Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Smutný záver. Temný hrdina končí na svojom začiatku

Po mesiacoch čakania sa na obrazovky vracia jeden z najlepších komiskových seriáloch súčasnosti - Gotham. Ten je dobre známy aj slovenským divákom. Smutnou správou je, že nadchádzajúca piata série je posledná.

03.01.2019 07:00
gotham Foto:
Posledná séria bude začiatkom. Diváci uvidia zrod (anti)hrdinov, ktorých poznajú z filmov.
debata

Televízia FOX opäť ukázala, ako vie „dokonale“ potopiť svoj seriál. Gotham počas prvých rokov vysielania žal úspechy nielen medzi laickými divákmi, ale aj odborníkmi. Mal stabilnú sledovanosť a nové série dostával bez problémov. Lenže počas štvrtkého roku vysielania prišla zmena a temný seriál sa musel odsťahovať zo svojho etablovaného pondelkového slotu do štvrtkového a tu sa začali jeho problémy.

Sledovanosť sa razom prepadla na minimá, klesla pod tri milióny a rating sa nevedel dostať na jeden percentuálny bod. To je znak toho pre televízie, že daný seriál už melie z posledného. Tvorcovia však nerezignovali. Zo séria na sériu prinášali čoraz lepšie zápletky a ukazovali divákom počiatky obľúbených hrdinov, ale aj zloduchov, ktorých poznajú z filmového plátna o Batmanovi a doteraz ešte neboli tak detailne rozobrané.

Piata séria nebolo vôbec istá. Nakoniec Gotham dostane šancu povedať svoje posledné príbehy. Dostal skrátenú 13-dielnu sériu. Je trestuhodným zlyhaním FOXu, že nedokázal zachrániť jednu zo svojich vlajkových lodí a dopriať Gothamu ďalšie pokračovania. Toto je jeden z mála seriálov, ktorý má obrovský potenciál do budúcnosti.

Gotham právom patril medzi to najlepšie, čo tento žáner ponúka. Retro vizuál pripomínal časy, keď hrdinom bol Michael Keaton a Jokerom Jack Nicholson. Bolo to niečo medzi prehnaným až gýčovým a k tomu postavy, ktoré teatrálne vystupovali a evokovali grotesku. K tomu sa primiešal súčasný temný trend a vo výsledku bol seriál jedinečným a producentom neprekážali ani komplikované licenčné podmienky, tie boli veľkou prekážkou pri scenári. Preto sa nemôže v seriáli objaviť a pomenovať napríklad Batman alebo Joker.

Šikovní scenáristi sa s týmto problémom vysporiadali po svojom, v seriáli nikdy nezazneli konkrétne pomenovania, každý však vie, kto je aký charakter.

Štvrtá séria sa končila pádom Gotham. Psychopat Jeremiah alias Joker dosiahol svoje. Prerod prehnitého mesta a odrezal Gotham od okolitého sveta. Vybraní hrdinovia, ktorí zostali na zlom brehu teraz mesiace žijú v izolácii. V meste, kde platia vlastné pravidlá. Prichádza ten moment, keď si každý musí vybrať stranu, za ktorú bude bojovať. Z priateľov sa stávajú nepriatelia a naopak. A mladý Bruce Wayne vie, že on bude záchranou mesta. Musí sa stať niekým iným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham #Ben McKenzie #oseriáloch