Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Spravodlivosť je krátka aj na hackera, ktorý ukradol Hru o tróny

Pred rokom, keď svet opantala siedma séria Hry o tróny, tak HBO čelilo viacerým hackerským útokom, niektoré boli úspešné. Jeden z nich však ukoristil nielen najnovšiu epizódu, ale aj citlivé interné informácie z televízie. Tá neváhala a trvala na potrestaní.

27.05.2018 07:00
debata

Počítačového útočníka sa prekvapujúco rýchlo podarilo identifikovať. Bezhad Mesri svojho času ukoristil jednu zo siedmich epizód siedmej série. Okrem toho získal scenáre a epizódy iných seriálov, citlivé e-mailové konverzácie, ale aj kontakty na hercov z Hry o tróny. Tento útok poukázal nato, že HBO musí ešte viac sprísniť bezpečnostné opatrenia, ale aj silu hackerov, ktorým musí odolávať.

Inkriminovaná epizóda sa, samozrejme, dostala v predstihu na internet. Samotnému seriálu to však vôbec neublížilo, ešte stále aktuálna séria trhala rebríčky sledovanosti. Vážnejšia situácia by nastala, keby sa na verejnosť dostali ostatné ukradnuté súbory. O ich citlivosti nemožno pochybovať, hacker si bol dobre vedomý ich ceny. Od televízie žiadal vyplatenie výkupného vo výške 7 miliónov v bitcoinoch.

Americkej FBI sa podarilo Mesriho dokonca zatknúť a postaviť pred súd. Počas vyšetrovania sa zistilo, že hacker patrí do skupiny, ktorá napadla aj iránsku vládu. Proces s ním nedopadol, tak ako by HBO očakávalo. V Amerike mohol byť Mesri len pokutovaný. Za mreže ho poslať nemohli. Spravodlivosť je krátka aj v USA.

Avšak vďaka tomuto prípadu sa mení bezpečnostná politika nielen HBO, ale aj ostatných televízií a FBI bude meniť legislatívu, čo sa týka nebezpečných osôb, ktoré sa dostanú na čiernu listinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch