Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kríza zažehnaná! Hviezdy sa podarilo udržať v seriáloch a ďalšie sem smerujú

Nie je ničím výnimočným, keď po dlhodobom účinkovaní hrozí ponorková choroba a herci začnú uvažovať o odchode. Tvorcovia majú viacero možností, ako zažehnať krízu a udržať obľúbené tváre, čo najdlhšie v deji. Niekedy sa to podarí, inokedy nie. Väčšinou ochota hercov sa meria výškou honoráru, ktorého výška sa vždy musí zvýšiť, aby daný herec presvedčil k podpisu novej zmluvy. Stávajú sa aj prípady, keď televízia je tvrdohlavá a odmieta sa nechať vydierať.

20.09.2018 07:00
katherine heigl, kravaťáci, Foto:
Katherine Heigl opäť smeruje do seriálov ako najnovšia posila Kravaťákov.
debata

1. The Walking Dead

Exemplárnym príkladom nekonečného doťahovania medzi televíziou a herečkou je kauza AMC a Lauren Cohan, ktorá už od druhej série účinkuje v obľúbenej zombie dráme. Herečke však vypršala platnosť dlhodobého kontraktu a tak sa otvoril atraktívny priestor na rokovanie o novej dohode. Požiadavka herečky znela jasne – chce viac peňazí. Keďže jej postava Maggie je jedným z pilierom v seriáli, ale aj komiksovej predlohy, z ktorej vychádza, bolo viac ako nutné, aby táto postava pokračovala aj v ďalších sezónach. Lenže televízia AMC sa „štorcla“ a odmietla pristúpiť na tieto podmienky.

Nakrúcanie novej série sa nezadržateľne blížilo a rokovania sa zasekli na mŕtvom bode. Herečka dokonca prijala hlavnú úlohu v novom seriáli, čo v preklade znamená, že nemôže účinkovať v dvoch konkurenčných seriálov bez exkluzívnej dohody. Fanúšikovia šaleli z predstavy, že sa Maggie viac v deji neobjavila. Dohoda prišla v sekunde pred dvanástou.

Vyhrotená situácia mala „štatný koniec“. Cohan súhlasila s návratom do 9. série The Walking Dead s istým navýšením honoráru. Lenže jej pokračovanie bude zrejme výrazne obmedzené. Zatiaľ je potvrdená jej účasť len na prvej polovici 9. série, z ôsmich epizód sa objaví v šiestich. O druhej polovici série sa stále mlčí. Naráža sa tam na problém prekrývania nakrúcania The Walking Dead a novinky The Whiskey Cavalier.

2. The Walking Dead

Prekvapujúcou správou pre fanúšikov je návrat dávno zosnulej postavy. V deviatej sérii sa znova objaví Jon Bernthal (Shane), ten skončil ako živý mŕtvy v druhej sérii. Je teda jasné, že sa Shane objaví len ako vidina alebo v rámci flashbacku. Návrat tejto postavy súvisí s odchodom hlavnej postavy Ricka (Andrew Lincoln). Všetko nasvedčuje tomu, že Ricka nečaká happy end, ale krutý koniec a na jeho poslednej ceste sa stretne aj s priateľmi, ktorých na svojej ceste stratil.

3. 13 Reasons Why

V prípade tejto krutej drámy o šikane ide o Pyrrhovo víťazstvo. Seriál z produkcie Netflixu bude síce pokračovať aj treťou sériou a čaká ho úplne nový príbeh. Herečka Katherine Langford alias šikanovaná Hannah Baker sa do seriálu viac nevráti. Jej príbeh bol dvoch rokoch už ukončený. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa tento seriál vysporiada s absenciou hviezdy a príbehu, na ktorom bol postavený.

4. Arrow

Najprv teatrálny odchod, potom krátkodobé hosťovanie a napokon veľký návrat. Aj to je cesta herca Coltona Haynesa v seriáli Arrow. Ten seriál opustil v 5. sérii, následne ho tvorcovia z času na čas do deja vrátili v jednej epizóde a v pripravovanej 7. série sa jeho Roy Harper vráti vo veľkom štýle a to rovno ako jedna z hlavných postáv. Tvorcovia musia rýchlo zaplniť prázdne miesto po dvoch odídených pôvodných postavách. Kreatívnou iróniou je, že v šiestej sérii odišla práve Thea (Willa Holland) s Royom a teraz sa Roy vráti a bez They. Akokoľvek to scenáristi zdôvodnia, asi to bude vždy znieť už nedôveryhodne.

5. Dynastia (Dynasty)

Nové spracovanie legendárnej Dynastie nezožalo takmer žiadne pozitívne kritiky a stal sa najmenej sledovaným seriálom v rámci celonárodných televízií. Televízia The CW však bude pokračovať v nakrúcaní aj 2. sériou a to len vďaka exkluzívnej dohode s Netflixom. Veľkým pozitívom tohto spracovania je návrat herečky Nicollette Sheridan na obrazovky. Tá sa zaskvela v legendárnych Zúfalých manželkách. V Dynastii si „strúhla“ úlohu ikonickej mrchy Alexis. V pripravovanej novej sérii už bude jednou z hlavných postáv. Možno sa zopakuje história a táto postava opäť zachráni celý seriál, tak ako ten pôvodný pred 30 rokmi.

6. The Good Doctor

Tvorcovia multireprízovaného Doktora Housa tento rok priniesli novinku The Good Doctor. Príbeh o autistickom lekárovi si okamžite získal srdcia divákov a stal najsledovanejšou novinkou sezóny. V pripravovanej druhej sérii spojí sily s rovnakými tvorcami herečka Lisa Edelstein, ktorá s nimi spolupracovala už v Housovi ako Cuddyová. V The Good Doctor bude len vedľajšou postavou, ale jej prítomnosť iste poteší.

7. Klinika Grace (Grey's Anatomy)

Obľúbená lekárska dráma v závere 14. série síce stratila dve hlavné postavy, v tej nasledujúcej však získa staronovú hlavnú postavu. Do deja sa vracia obľúbená kardiologička Teddy Altman v podaní skvelej Kim Raver. Pôvodne seriál opustila v závere 8. série, v tej štrnástej sa objavila v niekoľkých epizódach ako hosť, čo zaznamenalo mimoriadne pozitívny ohlas a tvorcovia sa rozhodli ju naplno vrátiť ako hlavnú postavu.

8. Smrtonosná zbraň (Lethal Weapon)

Po vyhadzove hlavnej hviezdy seriálu herca Clayna Crawforda padlo rozhodnutie pokračovať v tomto formáte. Do pripravovanej tretej série tvorcovia angažovali ako hlavnú hviezdu herca Seanna Williama Scotta, známeho z filmovej série Prci, Prci, Prcičky ako Stiflera.

9. Kravaťáci (Suits)

Po odchode Meghan Markle a Patricka J. Adams po siedmej sérii sa tvorcom Kravaťákov podaril husársky kúsok. Do ôsmej série angažovali obľúbenú herečku Katherine Heigl, známa aj zo seriálu Klinika Grace (Grey's Anatomy) alebo mnohých komediálnych filmov. V najnovšom pokračovaní si zahrá chladnú, odmeranú a drzú Samanthu Wheeler, ktorá sa len veľmi ťažko bude aklimatizovať vo firme Harveyho Spectera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arrow #Walking Dead #Dynastia #Smrtonosná zbraň #Grey´s Anatomy #THE WALKING DEAD #13 Reasons Why #oseriáloch #The Good Doctor #Dynasty