Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bola to poriadna zombie pasca! Nachytali sa takmer všetci

Zombie dráma The Walking Dead má za sebou naozaj perné a nevyspytateľné dni. Počas ostatnej nedele televízia AMC odvysielala poslednú epizódu s hlavnou postavou Rickom Grimesom (Andrew Lincoln) a zároveň oznámila pre verných divákov naozaj nečakané prekvapenie, ktoré sa podarilo udržať v tajnosti do posledného okamihu.

07.11.2018 07:00
andrew lincoln, rick grimes, walking dead, the... Foto:
Herec Andrew Lincoln po deviatich rokoch opustil The Walking Dead. Tvorcovia tajili prekvapenie a čakajú ho ďalšie samostatné filmy.
debata

Deviata sezóna, ktorá odštartovala v polovici októbra musí ukázať, že tento seriál ešte nepatrí do starého železa. Po dvoch pokazených rokoch, keď sa príbeh dostal do slepej uličky a v miliónoch odišli aj diváci, aktuálne budúcnosť prebrali noví showrunneri. Tí nemajú ľahkú úlohu, musia znova presvedčiť skeptických divákov, aby sa vrátili a zároveň postavili nové a pevné základy pre ďalšie série, ktoré AMC chce zrealizovať.

Svet zombíkov má podľa stanice ešte bohatú budúcnosť, čoho dôkazom je snaha nakrútiť minimálne dvanásť sezón The Walking Dead a pokračovať aj v prvom spin-off, ktorý sa v roku 2019 predstaví s piatou sériou a čoskoro by mali nasledovať ďalšie seriály a dokonca filmy. Toto nedávne stanovisko zo strany televízie ešte prednedávnom mnohí považovali len za zbožné prianie, všetko zmenila piata epizóda deviatej série, ktorá zombie svet navždy zmenila.

Po takmer dekáde The Walking Dead opustil herec Andrew Lincoln alias Rick Grimes, týmto krokom sa pôvodný seriál nezvratne odkláňa od svojej komiksovej predlohy a ide si vlastnou cestou. Pre skalných fanúšikov neodpustiteľné zlyhanie, pre tých ostatných skvelá príležitosť ako vzniesť novú energiu do haprujúceho deja, ktorý prešľapoval na mieste podobne ako živé mŕtvoly.

Vopred naplánovaný odchod hlavnej postavy dal tvorcom neopakovateľnú šancu vytvoriť úplne nové reálie a zabudnúť na staré chyby, ktoré sa stali v siedmej a ôsmej sérii. Najnovšie pokračovanie hneď na začiatku spravilo výrazný časový skok vpred a ukázalo jednotlivé komunity, ako vstali z popola a začali budovať novú civilizáciu. Samozrejme Rick bol ten, ktorý mal všetko pod palcom. Zároveň tlel jeho konflikt s Maggie a Darylom, ktorí nesúhlasili s tým, že Negan zostal nažive a čakali na vhodný okamih, aby svojho niekdajšieho priateľa zosadili z piedestálu.

Prvých päť epizód bol akýsi medzistupienok, diváci sa mohli rozlúčiť s hlavným hrdinom a zároveň odštartovať úplne novú epochu. Nakoniec postavy našli medzi sebou pochopenie, lenže bolo už neskoro. Rick ako správny líder si dal za povinnosť odkloniť obrovské stádo chodiacich mŕtvol od táborov a sám sa ťažko zranil a balansoval medzi životom a smrťou. Ideálne príležitosť pre tvorcov, ako zrekapitulovať život postavy, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou zombie sveta a priviesť v spomienkach a halucináciách ťažko zraneného muža postavy, ktoré už dávno zomreli a vytvoriť tak dojemný rozlúčku aj pre divákov.

Život Ricka Grimesa visel na vlásku. Nakoniec... Foto: AMC
andrew lincoln, the walking dead, walking dead, rick grimes, Život Ricka Grimesa visel na vlásku. Nakoniec prežil.

Epizóda What Comes After patrila k tomu najlepšiemu, čo seriál za posledné roky ponúkol. Príbeh sa neniesol v zbytočnom patetickom duchu, hoci príležitostí bolo neúrekom. Tvorcom sa podarilo vytvoriť mozaiku dojemných okamihov a postupne sa prepracovali k pointe a to samotnému rozuzleniu, ako Rick opustí dej. Postavy z The Walking Dead totiž zo seriálu neodchádzajú so šťastným koncom, vždy ich čakala krutá smrť.

Odchod Ricka túto „tradíciu“ porušil a nakoniec z beznádejného obkľúčenia našiel cestu von, hoci ho takmer naozaj stálo život a z pohľadu svojich blízkych to vyzeralo tak, že nemal šancu prežiť, čím tvorcovia vysvetlili aj fakt, že väčšina verí, že neprežil. Záchrana prišla v podobe tajomnej posádky vrtuľníka, ktorý v deji krúžil už istý čas a nikdy neprišlo vysvetlenie. Až teraz. Ťažko zraneného Ricka čakala záchrana, lenže za cenu, že sa nikdy nevráti na miesta, kde žil.

Záver tejto epizódy patril ďalšiemu šokujúcemu prekvapeniu, keď showrunneri opäť posunuli dej vpred a tentokrát poriadne, rovno o šesť rokov a nič nevyzerá tak, ako predtým. Od šiestej epizódy má divák pocit, že sleduje úplne nový seriál, s novým začiatkom, aj keď so staronovými postavami, ale s neprebádanými zápletkami.

Ďalšie prekvapenie prišlo, keď krátko po odvysielaní poslednej Rickovej časti, televízia AMC oznámila veľkolepé plány s hercom Andrewom Lincolnom. Už v roku 2019 sa začnú pripravovať minimálne tri filmy s postavou Ricka Grimesa v úplne novom prostredí s novými postavami. Táto správa dokonale zapadla k vyjadreniu spred pár týždňov, keď stanica avizovala rozšírenie zombie sveta a nikto netušil, že ho odštartuje práve postava Ricka Grimesa.

Herec dal seriálu zbohom kvôli rodine, s ktorou žije v Londýne a každoročne ju opúšťal na niekoľko mesiacov, aby v USA nakrúcal nové sezóny. Týmto krokom mu tvorcovia vyšli v ústrety a uvoľnili ho z neustáleho cestovania a zároveň mu otvorili dvere pre vytvorenie vlastného sveta.

Napríklad už dlho fanúšikovia vyčítali tvorcom, že chcú vidieť zombie apokalypsu aj mimo USA, vyzerá to tak, že teraz sa im prianie splní a nové filmy z tohto prostredia by sa mohli odohrávať v Anglicku a rovno aj s obľúbenou postavou, čo je kombinácia vopred odsúdená na úspech.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #Andrew Lincoln #THE WALKING DEAD #oseriáloch