Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nezvratný koniec? Bude rok 2020 osudný pre ďalší kultový seriál?

Vyzerá to tak, že ďalší kultový seriál smeruje k svojmu záveru a diváci sa budú musieť čoskoro rozlúčiť s obľúbenou Klinikou Grace (Grey's Anatomy). Možný záver naznačila hlavná predstaviteľka, herečka Ellen Pompeo, ktorá stvárňuje Meredith Greyovú už 15 rokov. Nadchádzajúci šestnásty rok by mohol byť pre seriál tým posledným.

28.09.2018 07:00
debata
Herečka Ellen Pompeo naznačila, že je... Foto: ABC
ellen pompeo, klinika grace, grey´s anatomy, greys anatomy, Herečka Ellen Pompeo naznačila, že je pripravená ukončiť svoju seriálovú lekársku kariéru.

Úloha Meredith spravila z Pompeo celosvetovú hviezdu a nedávno sa stala, vďaka seriálu, najlepšie zarábajúcou ženou v dramatickom seriáli. S televíziou ABC pred rokom uzavrela štedrý kontrakt, v ktorom sa zaviazala, že nakrúti ešte dve série a jej odmena sa vyšplhala k 20 miliónovej hranici. A to je suma len za účinkovanie v seriáli. Okrem toho je producentkou lekárskej drámy a otvorila sa jej cesta tvoriť vlastné seriály, z ktorých bude ťažiť ďalšie honoráre.

Pre ABC je Ellen Pompeo akýmsi rodinným striebrom a odmieta sa jej vzdať. Lenže všetko má svoj koniec a ten sa zrejme nevyhne ani Klinike Grace, ktorá pred pár dňami odštartovala 15. sezóna. Ani vysoké číslo série však neuberá zápletkám na atraktivite a seriálový matador dosahuje stále nadpriemernú sledovanosť a stal sa už prirodzenou súčasťou domácností a diváci sa prirodzene vracajú k novým epizódam.

To je fakt, s ktorým televízia ráta aj v nasledujúcich rokoch a bude snažiť odvrátiť možný koniec. Už aj tak museli kompetentní prehltnúť horkú pilulku, keď minulý rok dala televízii košom dvorná autorka Shonda Rhimes, ktorú preplatil Netflix. Už vtedy sa špekulovalo, či tento prestup nebude mať neblahý dopad na seriály bežiace na ABC.

Rhimes však šikovne využila multimiliónovú ponuku od streamovacieho gigantu a zároveň jej plynú vyššie príjmy z toho, že ABC chce naďalej pokračovať so seriálmi. Jedinou zmenou je, že Rhimes prenechala pozíciu showrunner Kliniky Grace svojej spolupracovníčky Kriste Vernoff. Ak však sa potvrdí koniec seriálu, tak pôvodná autorka sľúbila, že sa vráti a napíše úplne poslednú epizódu, hoci ako sama hovorí, jej námety menila minimálne šesťkrát.

Úvahy o prípadnom konci seriálu sama Ellen Pompeo pri príležitosti štartu 15. série, bez nej by seriál nemohol pokračovať. Počas dlhých rokov vysielania sa takmer vymenilo celé obsadenie, zostalo už len zopár pôvodných hercov a samozrejme hlavná predstaviteľka. Divákom odchody a príchody nových charakterov nerozrušili a zmierili sa s odchodom takých hviezd ako je Patrick Dempsey (Derek), Sandra Oh (Cristina), Sara Ramirez (Callie), Jessica Capshaw (Arizona) alebo Sarah Drew (April). Osudy Meredith Greyovej mali vždy prednosť.

Podľa slov herečky ešte nevie spraviť záväzné rozhodnutie o svojej budúcnosti v seriáli, keď jej vyprší aktuálny kontrakt na konci 16. série, ale má naozaj pocit, že už seriál povedal väčšinu príbehov, ktoré mohol a nastal čas sa tým vážne zaoberať. Na otázku, či existuje možnosť, že oznámi svoj koniec účinkovania len dodala, že v tom vidí reálnu šancu.

Dlhodobé účinkovanie Ellen Pompeo popiera doterajšie trendy, keď väčšina hercov je už po niekoľkých sezónach unavená zo svojich úloh a požiada tvorcov o odchod. Herečka sa nikdy netajila tým, že je veľmi vďačná divákom za dlhodobú priazeň, ktorá taktiež popiera všetky štandardy.

Zatiaľ čo nové seriály majú problém zaujať počas úvodnej série, Klinika Grace je neohrozený fenomén pätnásť rokov. Seriálová Meredith Greyová zotrváva na obrazovkách tak dlho, pretože o ňu diváci majú stále záujem, práve tento fakt dlhodobo uvádza herečka ako dôvod, prečo už niekoľkokrát bola ochotná predĺžiť svoj kontrakt s televíziou a spraviť z Kliniky Grace najdlhšie vysielanú drámu. Seriál už prekonal aj legendárnu Pohotovosť v počte epizód.

Posledné roky sú v znamení koncov seriálov, ktoré sa dlhodobo vysielali. V roku 2019 sa skončí napríklad kultová Teória veľkého tresku, ale aj Hra o tróny. Pred časom sa do seriálovej histórie odobrali obľúbené Kosti (Bones) alebo aj Upírske denníky (The Vampire Diaries). Ak sa potvrdia úvahy o konci, tak lekári zo Seattlu na čele s Meredith vyliečia svoj posledný prípad v máji 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #Ellen Pompeo #Grey´s Anatomy #oseriáloch