Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zombíci na lopatkách? The Walking Dead opúšťa hlavná hviezda

Táto správa nepotešila žiadneho fanúšika obľúbenej zombie drámy The Walking Dead. Nadchádzajúca 9. séria bude posledná pre Andrewa Lincolna alias Ricka. Bude to znamenať koniec seriálu?

31.05.2018 07:00
Andrew Lincoln, walking dead, the walking dead,... Foto:
Pre Andrewa Lincolna bude nadchádzajúca 9. séria The Walking Dead posledná.
debata

Televízia AMC má hlavu v smútku, herec Andrew Lincoln síce podpísal nový kontrakt spoločne s ostatnými hercami, ktorým končila dohoda o účinkovaní, pred pár dňami sa prevalila informácia, že hlavný predstaviteľ Ricka Grimesa zo seriálu čoskoro odíde. Seriál The Walking Dead pritom je na jeho postave postavená, rovnako ako komiksová predloha, z ktorej seriál vychádza.

Lincoln odôvodňuje svoje rozhodnutie dlhým nakrúcaním a odlúčením od rodiny, keďže trvalo žije v Londýne. Jedna 16-dielna séria sa nakrúca približne pol roka. Otázkou zostáva, aká bude ďalšia budúcnosť zombíkov. Televízia mala smelé plány, niekoľko rokov tvrdí, že The Walking Dead sa „dožije“ až dvanástich sezón. AMC pritom už štyri roky vysiela s úspechom aj spin-off Fear the Walking Dead a plánuje ďalšie seriály, ktoré by sa mali zamerať na iné skupiny preživších a iné časti sveta.

Pre televíziu je táto značka stále výnosná, hoci sledovanosť posledných dvoch sezón zaznamenala rapídne poklesy a po rokoch zombíci prišli o titul najsledovanejšieho seriálu sveta. Nespokojnosť s vývojom deja dali najavo aj fanúšikovia seriálu, ktorí tvorcom vyčítali značný odklon od pôvodného námetu. Ich nespokojnosť nezostala bez ohlasu, seriál od deviatej série pripravujú noví showrunneri, ktorí majú za úlohu oprášiť zašlú slávu a dať divákom to čo chcú – drsný pohľad na zombie apokalypsu a nie vzťahovú drámu bez zvratov.

Vzhľadom na desaťmiliónový prepad sledovanosti je otázne, či The Walking Dead ustojí odchod hlavnej hviezdy. Dej sa síce už niekoľkokrát výrazne odklonil od svojej predlohy, napríklad smrť Carla (Rickovho syna), tvorcovia si však zakladajú na tom, že v drvivej väčšine zápletiek sa držia toho, čo Robert Kirkman (autor komiksu) nakreslil.

Odchod Lincolna bude znamenať totálny odklon a aj možný koniec seriálu. Ďalší pokles sledovanosti a stratu popularity si nemôže dovoliť. Býva bežnou praxou, že ak herec oznámi koniec svojho účinkovania, tak v danej sérii býva do poslednej epizódy a tvorcovia sa s ním rozlúčia vo veľkom finálovom príbehu. V prípade Lincolna to tak zrejme nebude. Hovorí sa o tom, že koniec jeho postavy má byť pomerne rýchly a zmizne oveľa skôr, kým príde záver série. Z Walking Dead sa odchádza jediným spôsobom, krutou smrťou.

AMC musí hasiť teda ďalší problém. Kto nahradí Ricka? Nová dohoda bola ponúknutá hercovi Normanovi Reedusovi (Daryl), ten si stále drží status najobľúbenejšej postavy seriálu, hoci v poslednej sérii veľa priestoru nedostal. Andrew Lincoln nie je jediný, kto má zajačie úmysly. Nevyriešená kauza visí aj nad herečkou Lauren Cohan (Maggie), ktorej postava je jedným z pilierov nielen v seriáli, aj v predlohe. Cohan odmietla podpísať s ostatnými hercami novú dohodu a žiadala prehodnotenie jej platových podmienok, čo televízia zaryto odmietala.

Obe strany boli natoľko tvrdohlavé a nechceli ustúpiť od svojich postojov, že Cohan sa upísala novému seriálu The Whiskey Cavalier na konkurečnej ABC, do vysielania sa dostane v roku 2019. Na poslednú chvíľu obe strany našli cestu, ako vrátiť Maggie do deja. Cohan by sa mala objaviť v šiestich z ôsmich epizód prvej polovice 9. série. O jej ďalšej účasti sa bude ďalej rokovať, keďže sa jej nakrúcanie zombie drámy začne prekrývať s novým seriálom.

Iróniou je, že záver ôsmej série okrem porazenia Negana priniesol zvrat, ktorý vysunul obe odchádzajúce postavy do popredia a na ich charakteroch bude stáť deviata séria. Tvorcovia sa tak dostali do nezávideniahodnej situácie a musia písať nový príbeh s veľkou dávkou neistoty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #Andrew Lincoln #THE WALKING DEAD #oseriáloch