Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šialené, zvrátené, prekrútené! Toto nie sú klasické rozprávky

Netradičný (ne)rozprávkový seriál má za sebou úspešnú prvú sériu a pred sebou štart tej druhej. Minuloročná novinka Tell Me a Story (Nerozprávky) sa s divákmi rozlúčila začiatkom tohto roka a fanúšikovia si na pokračovanie museli počkať poriadne dlho.

13.12.2019 07:00
tell me a story, nerozprávky, Foto:
Jedným z nových príbehov bude o Kráske a zvierati. Z mladého dievčaťa sa stane monštrum, nielen po fyzickej stránke.
debata

Aj keď tento seriál mal od rozprávok na míle ďaleko, tvorcovia osudy postáv postavili na vybraných príbehoch, ktoré ľudstvo sprevádza od nepamäti. Prvé prvú desiatku epizód sa predstavili neraz tragické osudy inšpirované príbehmi o troch prasiatkach, Jankovi a Marienke alebo Červenej čiapočke. Tie poslúžili v prenesenom význame ako základ pre vykreslenie skupinky neznámych ľudí, ktorí na seba denne narazia v uliciach New Yorku, inak sú to cudzinci z rôznych vrstiev.

Tell Me a Story sa do našich končín dostal vďaka HBO, ktoré ho uvádza pod názvom Nerozprávky, pričom tento názov dokonale vystihuje pointu celého diela. Nejde totiž o žiadny sladký príbeh plný klišé, ale psychologický triler plný krvi, násilia, vulgarizmov. O to viac je prekvapujúcejšie, že za zrodom seriálu stojí jeden z najlepších tvorcov – Kevin Williamson, ten stál pri zrode napríklad Upírskych denníkov (The Vampire Diaries).

Trailer k druhej sérii Tell Me a Story.

Zabudnite na ľúbivé príbehy

S jeho najnovším seriálom poriadne pritvrdil a úplne sa vymkol zabehnutým štandardom, ktoré doteraz prinášal na obrazovky. Dovoliť si mohol kvôli faktu, že Tell Me a Story dostalo priestor na streamovacej službe CBS All Access, ktorá má napríklad pod palcom aj Star Trek: Discovery alebo chystanú novinku Star Trek: Picard. Vďaka tomuto faktu si mohol dovoliť slobodu, ktorá by nemala miesto v štandardnej televízií.

Ďalším bonusom seriálu je aj fakt, že v ňom zišli notoricky známi herci a predstavili v diametrálne odlišných úlohách, na aké sú diváci v ich prípade zvyknutí. Primárne tento seriál mal za úlohu prekvapiť a šokovať. To sa aj stalo. No našli sa aj chybičky krásy, ktorým sa mohol tak ostrieľaný tvorca vyhnúť a priviesť jednotlivé zápletky k dokonalosti. Diváci mohli vidieť hviezdy z Upírskych denníkov, Kde bolo tam bolo, Zoo, Sex v meste. Menovite Danielle Cambell, Paul Wesley, James Wolk, Kim Cattrall, Dania Ramirez, Billy Magnussen, Michael Raymond – James a iní.

Zaujímavé prekrútenie

Príbeh je založený na viacerých príbehoch, ktoré sa postupne zbližujú, no úplne neprepoja. Je to príbeh napríklad o mladej dievčine, ktorá sa po smrti matky prisťahuje do New Yorku s otcovi a starej mame. Rozvrátená rodina má komplikované vzťahy a Caylu veľké mesto priam pohltí. Zapletie sa so svojim učiteľom, z ktorého sa vykľuje psychopat a stratené dievča postupne zisťuje, že prítomnosť psychopata v jej živote nie je náhoda.

Je tu aj príbeh zdanlivého princa, úspešného mladého muža, ktorý si chce vziať svoju životnú lásku. Jeho sen sa rozplynie v kaluži krvi, keď jeho snúbenicu zabijú v klenotníctve v momente, keď jej kupuje prsteň. Traja zlodeji majú masku prasiat. Mladý muž padá na dno, prenasleduje páchateľov a postupne ich zdeptá natoľko, že zomierajú. Odoláva len tretí páchateľ, z ktorého sa vykľuje skorumpovaný policajt a príbeh nemá happy end.

Trailer k 1. sérii Tell Me a Story.

Ďalší príbeh o súrodencoch, ktorí nikdy nemali na ružiach ustlané a bezcieľne putujú životom. Náhoda chcela, aby omylom zaplietli do vraždy a tá ich predurčila na útek s miliónmi dolárov a vidiny lepšieho života a vyhrabania sa z dna ľudskej existencie. Zaujímavý bol aj fakt, že spočiatku nevinné postavy spájala do jedného príbehu práve negatívna dejová línia.

Problémom tohto seriálu bol fakt, že neraz začal nudiť. Scenár a hluché miesta v deji často rušili dobre rozbehnutý dej a bolo evidentné, že tvorcovia naháňajú minúty. Pritom to ani nemuseli robiť, stačilo lepšie rozložiť rozprávanie príbehu.

Skvelý rozbeh, nanič záver

Najviac pokazil dojem samotný záver, ktorý po neraz zdĺhavých epizódach a x zbytočných dialógov prišiel až príliš rýchlo a ukončenia inak poriadne zamotaných príbehov dostali ťažko uveriteľné a rýchle rozuzlenia, ktoré boli akoby uťaté v strede. Ťažko sa dá veriť tomu, že po naozaj krvavých jatkách by postavy, ktoré prežili, len tak zo všetkého beztrestne vyviazli.

Chcelo to lepšiu a prepracovanejšiu bodku prihliadnuc nato, že niektoré epizódy boli nudné. Tak či onak, seriál dostal aj druhú sériu a tá bude dostupná od štvrtka 5. decembra a znova ju uvidia aj Slováci. Pokračovanie síce prinesie úplne nové postavy, nové príbehy, nové prostredie a najmä inšpiráciu ďalšími rozprávkovými príbehmi (Kráska a zviera, Šípková Ruženka, Popoluška), ktoré premenia životy zúčastnených na horor, vráti sa však drvivá väčšina hercov z jednotky a diváci ich uvidia v novej polohe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Wesley #HBO #Upírske denníky #THE VAMPIRE DIARIES (Upírske denníky) #oseriáloch #Tell Me a Story #Nerozprávky