Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predstavte si to najhoršie, čo môže rodič spraviť dieťaťu. Aj to je málo pri tomto seriáli

Dieťa je ten najväčší dar, ktorému chcú rodičia dopriať vždy len to najlepšie, hoci aj na úkor seba. Každý rodič chce, aby jeho potomok bol zdravý, múdry, úspešný a možno mal bezstarostnejší život. Takto nejako by to malo byť. Sú však aj jedinci, ktorí sa k svojim deťom správajú presne opačne a vybíjajú si na nich vlastné komplexy. Streamovacia spoločnosť Hulu v apríli priniesla 8-dielnu hrôzostrašnú minisériu s názvom The Act (Odhalenie), na Slovensku je dostupná vďaka HBO.

09.07.2019 07:00
the act, act, odhalenie, Foto:
Zdanlivá láska zo strany matky priviedla jej dcéru a väzňa v jednom na vražedné myšlienky.
debata

Seriál je inšpirovaný skutočným, avšak ťažko uveriteľným, príbehom Dee Dee a Gypsy Blanchardových, ktorý pred pár rokmi otriasol svetom. V roku 2015 sa prevalil desivý príbeh bizarného opičieho vzťahu matky a dcéry, ktorý sa skončil beštiálnou vraždou. Navonok tento príbeh vzbudzoval vo všetkých ľútosť a snahu pomôcť, pod povrchom sa skrývala neskutočná tragédia a smútok.

Znemožňovanie pred všetkými. Dospelé dievča sa... Foto: Hulu
the act, act, odhalenie, Znemožňovanie pred všetkými. Dospelé dievča sa muselo na verejnosti prezliekať za svoj idol - Popolušku.

Desivá reálna predloha

Dee Dee Blanchard (Patricia Arquette) bola posadnutá strachom, že zostane sama. Preto neváhala a svoju dokonale zdravú dcéru Gypsy (Joey King) od útleho veku dopovala liekmi, nechala ju podstupovať zbytočnými operáciami, „len“ aby jej vsugerovala, že zomiera a musí sa o ňu starať.

Gypsy nevedela poriadne čítať, písať, netušila koľko má rokov, matka jej holila hlavu, mala zavedenú sondu do žalúdka a to len preto, aby Dee Dee parazitovala na štedrom sociálnom systéme a ochote ľudí pomôcť jej v ťažkej situácii. Dostala nový dom, auto, peniaze od charity a užívala si pomerne bezstarostný život, kým jej naivná, udupaná, od reality odtrhnutá dievčina prežívala učinené peklo a ani o tom netušila.

Všetko zmenilo ich posledné sťahovanie do Springfieldu, vtedy Gypsy spoznala svoju novú susedku, jej vrstovníčku Lacey (AnnaSophia Robb). Postupne sa z dievčaťa obklopeného plyšovými hračkami a rozprávkovou krajinou začala stávať žena túžiaca po pravde a ľudskom dotyku a najmä chcela spoznať lásku, princa na bielom koni. Tajne kradla matke peniaze, kúpila si mobil, počítač a postupne sa jej odhaľovala realita, od ktorej ju vyšinutá matka držala bokom.

Precitnutie bolo viac ako kruté, zo zdanlivo mentálne zaostalej osoby sa stala zlomená mladá žena túžiaca po pomste. Na zoznamke sa „stretla“ s Nickom, narušeným chlapcom s rozdvojenou osobnosťou a začali plánovať beštiálnu vraždu Dee Dee, ktorú dotiahli aj konca. Ich spoločný život trval krátko, polícia ich našla a obaja skončili pred súdom. Gypsy dostala desať rokov a po odpykaní trestu sa chce vrátiť do bežného života.

Rozpoltí každého diváka

The Act je desivým dielom, ktoré nemá kladných a záporných hrdinov. Divák síce súcití najmä s Gypsy a je zdanlivo pochopiteľný motív jej čin, prešla si peklom, ktoré si nikto nevie predstaviť. Lenže v čase plánovania a vykonania činu sa pohľad na ňu mení. Zo sladkej dievčinky sa stáva chladnokrvná pomstychtivá žena, pričom je dokonalým odrazom svojej matky.

Tvorcovia sa nebáli vnuknúť aj kontroverzné myšlienky prizerajúcim divákom. V podstate každý mohol prekročiť individuálne morálne zásady a prikloniť sa buď na stranu matky alebo dcéry. Pričom ani jedna strana nie je správna za normálnych okolností. Ani jedna strana nemala morálne právo páchať ohavné činy jedna na druhej.

Devízou seriálu je, že podsúva vnútorný nepokoj a necháva diváka v etickej rozpoltenosti a núti ho uvažovať o situácii, o ktorej doteraz iste neuvažoval, pričom nepodsúva individuálne rozsudky, ale necháva ich na každom jednom, kto tomuto seriálu podľahne. Preto sa môže stať, že vzniknú rozdielne pohľady a zaujímavá názorová interakcia.

Vždy pod drobnohľadom. Matka nedovolila spávať... Foto: Hulu
the act, act, odhalenie, Vždy pod drobnohľadom. Matka nedovolila spávať dcéra vo vlastnej posteli.

Hlavné hviezdy na nespoznanie

Absolútne zdesenie však spôsobuje vizuál seriálu. Hlavné hrdinky podstúpili výraznú zmenu imidžu a maskéri predviedli skvelý výkon. Patricia Arquette (Dee Dee) pôsobí priam strašidelne, zanedbaná, šedivá, neupravená žena so strašnými myšlienkami. To isté platí aj pre Joey King (Gypsy). Kvôli úlohe prišla o svoje vlasy, navyše rozpráva neprirodzeným detským piskľavým hláskom a pôsobí tak, ako jej to vsugerovala jej matka, že môže kedykoľvek zomrieť. A to nie je všetko.

Podobne ako pri Príbehu služobníčky, tak aj pri Odhalení dalo Hulu tvorcom voľnú ruku pri vyobrazení neľudských praktík, tentokrát medzi matkou a dcérou. Preto bez servítky sa ukazuje „kŕmenie“ cez sondu, fyzické násilie, keď dcéra si dovolí niekedy odporovať. Nechýbajú šialené praktiky, keď matka vsugerovala dcére alergiu na cukor, nemôže si dopriať to, čo normálny človek.

Matka svojej dcére v mene lásky robila... Foto: Hulu
the act, act, odhalenie, Matka svojej dcére v mene lásky robila nepredstaviteľné veci. Dievča malo zakázané jedlo, pitie, kontakt s rovesníkmi.

Absurdity vytvorili teror

Sladkosti alebo sa napiť sladkej limonády alebo dať si koláč. Zdeptané dievča túži po veciach, ktoré normálnemu človeku trhá srdce a vháňa slzy do očí. Aké to je ochutnať koláč? Ako chutí cola alebo pizza? Matka jej doprajte len rozmixovaný grc cez hadičku do žalúdka. Nechutne pôsobilo aj dopovanie liekmi, aby pôsobila malátne, postihnuto, keď prichádzala „sociálka“ na kontrolu.

Vytvorila okolo dcéry umelý ružový svet plný plyšových zvieratiek, falošnej idylky a šťastia, ktoré sa postupne začalo rozpadať, keď matku dobehol osud a lekári jej diagnostikovali silnú cukrovku. Splnilo sa jej „sen“, konečne mohla jesť tabletky, lebo mala príčinu. Netušila však, že choroba jej začne výrazne uberať sily a začne strácať aj kontrolu nad dcérou, ktorá medzičasom využila situáciu a naplánovala jej smrť.

The Act je seriál, na ktorý sa veľmi ťažko pozerá. Je ťažko uveriteľné, že takýto príbeh reálne stal. Popiera všetky ľudské vzorce správania sa. Šialenosti, ktoré matka dokázala robiť v mene lásky dcére berú dych, budia prirodzené pohoršenie, znechutenie, zdesenie. Nečakaný zvrat a prerod dcéry na prefíkanú vrahyňu, keď využíva slabomyseľného priateľa, aby vykonal v mene lásky vraždu razom menia pravidlá hry a aj sympatie voči nej. Neexistuje tu dobro a zlo, klasický boj. Je tu len väčšie a menšie zlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patricia Arquette #oseriáloch #The Act #seriál Odhalenie