Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čo zostalo po Hre o tróny? Štáb upratuje trosky a tony odpadu

Posledná klapka Hry o tróny síce padla koncom júna, filmové štúdia začali upratovať len nedávno. A že je čo upratovať! Štáb má za sebou jedno z najnáročnejších nakrúcaní v histórii televízie.

23.09.2018 07:00
hra o tróny, game of thrones, viserion, drak, Foto:
Úmorné čakanie na poslednú sériu nemá konca. Po pôvodnom seriáli zostanú len vybrané kulisy a pamätné predmety.
debata

Filmári počas predchádzajúcich mesiacov na viacerých miestach museli vystavať ešte väčšie kulisy, na aké boli zvyknutí z predchádzajúcich sezón. Zásadne sa „rozširoval“ aj Zimohrad, kde sa nakrúcali obrovské deštrukčné scény a všetko nasvedčuje tomu, že sídlo Starkovcov nezvládne stret viacerých armád Západozeme a Armády bielych chodcov. Fanúšikom sa podarilo zachytiť doslova nočné plienenie legendárneho miesta.

Bez tak najväčšia pozornosť patrila filmových štúdiam v Belfaste, kde vznikla kópia chorvátskeho Dubrovnika a kde niekoľko týždňov prebiehalo nakrúcanie viacero scén. Spoločným menovateľom bolo ničenie. Miliónové kulisy, ktoré boli presnou kópiou starobylého mestečka zapísaného v zozname UNESCO, rovnako ako Zimohrad, neraz ľahli popolom, aby ich štáb následne začal urýchlene opravovať a znova ničiť.

Stále striehnuci fanúšikovia doslova besnili, keď mali možnosť sledovať prácu štábu, ktorý pomocou obrovských zelených plátien a ohňa decimovali krásne budovy. A to s jediným cieľom, aby v poslednej sérii dostali diváci dychberúce zábery draka, ktorý ničí Kráľovo prístavisko. Zostáva len špekulovať, ktorý drak to bude. Či ohnivý Drogon alebo ľadový Viserion. Alebo obaja? Odohrá sa na prahu Cerseinej bašty neľútostný súboj drakov? Špekulácií je čoraz viac a dátum premiéry neznámy.

HBO si dáva načas a veľmi premyslene samo burcuje už tak napätú zvedavosť divákov, ktorí netrpezlivo očakávajú bodku za krvavou ságou. Fanúšikovia už tak ťažko strávili horkú pilulku v podobe predstavy, že finále 7. série vysielanom v závere augusta 2017 budú musieť na pokračovanie čakať tak dlho. Nedávno televízia potvrdila, že 6-dielny záver odvysiela v prvej polovici budúceho roka. Slimačím tempom sa tak rysuje konkrétny dátum.

Čo však zostalo po nakrúcaní najdrahšieho a zrejme najlepšieho seriálu sveta? Kopec odpadu. Nádherné kulisy Dubrovnika zostanú nakoniec zachované a využijú ich aj ďalšie filmové produkcie, najbližšie sa v nich budú nakrúcať najnovšie Hviezdne vojny. Ostatné stavby však rozobrané a zničené. Viaceré predmety pôjdu aj do dražby.

Na „upratovanie“ bol však smutný pohľad, keďže sa diváci musia zmieriť, že čoskoro sa naozaj uzavrú príbehy postáv, ktoré bez dychu sledovali niekoľko rokov.

Smútok nebude mať dlhé trvanie. V roku 2020 HBO zrejme rozohrá ďalšiu krvavú drámu s prvým spin-off seriálom, ktorý zavedie divákom tisíce rokov pred udalosti hlavného seriálu. Uvidia zlaté časy Západozeme, ale aj rýchly pád rodov a príchod prvej zimy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch