Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Do seriálu Lokomotíva Tomáš pribudli nové postavy, vraj bol rasistický a sexistický

Obľúbený detský kreslený seriál Lokomotíva Tomáš sa po niekoľkých desiatkach rokov dočkal výraznej zmeny, stal sa rodovo vyváženejším a multikultúrnejším. Parné lokomotívy, ktoré sú hrdinami programu, takisto prvýkrát opustili fiktívny domovský ostrov Sodor, cestujú po svete a objavujú nové krajiny a kultúry - Čínu, Indiu a Austráliu. Informujú o tom britské médiá.

09.09.2018 07:00
lokomotíva tomáš, vláčik tomáš, vláčik, vlak, Foto: ,
Nové spracovanie seriálu so sebou prinieslo viacero zmien. K Tomášovi pribudli viaceré ženské postavy a cudzinci.
debata (14)

Seriál sa podľa nich tiež dočkal novej zvučky, je v ňom viac humoru a fantázie, napríklad snové sekvencie. Novú verziu začala britská televízia Channel 5 vysielať v pondelok.

Hlavný skupina vláčikov má okrem Tomáša teraz tri mužské a tri ženské postavy. K deťom dobre známym stáliciam Percymu, Gordonovi, Jamesovi (Jakubovi) a Emily pribudli lokomotívy Nia a Rebecca. Seriál má tiež nových medzinárodných hrdinov – napríklad Indku Ašimu, Austrálčana Shanea a Číňana Jung Paa.

Seriál jeho kritici dlhodobo označovali za sexistický a rasistický. Niektorí rodičia sa tiež sťažovali, že dáva deťom zlý príklad – vláčiky sa podľa nich k sebe zle správajú a navzájom si závidia.

Na zmenách seriálu sa podieľala OSN v rámci svojho programu trvalo udržateľného rozvoja. Aj novinky už majú svojich kritikov, tvorcovia seriálu sa podľa nich príliš skláňajú pred politickou korektnosťou.

Knižnú predlohu lokomotívy Tomáša vytvoril pre svojho dvojročného syna britský duchovný Wilbert Awdry. Prvú knihu o parnej lokomotíve s ľudskou tvárou napísal v roku 1942, aby rozptýlil chorého potomka.

Podľa knihy potom vznikol animovaný seriál. Dnes táto značka vynáša ročne miliardu libier a seriál s hrdinami Awdryho kníh sledujú deti v 185 krajinách, vrátane Slovenska.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #lokomotíva Tomáš