Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ministerstvo kultúry návrh zákona meniaci RTVS odkladá, počká na vyjadrenie Legislatívnej rady vlády SR

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR) mala vláda prerokovať už v stredu 27. marca.

26.03.2024 00:00 , aktualizované: 10:00
Robert Fico / Martina Šimkovičová / Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas stretnutia na rezorte kultúry.
debata (1)

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR), ktorý prinesie zmeny v súčasnej RTVS, sa do ďalšieho legislatívneho procesu posunie aj s neodstránenými rozpormi. Po ukončení rozporových konaní to uviedol predkladateľ návrhu – Ministerstvo kultúry SR na čele s Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS).

Rezort zvolal rozporové konanie k novej legislatíve pre hromadnú pripomienku proti ovládnutiu RTVS, ktorú podpísalo 12-tisíc ľudí. Ministerstvo ocenilo konštruktívnu diskusiu, v rámci vyhodnotenia podaných pripomienok malo podľa rezortu dôjsť ku konsenzu vo viacerých z nich, niektoré akceptoval úplne, iné čiastočne.

„Cieľom rozporového konania bolo zosúladiť návrh zákona so slovenským právnym poriadkom a európskou legislatívou tak, aby v dohľadnom čase vznikla nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia, ktorá zlepší fungovanie televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku," zdôraznil generálny tajomník ministerstva kultúry Lukáš Machala.

RTVS logo Čítajte viac 5 najväčších zmien RTVS: Telerozhlas v dnešnej podobe končí, čaká ho zmena názvu aj nový riaditeľ

Opozícia: Našimi pripomienkami sa nezaoberali

Iniciátori pripomienok sú však z prístupu ministerstva rozčarovaní. Predstavitelia opozície, ktorí sa v rámci hromadných pripomienok zúčastnili na rozporových konaniach, kritizujú prístup ministerstva na stretnutí, poukazujú na absenciu argumentov pri obhajobe namietaných bodov.

„Nebola žiadna vôľa zaoberať sa našimi pripomienkami, pričom odpovede boli typu, že je to náš názor, oni majú iný,“ uviedol poslanec Ondrej Dostál z SaS. „Vyhradili si na nás pol hodinu. Je nedôstojné pristupovať k pripomienkam verejnosti takýmto spôsobom,“ dodal s tým, že je úplne jasné, že išlo len o povinnosť, ktorú si ministerstvo muselo v zmysle zákona splniť a celé stretnutie považuje za nekonštruktívne.

Podobne ako liberáli aj ďalší zástupcovia opozície sa zhodujú, že ministerstvo ani nepoprelo politický motív legislatívnej iniciatívy a snahou je ovládnutie RTVS.

Ľuboš Machaj Čítajte aj RTVS pripomienkuje návrh zákona: Ohrozuje slobodu médií, je v rozpore s európskymi princípmi. Na ministerstvo prišlo 327 pripomienok

Fico avizuje skrátené legislatívne konanie

Návrh zákona by mala vláda prerokovať už v stredu 27. marca. Premiér Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že na najbližšom rokovaní vlády bude presadzovať zrýchlené rokovanie parlamentu o zmenách vo fungovaní verejnoprávneho rozhlasu a televízie.

„To, ako sa správa vedenie RTVS a zamestnanci, nemôže garantovať objektívne a nezávislé vysielanie. Sú v súboji s vládou. Preto sú splnené všetky podmienky na skrátené legislatívne konanie,“ tvrdí Fico. To umožňuje návrh zákona definitívne schváliť už na jednej schôdzi parlamentu.

V pondelok 25. marca však ministerstvo uviedlo, že návrh zákona sa odkladá, dokým sa k nemu nevyjadrí Legislatívna rada vlády SR. „Vzhľadom na počet pripomienok a komplexnosť problematiky aktuálne pracujeme na dopracovaní nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase s tým, že je potrebné, aby sa s návrhom oboznámila aj Legislatívna rada vlády SR,“ uviedlo ministerstvo.

K zákonu prišlo 327 pripomienok

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (StaR) predložilo ministerstvo kultúry do medzirezortného pripomienkového konania 11. marca. K zákonu prišlo 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Okrem zástupcov verejnosti ich formulovali tiež politické strany i kultúrna platforma.

Nový zákon z dielne rezortu kultúry nerozdeľuje súčasnú RTVS na samostatnú televíziu a rozhlas, počíta však okrem iného s výmenou vedenia RTVS, so silnejším vplyvom štátu alebo so zriadením novej rady pre dohľad nad jej programom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ministerstvo kultúry #situácia v RTVS