Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix získal scenáristické eso. Znamená to koniec Grey's Anatomy?

Netflix brojí na poli seriálov. Jeho najnovší úlovok je jedna z najúspešnejších scenáristiek na svete – Shonda Rhimes.

08.09.2017 07:00
shonda rhimes, Foto:
Zástupcovia Netflixu sú nadšení príchodom Shondy Rhimes pod ich krídla.
debata

Tá bola doteraz dvornou autorkou seriálov na televízii ABC, ktorá ju v podstate objavila, dala jej priestor a počas poslednej dekády sa vypracovala na špičku v tomto odvetví. Ako sa hovorí, nič netrvá večne a žiadna dohoda netrvá večne. Toho sa zrejme Rhimes držala a so svojou producentskou spoločnosťou Shondaland mení svoje pôsobisko.

Prečo je z toho taká kauza? Každá televízia sa pýši svojimi scenáristami a autormi, ktorí na kľúč dodávajú pre tú ktorú televíziu seriály, ktoré ak sú navyše celosvetovým fenoménom, dostanú svoje privilegované miesto. Toto sa týka aj Shondy Rhimes, ktorá pred trinástimi rokmi spôsobila revolúciu na ABC štartom Grey's Anatomy (Klinika Grace), ktorý sa teší úspechu do dnešných dní a koncom septembra odštartuje neuveriteľná 14.séria.

Úspech lekárov zo Seattlu jej zabezpečil ďalšie možnosti a postupne pre ABC pripravila niekoľko ďalších megahitov ako práve končiaci Scandal, The Catch, Private Practice, How to get Away with Murder (Vražedné práva), či pripravovaný hasičský spin-off seriál, ktorý odštartuje v najnovšej sérii Grey's Anatomy.

Okrem raketového úspechu samotnej autorky seriálov sa aj z hercov z jej seriálov stali celosvetové hviezdy a každá televízia z toho ťaží, preto si takýchto autorov nadmieru opatruje ako v bavlnke, čoho súčasťou je „nenápadný“ dodatok v zmluve o exkluzivite. Lenže každá dohoda má svoj konečný dátum, na ktorý sa sústredil Netflix a podarilo sa jeho zástupcom vyjednať historický úspech. Získali Shondu Rhimes ešte skôr, ako sa jej pôvodná zmluva skončí. Čo to znamená pre ABC a seriály, ktoré vysiela? Čaká ich skorý koniec?

Skorý koniec seriálov na konkurečných staniciach?

Zrejme nečaká. ABC si je dobre vedomá sily priezviska hlavnej autorky a aj napriek „podrazu“, ktorým sa môže oháňať, sa bude musieť snažiť, čo najdlhšie udržať tieto seriály na obrazovkách. Ide o vec prestíže. Odchod Rhimes na Netflix ešte nemusí znamenať koniec jej seriálov na ABC alebo hocikde inde. Primárne sa Shondaland sústredí na tvorbu pre streamovací gigant, pokiaľ to kapacity a počet dolárov dovolia, ABC môže „dostať“ ešte nejaké jej počiny. Zástupcovia Netflixu sú nadšení jej príchodom pod ich krídla.

V najbližšom období sa seriálová ponuka ešte viac rozšíri o nové seriálové hity. Shonda dostáva úplne voľnú ruku pri tvorbe a vývoji seriálov. Spojenie týchto dvoch ikon je a bude prospešné pre oboch, neboja sa riskovať, majú ambíciu priniesť nové námety a ich autentickú interpretáciu, ktorú celonárodné televízie nedovoľujú. A tu je zrejme aj dôvod, prečo Rhimes zdvihla kotvy.

Aktuálne „štandardné“ televízie ťahajú za kratší koniec, čo sa týka „cenzúry“ seriálov v zmysle zobrazenia násilia, sexu, intríg. Televízie musia tlmiť tieto elementy, aby tak ulahodili väčšinovému divákovi. Práve preto streamovacie služby vyplnili diery na trhu a majú úspech.

Rhimes je ten typ tvorcu seriálu, ktorý potrebuje kreatívnu voľnosť a priestor bez zbytočných zásahov. Toto je Netflix garantuje a diváci sa môžu už teraz tešiť na budúce novinky. Nateraz má garantovaný štvorročný kontrakt.

Pred niekoľkými týždňami sa udial ďalší veľký presun tvorcov. Robert Kirkman, hlavný autor The Walking Dead opúšťa svoju dvornú stanicu AMC a presúva na streamovaciu službu Hulu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Klinika Grace #netflix #ABC #oseriáloch #Shonda Rhimes