Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hviezdna brána sa znova otvorí. Ako bude vyzerať nová cesta vesmírom?

Hviezdna brána je fenomén, ktorý netreba žiadnemu seriálovému fanúšikovi špeciálne predstavovať. Iste je dobre známy aj jej trpký koniec v roku 2011, keď štúdio MGM sa dostalo na pokraj krachu a tým sa skončili aj všetky snahy o ďalšie možné pokračovania.

06.09.2017 07:00
debata
Nový seriál sa nedostane ani na obrazovky, bude... Foto: MGM
stargate origins Nový seriál sa nedostane ani na obrazovky, bude súčasťou nového streamovacieho portálu Stargate Command, ktorý štúdio MGM spúšťa.

Doplatili nato všetky tri seriály z prostredia brány. V tom čase sa mal nakrútiť tretí SG-1 film. Prvý Stargate Atlantis film, ktorý by lepšie ukončil rovnomenný seriál. A tiež zhasli aj nádeje na tretiu sériu Stargate Universe – „dospelejšiemu“ tretiemu seriálu, ktorý sa od začiatku stretol s najmenším diváckym záujmom. Neskôr sa hovorilo, že aj Universe sa mal dočkať záverečného filmu. Zo všetkého zišlo a Hviezdna brána sa po trinástich rokoch nadobro zavrela.

Diváci si vybojovali nový príbeh

Hlasy skalopevnej diváckej základne neutíchali a neutíchajú ani teraz. Fanúšikovia stále tvrdohlavo žiadajú sľúbené pokračovania kultových seriálov, pričom tretí SG-1 film a prvý Atlantis film mali napísané aj scenáre a všetko bolo pripravené na nakrúcanie, keď na poslednú chvíľu sa prevalila kauza krachujúceho štúdia.

Tieto nevypočuté túžby divákov sa zrejme už nestanú realitou po tých rokoch, keďže herci by sa do svojich pôvodných úloh už len ťažko vracali. Preto sa čoraz častejšie začal skloňovať reštart celej značky.

Prenikli správy o tom, že Hviezdna brána by sa mala dostať opäť na strieborné plátna, keďže pôvodný film bol zamýšľaný ako trilógia a preto Roland Emmerich chcel svoj plán aj dokončiť. Zdá sa, že nakoniec sa ani tento scenár neuskutoční, teda aspoň nie v najbližších rokoch. Preto pozornosť sa opäť obrátila na možný televízny/stre­amovací formát.

Zabudnite na pôvodné seriály!

Značka Stargate aj po rokoch absencie v akejkoľvek forme na obrazovkách je stále živá a silná nato, aby bola zárukou pre investície štúdia MGM, ktoré až tento rok vypočulo hlasy fanúšikov. Pri príležitosti 25.výročia začiatku vysielania Stargate SG-1 v americkom San Diegu na Comic-Cone štúdio oznámilo znovuotvorenie Hviezdnej brány.

Nebude to však bombastické pokračovanie, aké všetci zrejme čakali. Návrat ikonického kamenného zariadenia, ktoré otvára cestu do vesmíru sa začne pomerne skromne. Čo však neznamená, že v budúcnosti to nebude inak. MGM avizuje vznik novinky Stargate: Origins – špeciálnej minisérie, ktorá sa zmapuje príbeh, ktorý doteraz nebol rozpovedaný.

Zameria sa na mladú Catherine Langfordovú, ktorá spolu s otcom v roku 1928 objavila v egyptských pieskoch Hviezdnu bránu. Následne zasvätila svoj život skúmaniu záhadného kamenného kruhu až do rozlúštenia a spustenia.

Trochu iný návrat…

Nový seriál sa nedostane ani na obrazovky, bude súčasťou nového streamovacieho portálu Stargate Command, ktorý MGM spúšťa. Origins dostane 10 epizód po 10 minút a spolu vytvoria jeden ucelený film, ktorý bude môcť byť rozšírený o ďalšie série, ak bude tento formát úspech. Nie je vylúčené ani transformácia do plnohodnotného televízneho formátu.

Je zjavné, že MGM chce opäť otestovať trpezlivosť a vernosť fanúšikov a nechce sa pustiť do plnohodnotného návratu po takmer dekáde. Diváci si žiadajú nové príbehy a chcú „cestovať“ vesmírom, budú musieť opäť raz ukázať svoju silu a presvedčiť štúdio, aby spustili nové formáty, ktorých súčasťou Hviezdna brána a vybuduje sa nová mytológia a svet, ak ako to bolo pred rokmi pri troch SG seriáloch.

Kult Hviezdnej brány vznikol ešte v roku 1994, keď sa v kinách objavil rovnomenný film, ktorý poslúžil ako štartovacia čiara pre seriál Stargate SG-1 v roku 1997. Ten sa dočkal až 10.sérií a dvoch samostatných DVD filmov – Archa Pravdy a Continuum. V roku 2003 vznikol prvý spin-off Stargate Atlantis, ktorý sa dočkal piatich sérií. Ako tretí seriál sa na obrazovky dostal Stargate Universe, ktorý chceli tvorcovia odlíšiť od svojich seriálových súrodencov. Priniesli nový, temný príbeh, zmenili úplne dynamiku a štýl. Seriál aj napriek vysokej kvalite diváci neprijali a po dvoch sezónach sa nelichotivo skončil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #stargate origins #hviezdna brána