Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Perníkový tatko kedysi zbúral tabu o drogách. Teraz oslavuje 10. výročie

Je to už jedno desaťročie, odkedy mohli diváci vidieť prvú časť legendárneho seriálu Perníkový tatko (Breaking Bad). Seriál odvysielala televízia AMC, tá od začiatku januára seriál reprízuje a diváci môžu znova odhaliť množstvo záhad a zdanlivo nevysvetliteľných súvislostí. Tu je zopár z nich.

13.01.2018 07:00
breaking bad, perníkový tatko, walter, Foto:
Legendárna úvodná scéna z úvodu seriálu.
debata (3)

Kto by si nepamätal na biele spodné prádlo a zelenú košeľu, ktoré mal Walter White oblečené v prvej časti seriálu? So zbraňou, ktorú mal pred tým v trenkách, stál na púštnej ceste a čakal na svoj osud. Ten ho však chytil až oveľa neskôr. Možno aj preto sa tento obyčajný kus oblečenia stal jednou z najžiadanejších rekvizít a dostal sa do dražby. Jeho cena sa vyšplhala z 250 dolárov až na neuveriteľných 9 900 dolárov . To ale nebola jediná vec, ktorá sa dražila. Pamätáte si na zvonček Hectora Salamancu? Ten stál fanúšika až 19 750 dolárov a kniha amerického spisovateľa Walta Whitmena, ktorá odhaľovala, kto je Heisenberg, mala cenu až 65 000 dolárov.

Ako rozhodol fanúšik

Čo sa týka fanúšikov, Bryan Cranston, predstaviteľ Waltera bol ochotný z jedným z nich sa osobne stretnúť a previesť ho štúdiom. Bol to Kevin Cordasco, muž, ktorý už sedem rokov bojoval so vzácnou rakovinou mozgu. Okrem toho bola tomuto fanúšikovi venovaná prvá časť poslednej série s názvom Blood Money a mohol si vybrať svoju obľúbenú postavu, ktorej dali v závere seriálu priestor. Kevin mal vraj najradšej Elliota and Gretchen Schwartz, a kvôli tomu sme ich mohli vidieť v jednej z posledných scén. To však už Kevin Cordasco bohužiaľ nevidel.

Lotéria skutočne ukazuje súradnice

To, že Walt ukryl peniaze podľa čísel z lotérie, že predstavovali súradnice vedúce k miestu, kde prvýkrát „varil“ pervitín a zároveň k miestu, kde ukryl svoje peniaze, určite viete. Ale vedeli ste, že tieto čísla naozaj predstavujú súradnice, podľa ktorých by ste sa dostali na jedno z najdôležitejších miest Perníkového tatka? Konkrétne do štúdia ABQ, kde sa väčšina púštnych scén natáčala.

Modrá droga zabíjala

Producenti seriálu takmer presne predviedli, ako pripraviť pervitín a skutoční díleri neváhali a postup vyskúšali. Problémom však bola modrá farba, ktorá Blue Sky identifikovala, pretože viacerí z nich sa ju pokúsili dosiahnuť tiež. V túžbe odlíšiť „svoj produkt“ od ostatných, chceli, rovnako ako Heisenberg, dosiahnuť kryštálovo čistú modrú. To sa však nejednému z nich stalo osudným. Farba bola totiž v seriáli pridaná len umelo, a to preto, aby sa mohol stať Heisenbergov pervitín pre všetkých vizuálne zapamätateľný.

FELINA – krv, pervitín a slzy

Posledná časť seriálu s názvom FELINA v sebe tiež niesla skrytý význam. Fe ako železo, Li ako lítium a Na spolu tvoria názov tejto časti a zároveň naznačujú, čo sa bude diať. Okrem toho sú to chemické prvky prítomné v tom, čo je pre finále seriálu typické. Železo – krv, lítium – pervitín, sodík – slzy. Ďalším výkladom názvu je aj meno kovboja, Felina, v piesni od Marty Robbinsovej v piesni El Paso, ktorá motivuje kovboja vydať sa na dlhú a náročnú cestu. Presne tak, ako to urobil Walter White, neskôr Heisenberg. Poslednú sériu si na AMC v čase vysielania pozrelo až 10,28 milióna divákov a seriál sa v roku 2014 dostal do Guinessovej knihy rekordov ako najlepšie hodnotený seriál všetkých čias.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Perníkový tatko #AMC #Breaking Bad #oseriáloch