Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nadľudský výkon hviezdnej herečky! Tento seriál si zaslúži prestížne ocenenie

Tohtoročná seriálová jar priniesla okrem posledných dozvukov koronakrízy, aj kopec odložených seriálov, ktoré stopla. Televízie sa v priebehu uplynulých mesiacov dokázali prispôsobiť novej epidemiologickej situácii a dokázali prežiť kreatívne prázdno, ktoré celý svet zažil. Postupne sa do produkcie vrátili nielen filmy, ale aj seriály. Diváci síce museli tolerovať značné zdržanie obľúbených hitov, ale aj očakávaných noviniek. Nakoniec sa aj dočkali. A rozhodne sa oplatilo obrniť veľkou dávkou trpezlivosti.

17.06.2021 07:00
mare of easttown, Foto:
Herečka Kate Winslet si ukradla pre seba celú minisériu.
debata (4)

V apríli vtrhla na televízne obrazovky sedemdielna minisérie z dielne HBO – Mare of Easttown a opäť sa ukázalo, že táto televízia vie excelentne robiť svoje limitované seriály! Nebol by to rok, aby HBO neprinieslo nejakú minisérie. Dodnes vo veľkom rezonujú hity ako Sharp Objects (Ostré predmety) s fantastickou Amy Adams, prípadne dve sezóny kritikmi, ale divákmi do nebies vynášané Veľké malé klamstvá (Big Little Lies) s hviezdnym obsadením na čele s Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laurou Dern, Shailene Woodley, Zoe Kravitz alebo Meryl Streep.

jupiters legacy, Čítajte aj Najväčší prešľap Netflixu v tomto roku! Tento seriál je naozaj veľmi zlý

Výpočet mimoriadne kvalitných kúskov sa nekončí. Nesmie sa zabudnúť opomenúť Letušku (The Flight Attendant) s niekdajšou hviezdou Teórie veľkého tresku Kaley Cuoco. Minulú jeseň očarila temná kriminálna chuťovka Mala si to vedieť (The Undoing) s Nicole Kidman a Hughom Grantom.

Minisérie sú jednoducho hit súčasnosti

Spoločným menovateľom minisérií, okrem renomovaných tvorcov a najlepších hercov súčasnosti, sú kruté osudy charakterov, ktoré im scenáristi „doprajú“. Pri aktuálnej novinke Mare of Easttown to nebolo inak. K veľkému počtu áčkových hollywoodskych hviezd sa pridali aj oscarová Kate Winslet. Tá v mnohých prípadoch dokázala, že si nezaslúži byť zaškatuľkovaná „ako tá z Titanicu“. Pri tomto seriáli doslova očarila a zostáva len dúfať, že čoskoro si za svoj výkon pôjde prestížne ocenenia.

HBO zas a znova stavilo na overenú šablónu, ktorá vždy zafunguje. Nepúšťalo sa do kreatívnych experimentov. Jednoducho sa opäť vyskladal seriál, ktorý bol odsúdený na úspech. A vôbec to nevadí. Mare of Easttown opäť stavila na kriminálnu zápletku. Divák sa ocitá, opäť, v malom mestečku, v zapadákove, v ktorom mnohí sa len snažia dožiť, niektorí prežiť a tí šťastnejší utečú do veľkého sveta a nechcú sa nechať pohltiť miestnou komunitou. Žiť v Easttowne si vyžaduje buď poriadnu dávku odvahy alebo rezignácie. Nič medzitým nie je. Podľa toho je zloženie miestneho obyvateľstva.

superman, superman and lois, Čítajte aj Originálna zábava s notoricky známym hrdinom! A navyše sa zo seriálu stal obrovský hit

V tomto meste si trúfnu len silné nátury

Bezútešne mestečko, ktoré vyžaruje skôr negatívnu energiu a skepsu skrýva mnohé temné tajomstvá. Dej sa začína v čase, keď už rok trpí záhadným zmiznutím mladého dievčaťa. Po takto dlhom čase ju miestni už pochovali a prestali veriť na zázrak. Okrem jej matky. Aspoň iskričku nádeje sa snaží vniesť vyšetrovateľka Mare (Winslet). Ako profesionálka je neomylná, nekompromisná, prežíva širokú paletu emócií. V súkromí je fyzicky, ale aj psychicky vyprahnutá. Niet divu.

Miniséria Mare of Easttown Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Mare of Easttown.

Kate Winslet je bezkonkurenčná

Tvorcovia si pre herečku pripravili naozaj ťažký herecký oriešok. Mare bola a stále je miestnou hviezdou. V čase, keď chodila do školy excelovala prospechom, ale aj v športe, čím si vyslúžila život na piedestáli. Každý chcel byť ako Mare. Dospelý život priniesol zásadný obrat. V súčasnosti je rozvedená. Jej exmanžel začal nový život so snúbenicou v susednom dome.

priatelia, Čítajte aj Recenzia: Návrat Priateľov je epický, skvelý, plný emócií. Treba si ho naplno užiť

Mare žije so svojou cholerickou a jedovatou matkou, dcérou, ktorá patrí do skupiny rýchlo utekajúcich z tejto diery. Nesie ťažké bremeno, keď jej drogovo závislý a psychicky narušený syn sa obesil na povale. Kým sa tak stalo, stihol terorizovať celú rodinu a zanechať po sebe malého syna, o ktorého sa stará celá rodina.

Životné rany zruinovali Mare, čo sa odrazilo aj na jej výzore. V tomto smere treba podotknúť, že je obdivuhodné, ako sa Kate Winslet nechala fyzicky zmeniť od maskérov. Žiaden make-up, mastné vlasy, žiadna vyšportovaná postava. Fyzický prejav bol kontrastom medzi vnímaním mesta voči nej, ktoré ju stalo ma za miestnu superstar a ikonu a pritom ona vyžarovala a pôsobila ako chudobná príbuzná. Na druhú stranu je úplne prirodzené, že pri jej životných peripetiách by vyzerala ako šťastná osoba.

chicago med, Čítajte aj Obľúbili ste si lekársky seriál Chicago Med? Musíte sa zmieriť s nekompromisnou správou

Príbeh seriálu sa rozbehne beštiálnou vraždou ďalšej tínedžerky. Komunita je presvedčená, že prípad zmiznutej dievčiny a súčasná vražda má spoločného páchateľa. Ako to už býva, tvorcovia seriálov pre HBO nikdy nerobia jednoznačne vyzerajúce zápletky. Mare of Easttown je perfektne prepletený seriál, ktorý kombinuje vyšetrovanie vraždy, pátranie po zmiznutej a popritom stíha ukazovať neraz bezútešné osudy hlavných postáv, pričom ani jedna nemá na ružiach ustlané. Rozpletanie pavučiny komplikovaných vzťahov, rôzne motívy vraždy, prekvapujúce priznania, ale aj skutočný páchateľ je čerešničkou na torte.

Verdikt

Absolútnou devízou je brilantný scenár, ktorý dovoľuje hlavnej postave excelovať vo všetkých smeroch. Kate Winslet je famózna vo všetkých smeroch. Vtipnou, ale aj bolestnou pripomienkou zničených vzťahov boli scenáristické vsuvky medzi Mare a jej matkou. Nadávky, hrešenie, alkohol. Hoci sa to ťažko priznáva, v mnohých prípadoch neboli scenáristi ďaleko od každodennej reality. Nechýbala ani nádej na lepšie zajtrajšky. Mare pozbierala posledné zvyšky síl a dopriala si liečbu u psychológa, aby našla silu vysporiadať sa s tragickou smrťou svojho syna a dať si ešte jednu šancu na život. Podarilo sa.

Mare of Easttown si treba pozrieť, nasávať ho, vnímať scenár, jednotlivé postavy, ktoré sú komplexne vyprofilované. Pretože minisérie od HBO sú kúsky, ktoré sú zbesilou jazdou s ťažkou tématikou, ktorú si treba naplno užiť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kate Winslet #HBO #oseriáloch #seriál Mare of Easttown