Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Komisár Rex ovládol svet, no slovenská verzia pohorela! Seriál oslavuje 25

Celkovo 207 dielov v osemnástich sériách a dvoch krajinách má na svojom konte slávny detektívny seriál Komisár Rex. Seriál rakúskej a neskôr talianskej televízie o prípadoch, ktoré riešia oddelenia vrážd viedenskej a neskôr rímskej polície a kde hlavnú úlohu hrá pes, nemecký ovčiak Rex, sa prvýkrát vysielal pred 25 rokmi, 10. novembra 1994.

16.11.2019 07:00
debata

Komisár Rex sa vysielal vo viac ako 90 krajinách, veľkú sledovanosť mal tiež na Slovensku. V roku 2017 dokonca vznikla slovenská verzia z dielne televízie Markíza. V hlavnej úlohe sa predstavil herec Juraj Bača. Veľa vody seriál nenamútil. Problémom bolo, že pripravované epizódy boli rakúskou adaptáciou s menšími úpravami. Keďže rakúska verzia mala u nás za sebou viaceré úspešné reprízy a diváci epizódy dobre poznali, rekordná sledovanosť sa nedostavila.

Markíza nakrútila trinásť časti, dlho nebolo jasné, či bude slovenský Rex pokračovať. Hovorilo sa o reštarte, druhej sérii, nakoniec z plánov vzišlo a seriál sa nikdy na obrazovky už nevrátil.

Najväčším ťahákom seriálu sa stal neohrozený a šikovný psí hrdina, ktorý pomohol rozlúštiť množstvo prípadov a neraz zachraňoval životy. Prvým psím protagonistom Rexa bol nemecký ovčiak menom Reginald von Ravenhorst, ktorý „hral“ do roku 1998. Nasledovali Rhett Butler, Alex, Henry, Nik a Achi. O herecké umenie štvornohých policajtov sa starala americká firma Animal Action, ktorá má za sebou úspechy napríklad zo zvieracích filmov Beethoven a 101 dalmatíncov.

Komisár Rex po slovensky. Kapitána Richarda... Foto: TV Markíza
Juraj Bača (vpravo). V seriáli účinkuje aj Lukáš Latinák (vľavo) či Gregor Hološka Komisár Rex po slovensky. Kapitána Richarda Majera si zahral Juraj Bača (vpravo). V seriáli účinkuje aj Lukáš Latinák (vľavo) či Gregor Hološka.

Komisára Mosera, Rexovho parťáka, hral až do štvrtej série rakúsky herec Tobias Moretti, v roku 1997 ho vystriedal nemecký kolega Gedeon Burkhard, ktorý stelesňoval komisára Brandtnera.

Po jeho odchode v roku 2001 začal vodítko hviezdneho vlčiaka Rexa až do desiatej série dokončenej v septembri 2004 držať Rakúšan Alexander Pschill ako komisár Hofman, ktorý dostal aj partnerku stvárnenú Elke Winkensovou. Seriál bol potom kvôli nízkej sledovanosti ukončený po 119 dieloch.

V roku 2006 odkúpila práva talianska televízia a od roku 2008 do roku 2015 vysielala pokračovanie vzniknuté v taliansko-rakúskej spolupráci s názvom Návrat komisára Rexa, ktorá má na svojom konte 90 dielov. Parťákov zvieracieho detektíva sa postupne stali Lorenzo Fabbri v podaní Kaspara Capparoniho, Davide Rivera (Ettore Bassi) a Marco Terzani (Francesco Arca).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Rex #Komisár Rex