októbra a aktuálne sa nakrúca už aj druhá séria. Tá bude mať premiéru v roku 2019. Nové spracovanie Sabriny je diametrálne odlišné, na aké boli diváci po celom svete zvyknutí. Je plné okultizmu, rituálov, kliatieb, kanibalizmu, krviprelievania a proroctve o príchode satana.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #Chilling Adventures of Sabrina