Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zrodil sa nový hit! Svet uchvátil šokujúci seriál o psychopatovi

V septembri minulého roka sa nenápadne zrodil nový seriálový hit, ktorý narazil na limity malej káblovej televízie Lifetime. Tá sa pôvodnej tvorbe venuje minimálne. Desaťdielna novinka You si však veľmi rýchlo získala svojich fanúšikov a najmä cveng medzi kritikmi, ktorý spracovanie seriálu podľa knižného hitu z pera Caroline Kepnes vyniesli do nebies.

21.01.2019 07:00
you, seriál you, penn badgley, Foto:
Len málokto by čakal, že svet uchváti seriál o psychopatovi. You patrí medzi top seriálové novinky.
debata

Hoci televízia Lifetime mala veľkolepé plány s pokračovaním, sila Netflixu bola silnejšia a seriál odkúpila a rovnako prebrala prípravy druhej série. You si zaslúži veľkorysejší priestor a pozornosť širšieho publika.

Prečo? Tento seriál po dlhom čase vyplnil medzeru v psychologickom žánri, do ktorého sa televízni tvorcovia len veľmi sporadicky púšťajú pre nedostatok dobrých námetov. You je svetlou výnimkou, aj vďaka Gregovi Berlantimu, ktorý stojí za zrodom superhrdinských seriálov ako Arrow, The Flash, Supergirl. Ostrieľaný showrunner si očividne užíval zmenu žánru a na svoje si prišli aj fanúšikovia kultového seriálu Gossip Girl. Bolo očividné, že štylizácia vizuálu smeruje týmto smerom. Okrem povedomých ulíc New Yorku, hlavnej úlohy sa zhostil herec Penn Badgley. Ten si znova zahral osamelého chlapca, narozdiel od Gossip Girl je tentokrát hlavným zloduchom.

Ústredná zápletka je viac ako desivá a k tomu aj aktuálna. Seriálové spracovanie You je určené mladším ročníkom, čo však nediskvalifikuje ani ich rodičov. Pre všetkých bude určite poučné vidieť, ako funguje svet sociálnych sietí, keď sa ich chopí narušený jedinec. Ako málo stačí na to, aby užívatelia o sebe prezradili až príliš veľa a pritom ani len netušia, že to robia. Selfie, statusy, fotky toho, čo dennodenne robia, to všetko zanecháva nezmazateľnú stopu a omrvinky pre tých, ktorí sa až chorobne zaujímajú o životy druhých.

Hlavnou postavou je predajca kníh Joe (Penn Badgley), ktorý je nefalšovaný stalker a psychopat. Ten až chorobne sleduje objekty svojich túžob a jeho predchádzajúci vzťah – pochopiteľne – skončil katastrofou. Teraz jeho záujmu neunikne začínajúca spisovateľka Guinevere Beck (Elizabeth Lail). Joe sa zamiluje a jediným cieľom je ju dostať a „zachrániť ju“. To bolo hlavné motto psychopata, ktorý svoje lásky vždy zachraňoval, aj keď výsledok vyzeral vždy desivo.

Osveta o sociálnych sieťach

Tvorcovia spravili atraktívnu a najmä ambicióznu kombináciu medzi vnútorným svetom postáv a ich konaním, ktoré sprevádzajú aj vnútorné dialógy, ktoré trefne dopĺňajú ich reálne správanie. Tento mix robí z tohto seriálu naozaj niečo jedinečné, svieže, moderné a najmä poučné. Každá epizóda ukázala spôsob, ako ľahko sa dá nájsť adresa, obľúbené miesta obete, nehovoriac o tom, aká otvorená kniha je Facebook alebo Instagram.

Počas prvej série sa rozvinie príbeh lásky Beck a Joea, ten je však neustále hnaný strachom, že o svoju lásku príde a preto, aby ju „zachránil“ musí odstraňovať nástrahy v podobe jej priateľov a berie si trofeje. Veľkým pozitívom je aj vykreslenie jednotlivých postáv, ktoré v konečnom dôsledku len veľmi ťažko rozdelíte na pozitívne a negatívne.

You ukazuje svet mladých ľudí, ktorí to majú vo veľkom New Yorku naozaj ťažké, musia sa presadiť, posúvať svoje limity a pritom sa tváriť pred svetom, akí sú cool a nad vecou. V skutočnosti si len na sociálnych sieťach budujú nablýskaný a nereálny svet a vo svojej podstate robia jednu chybu za druhou.

Scenár bez hraníc

Scenár otvorené hovorí o drogách, alkohole, sexe, neexistujú bariéry v sexuálnej orientácii, všetko sa berie ako bežný štandard, neposudzuje nikoho. Dáva priestor divákovi spraviť si, respektíve meniť názor na jednotlivé postavy, čo len podčiarkuje hravosť a ľahkosť, s akou sa tvorcovia popasovali s náročnými témami. Uveriteľne hovorí o tom, že svet nie je čierno-biely, čo je pre dnešnú mladú generáciu potrebné neustále opakovať.

Sympatické je aj obsadenie seriálu, ktorému kraľuje herec Penn Badgley zo seriálu Gossip Girl. Kedysi si ho najmä diváčky zamilovali ako to správneho chlapca, ktorému všetci krivdia. Teraz dal tomuto imidžu zbohom a prostredníctvom seriálu You sa naplno vracia na obrazovky. V úlohe psychopata a stalkera priam exceluje. S kamenným výrazom ukazuje lásku, ale aj temnú stranu a bez mihnutia oka vraždí, klame, prispôsobuje si skutočnosti a najmä bezchybne za sebou zametá stopy a nikoho by ani len nenapadlo, že práve Joe je sériový vrah, veď navonok pôsobí ako dobrý priateľ a ideálny sused.

Vydarený kasting

Kasting vyšiel aj v prípade jeho lásky Guinevery Beck (Elizabeth Lail). Herečka je sympatická, v prejave láskavá, ľahko naivná. Postava Beck bojuje sama so sebou, s vlastným sebavedomím. Paradoxne zaslepený Joe ju potiahne tým správnym smerom. Lail vdýchla Beck zaujímavý rozpor. V okruhu priateliek vedela byť povrchná, priam až hlúpa, v náručí priateľa sa menila a začínala si veriť. Vytriezvenie bolo však tragické. Navyše jej v pätách bola najlepšia priateľka Peach (Shay Mitchell z Roztomilých mŕch), ktorá bola do Beck očividne zamilovaná a príliš sa od Joea nelíšila.

You je v konečnom dôsledku symbolom sviežeho vetra v tomto žánri. Seriál je poučný, nákazlivý, pochopiteľne sporadicky naivný, prehnaný, hyperbolizovaný, pointa však zostáva zachovaná a každá epizóda prináša zaujímavé zákruty a neexistuje priestor na nudu. Druhá séria sa očakáva v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gossip Girl #netflix #Penn Badgley #oseriáloch #You