Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čaká Gilmore Girls skorý druhý návrat?

Návrat kultového seriálu Gilmore Girls počas vlaňajšieho novembra spôsobil celosvetový ošiaľ medzi seriálovými fanúšikmi. Vďaka streamovaciemu gigantu Netflix sa diváci po dlhých deviatich rokoch a nekonečných prosbách dočkali nového pokračovania a najmä „ukončenia“ deja seriálu, ktorý sa stal kultom.

05.09.2017 05:00
gilmore girls, gilmorky, Foto:
Netflix má záujem o ďalší návrat Gilmoriek, tvorcovia toto nadšenie až tak nezdieľajú.
debata

Pôvodné autorské duo manželov Palladinovcov si pripravilo štvordielnu minisériu A Year in the Life, v ktorej diváci videli počas štyroch ročných období život nielen kultového mestečka Stars Hollow, ale najmä jeho obyvateľov a ich strastiplné životného osudy.

Revival bol odsúdený na úspech a aj napriek kritike zo strany laickej, ale aj odbornej verejnosti na rozdielnu kvalitu jednotlivých epizód, stále neutíchajú hlasy žiadajúce ďalšie pokračovanie.

Otázka je teraz jasná. Vrátia sa Gilmorky ešte raz? Pre Netflix bol návrat Lorelai a Rory stávkou na istotu, miniséria A Year in the Life sa stala tretím najúspešnejším projektom spoločnosti, ktorá si buduje image seriálového lídra. Gilmore Girls opantali na niekoľko týždňov celý svet a ukázali svoju silu a preto je prirodzené, že sa hľadajú cesty, ako priviesť späť k životu aj tento seriál.

Fenomén „oživenia“ starých seriálov je tu už niekoľko sezón. Niektoré revivaly zaznamenali úspech, niektoré nie. Práve tie úspešné projekty ukázali svoj dodatočný potenciál a presvedčili tvorcov, aj hercov, aby sa do svojich úloh opakovane vrátili. Niekoľko mesiacov po sprístupnení nových epizód Netflix oficiálne potvrdil snahu a ideu nakrútiť ďalšie epizódy Gilmore Girls. Nezodpovedanou záhadou zostáva, kedy sa táto idea aj zrealizuje.

Hlavní showrunneri seriálu sú s koncom a legendárnymi štyrmi slovami, ktoré mali ukončiť pôvodný seriál, spokojní. Amy-Sherman Palladino mala tento koniec pripravený od začiatku seriálu. Počas vysielania v rokoch 2000 – 2007 sa jej to nepodarilo zrealizovať. Svoju druhú šancu však využila naplno a diváci zostali priam obarení poslednými slovami medzi Lorelai a Rory, ktoré uzavreli kruh celej pointy príbehu. A zrejme tu je aj skrytá pointa ďalšieho pokračovania, ktorý treba hľadať medzi riadkami.

Je odpoveď na ďalšie pokračovanie ukrytá medzi riadkami?

Áno, tvorcovia avizovali ukončenie „pôvodného“ seriálu, čo sa aj stalo. Drvivá väčšina postáv dostala svoj koniec, lenže niektoré dostali aj svoj nový začiatok. Čo je prípad najmä Rory, na ktorej by mohlo/malo nové pokračovanie stáť. Práve šokujúce odhalenie jej tehotenstva a kontroverzné úvahy o otcovstve nenarodeného dieťaťa sú dostatočne silnou zápletkou pre novú etapu celého seriálu.

Podobne Netflix postavil aj pokračovanie seriálu Full House s názvom Fuller House, v ktorom sa pozornosť sústredila na mladú generáciu. S veľkým úspechom sa čoskoro dostane do vysielania už tretia séria. Pričom príbeh naďalej je postavený na pôvodnom seriáli, ktorý nebráni v účinkovaní žiadnej postave, ale prináša aj nový pohľad na generáciu, ktorá sa borí s tradičnými rodinnými problémami.

Nová životná etapa ako základ nového príbehu

Nové pokračovanie Gilmore Girls by podobne malo otvorenú cestu pre návrat všetkých kultových postavičiek zo Stars Hollow. To isté však platí aj v prípade ich neúčasti. Pôvodný seriál, teda sedem sezón + miniséria svoj účel splnili. Teraz nastal ten správny čas posunúť dej do nového levelu a priniesť zaujímavý pohľad na Rory, ktorá sa aj napriek nekonečnej snahe Lorelai, nevyhla osudu slobodnej mamičky. Síce sa bude boriť v tom istom „probléme“, no môže ho poňať úplne inak. Základy zo svojho života má pevne položené, doba sa však zmenila a ona bude musieť byť minimálne takou dobrou mamou, ako bola Lolerai pre ňu. A najmä zistiť, kto je otcom dieťaťa, keďže kandidátov je hneď niekoľko a diváci majú pre každého kandidáta vlastnú teóriu.

Najhorúcejším adeptom je Logan, s ktorým celé roky udržiavala voľný vzťah. Logan je pre Rory ten druh muža, ako pre Lorelai Christopher. Čo však nutne neznamená, že je tým pravým mužom. Mnohí si prajú, aby otcom bol Jess, hoci jeho účasť v minisérii nebola veľká a nebol tam ani náznak vzťahu medzi ním a Rory. Otcom môže byť aj Chebawaca, teda neznámy mladík, s ktorým Rory strávila jednu noc.

Je zjavné, že pred tvorcami stojí ťažká dilema, ale aj zodpovednosť. Či sa pustiť do ďalšieho pokračovania, ktoré by malo mať už dlhodobejší charakter a naplno tak rozvinúť novú kapitolu. Alebo sa nechať divácku predstavivosť divoko pracovať a nepúšťať sa do krátkodobého druhého revivalu, ktorý by nemusel vierohodne vykresliť celý dej?

Návrat postáv je otázny

Ďalší otáznik visí nad účasťou herečiek Lauren Graham (Lorelai) a Alexis Bledel (Rory). Ich vyjadrenia sú stále nejednoznačné a vyhýbavé. Nepriamo spolu s tvorcami súhlasili a vedia si predstaviť vznik nových epizód, priameho potvrdenia sa nikto nedočkal. Táto neistota sa prenáša aj na samotný Netflix, ktorý taktiež zaryto mlčí a nezverejnil žiadny záväzný termín nakrúcania. Herečky sa zhodli na tom, že ak by mali vzniknúť nové epizódy, tak musia byť podložené kvalitným príbehom a mal by prejsť určitý čas od minisérie A Year in the Life.

Počas odovzdávania slovných hračiek sa postupne aj herecký kolektív rozpŕchol do nových projektov, čo môže len skomplikovať prípadný vznik ďalších epizód. Lauren Graham produkuje nový seriál. Alexis Bledel sa objavila v seriáli Handmaid's Tale, pričom v pripravovanej druhej sérii už bude jednou z hlavných postáv. Matt Czuchry (Logan) sa začiatkom roka objaví v novinke The Resident, Milo Ventimiglia je naplno zamestnaný nakrúcaním megahitu This is Us. Druhý návrat Gilmore Girls bude teda podobne ako ten prvý pomerne komplikovaný, hoci nie nemožný. Jedno je isté, Netflix má záujem pokračovať. Zostáva už len strpieť komplikované rokovania s hercami a tvorcami a časom. Diváci si už raz vydupali návrat a vydupú si ho aj druhýkrát. Je len otázne, či sa ho dočkajú opäť o deväť rokov alebo to bude skôr. Druhá možnosť je viac reálna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ženy z rodu Gilmorovcov #GILMORE GIRLS: A YEAR IN THE LIFE