Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Z tohto seriálu budete maximálne znepokojení! Top kriminálka je späť

Začiatkom apríla sa vrátila na obrazovky aj najlepšia kriminálka posledných rokov – Killing Eve (Na muške) so Sandrou Oh a Jodie Comer v hlavných úlohách. BBC America minulý rok opantala svet prefíkanou naháňačkou na mačku a myš, keď vyšetrovateľka Eve Polastriová (Oh) sa dostane na stope sériovej vrahyni Villanelle (Comer).

14.05.2019 07:00
killing eve, sandra oh, jodie comer, Foto:
Druhá séria zmenila pravidlá a ženy posadnuté jedna druhou musia spolupracovať, aby odhalili tretiu kriminálnu stranu.
debata

Keď však medzi ženami vznikne akési zvláštne a ťažko opísateľné prepojenie, zmenia sa aj pravidlá hry. Kriminálka Killing Eve búra všetky mýty o kriminálnom žánri, predstavila dokonale vyprofilované hlavné postavy a postupne sa ich charaktery rúcajú, keď sa viac zamotávajú do vlastných pascí, ktoré si chystajú.

Nechýba brilantný scenár plný humoru, irónie, sarkazmu, absurdností, ktoré vedia trefne brnknúť vo vyhrotených situáciách. Vrcholom sú herecké výkony oboch hlavných hviezd. Oh svoj talent skvele predviedla počas desiatich rokov v Klinike Grace (Grey's Anatomy) ako svojrázna kardiochirurgička Cristina Yang. Comer je omnoho väčším prekvapením.

Villanelle je prototypom bezcitnej beštiálnej vrahyne, chýbajú ju jej základné emócie, normálne vzorce správania. Herečka vdýchla tejto postave neopakovateľnú charizmu a prevedenie. Keď však príde na jej posadnutosť Eve Polastriovou, razom spozornie. Je to láska z jej strany? Alebo len detinské pútanie pozornosti? Sama je mentálne zaseknutá niekde v detstve, ktoré ju predurčilo na dráhu kriminálničky. Kým Villanelle chce byť stredobodom pozornosti, jej vraždy sú teatrálne, okaté, premyslené, lákavé pre medializáciu, s príchodom druhej série na scénu vstúpil jej opak.

A v tom spočíva pointa nového osemdielneho pokračovania. Eve balansuje na hranici zákona a pátra na vlastnú päsť po Villanelle a pritom ju čoraz viac pohlcuje jej mánia po mladej vrahyni. Rozsypáva sa jej pevná pôda pod nohami. Tajomstvá, ktoré si nesie jej ničia manželstvo, vzťahy na pracovisku. Deštruktívne jednanie nemá opodstatnenie, dovtedy sebavedomá, mimoriadne disciplinovaná vyšetrovateľka je ako paralyzovaná možnosťou byť na stope Villanelle.

Opäť tvorcovia provokujú s otázkou – je to láska z jej strany? Alebo hyperbolizovaná snaha dať spravodlivosti zadosť a nalákať vrahyňu do pasce a byť hrdinkou dňa?

Scenár je provokatívny a neraz znepokojujúci a tým, že nedáva stále odpovede o vzťahy dvoch hlavných postáv, tak nedovolí divákovi odtrhnúť sa od deja. Nový element druhej série, vrahyne – Ducha, prináša iný pohľad na delikventku v celej šachovej partii. Eve stopuje nielen ju, ale nemôže sa odpútať ani od „dávnej kamošky“. Villanelle vsugeroval jej „patrón“, že Eve na ňu zabudla, aby ju prinútil ďalej vraždiť pre tajnú organizáciu. Detinská vrahyňa stále dúfa, že uvidí svoju prenasledovateľku, keď zanechá za sebou len krv a smrť. To jej dôkaz lásky, priazne, čakania na pochvalu.

Druhá séria Killing Eve je rovnako dobrá, keď nie lepšia. Už teraz je potvrdená tretia séria pre rok 2020. Je teda jasné, že naháňačka nebude mať vrchov v aktuálnej sezóne. Mení sa Eve na rovnakú vrahyňu ako Villanelle? Preto ju tak fascinuje ju naháňať, sledovať, študovať? Navyše v najnovšej sérii musia obe ženy spolupracovať a spoločne pátrať po novej organizácii, ktorá „odstraňuje“ z cesty nepohodlných. Je až znepokojujúce sledovať hlavné hrdinky pri spoločných scénach, ktoré sú plné napätia, doťahovania, provokovania a pritom sa dá atmosféra krájať.

Seriál nestratil svoj drive, epizódy majú stále švih, nenudia, hravý scenár je korunovaný hereckými výkonmi. Pritom je zaujímavé, že o pointe vzťahu medzi dvoma ženami sa v podstate nič nevie. Toto tajomno okolo nich je pôsobí čudne, nedá sa popísať a tým sa vytvára priestor pre interaktivitu s publikom. Rovnako ako Villanelle zahráva s Eve a naopak, tak aj tvorcovia sa hrajú s divákmi. Provokujú ich, klamú, chlácholia a vychádza im to na celej čiare. Najnovšiu sériu môžu slovenskí sledovať zároveň s jej americkou premiérou vďaka HBO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sandra Oh #oseriáloch #Killing Eve #Jodie Comer