Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Záver bude pompézny. Posledná séria Hry o tróny bude rekordne drahá

Náklady na nakrúcanie obľúbeného seriálového hitu Game of Thrones (Hra o tróny) nikdy neboli nízke. To je všeobecne známa skutočnosť.

08.10.2017 07:00
Jon Sneh Hry o tróny Foto:
Zatiaľ, čo prvá séria mala rozpočet 6 miliónov dolárov na epizódu, tak posledná bude mať až neuveriteľných 15 miliónov.
debata (1)

Dokonca HBO doprialo tvorcom pomerne štedrý rozpočet pri úvodných sériách, keď seriál ešte nebol taký veľký. Dnes je situácia diametrálne odlišná a GoT je celosvetový fenomén spôsobujúci davovú psychózu pri akomkoľvek náznaku dôveryhodnej informácie o nadchádzajúcej ôsmej série.

Preto nasledujúca informácia nebude vôbec veľkým prekvapením. Záverečná séria, ktorá bude aj najkratšia bude najdrahšia. Podľa informácií Variety sa HBO poriadne buchne po vrecku a divákom chce dopriať priam pompéznu rozlúčku, o ktorej sa bude ešte veľmi dlho rozprávať.

Zatiaľ, čo prvá séria mala rozpočet 6 miliónov dolárov na epizódu, tak posledná bude mať až neuveriteľných 15 miliónov! HBO sa odmieta oficiálne k týmto číslam vyjadriť, nikdy nekomentovalo výšku nákladov na výrobu, avšak zákulisné reči hovoria jasne. Pre porovnanie. Štandardná epizóda seriálov sa pohybuje v rozmedzí dvoch, maximálne troch miliónov dolárov. A televízie sa tradične snažia náklady ťahať smerom nadol.

Sumy okolo 10 miliónov dolárov, ojedinele, sú televízie ochotné zainvestovať do pilotných epizód seriálov, ktoré majú presvedčivý predpoklad stať sa veľkým hitom. Napríklad pilotná epizóda kultového seriálu LOST (Nezvestní) patrí medzi najdrahšie epizódy v histórii.

Tvorcovia minuli 14 miliónov dolárov. Vtedy mala televízia ABC šťastie a jej risk vyšiel a zo seriálu sa stala legenda. Ale aj tu po bohatom pilote nasledovali škrty v rozpočte na „štandardné“ hodnoty.

HBO v tomto smere predstavuje svetlú výnimku a televízia si je dobre vedomá, že koniec Game of Thrones musí vyzerať dôstojne. Celkovo len nakrúcanie 6-dielneho konca bude stáť 90 miliónov dolárov, k tomu si treba pripočítať náklady na propagáciu a celkové náklady veľmi ľahko prekročia hranicu 100 miliónov.

V porovnaní s tým, koľko HBO zarobí a ešte bude zarábať na tejto značke je to len zlomok hodnoty, ktorú veľmi rado zaplatí. Tieto vyššie náklady sú skvelou investíciou, ktorá prinesie ďaleko vyššie príjmy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch