Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

To je úlovok! Hviezda z Hry o tróny sa objaví v česko-slovenskom filme

Filmová novinka Sklenená izba, ktorá vzniká v česko-slovenskej koprodukcii, dostane hviezdne obsadenie. Ambíciou tvorcov je preraziť týmto po anglicky nakrúteným filmom v zahraničí. Natáčať sa bude v Čechách, Holandsku a Rakúsku.

02.02.2018 07:00
Carice van Houten, game of thrones, hra o tróny, Foto:
Carice van Houten ako kňažka Melisandre v Hre o tróny.
debata

Sklenená izba je knižnou adaptáciou rovnomennej knihy (The Glass Room) britského spisovateľa Simona Mawera z roku 2010. Do projektu koprodukčne vstúpili okrem Rudolfa Biermana, aj spoločnosť Ivestito Patrika Rattaja, TV JOJ a Česká televízia, píše americký portál Variety.

Historická dráma zmapuje dramatické momenty histórie 20. storočia na pozadí osudu vily Tugendhat a jej obyvateľov. V tejto vile podpísali Václav Klaus a Vladimír Mečiar zmluvu o rozdelení Česko-Slovenska.

Tvorcovia chcú priblížiť historické okolnosti v atraktívnej forme audiovizuálneho diela – pohľadom na dejiny prostredníctvom architektonického skvostu s presklenými stenami.

Výsledný scenár pojme film aj ako vzťahovú drámu, ktorá sa odohráva medzi 30. – 60. rokmi minulého storočia. Bude príbehom rodiny Landauerovcov, majiteľov vily. Vojnové časy budú vyrozprávané očami Hany, najlepšej kamarátky Liesel Landauerovej, ktorá ako jediná z pôvodných obyvateľov zostala s manželom v Česko-Slovensku. Hana a Liesel sa po rokoch opäť stretnú v dome aj so svojimi deťmi, kde prežijú spoločnú noc, píše portál medialne.sk.

V hlavnej úlohe sa predstaví holandská herečka Carice van Houten v úlohe Hany. Jej najznámejšia úlohe je Melisandre zo seriálu Hra o tróny. Sekundovať jej bude švédska herečka Hanna Alström. Tá sa objavila napríklad vo filme Kingsman: The Secret Service.

Z česko-slovenských hercov sa objaví Karel Roden a Alexandra Borbély, ktorá nedávno získala Európsku filmovú cenu za účinkovanie v snímke O tele a duši. Je v užšej nominácii na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

Plánovaný rozpočet filmu bol zhruba tri milióny eur, premiéra je plánovaná na september 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #Hra o tróny #Carice van Houten #Game of Thrones #oseriáloch