Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je Batman mimo hry? Gotham utiekol hrobárovi z lopaty

Nie je tajomstvom, že DC Comics oproti Marvelu ťahá za kratší koniec. Nové spracovanie o Batmanovi poslednýkrát utieklo hrobárovi z lopaty.

30.07.2018 07:00
gotham, Foto:
Piata séria bude mať len desať epizód. Prerod mladého Brucea Wayna na Batmana bude expresný.
debata

Seriálové spracovanie o mladosti mladého Brucea Wayna a jeho prvé kroky k zrodu temného rytiera slávia úspech najmä u kritikov. Gotham je podľa nich jeden z najlepšie spracovaných komiksov vôbec. Diváci majú zrejme iný názor.

Počas štvrtej série sa seriálu otočili chrbtom a krivka sa skĺzla na hodnoty, z ktorých nie je návratu. Oproti ostatným sezónam výkon klesol o milión. Premiérové epizódy štvrtej série si priemerne pozrelo už len 2.5 milióna divákov a rating sa definitívne prepadol pod hranicu 1. Lenže podobne ako pri Marvele, tak aj DC Comics zasiahol a podržal dosluhujúci seriál. Televízia FOX po mesiacoch otáľania, na poslednú chvíľu, obnovila Gotham na piatu sériu. Daň za pokračovanie je vysoká.

Nadchádzajúca séria bude posledná a nebude plnohodnotná. Z klasických 22 epizód sa objednávka scvrkla len na nelichotivých desať epizód. Pôvodne sa špekulovalo aspoň o trinástich. Gotham sa vysúva aj mimo hlavnej sezóny a rozlúčka s ním sa odohrá až na sklonku ďalšej televíznej sezóny. Predpokladaný štart záverečnej série je marec 2019.

Paradoxné je, že hoci sa DC Comics nedarí dobehnúť Marvel vo filmovom svete, v tom seriálovom sa komiksovým spracovaniam darí veľmi dobre. Gotham môže mať rovnaký problém ako Lucifer. A to je cieľová skupina. Oba seriály vychádzajú z komiksovej predlohy DC Comics, gigant však musel dať prednosť len jednému seriálu. A príbeh o temnom rytierovi má stále väčší cveng.

Pri Luciferovi sa ukázalo, že seriál je mimoriadne obľúbený a sledujú ho milióny divákov, len nie v čase vysielania. Lákal mladších divákov, ktorí majú úplne iné zvyky pri sledovaní. FOX túto šancu nevyužil a seriál zrušil, šance sa chopil Netflix a Lucifera zachránil. Na nový začiatok si objednal 10 epizód, ktoré budú súčasťou štvrtej série a nevylučuje rozšírenie objednávky.

Gotham síce dostal prednosť pred Luciferom, rozhodne príbeh tohto seriálu by nemal smerovať k svojmu koncu. Tvorcom sa podaril vytvoriť lákavý svet plný (anti)hrdinov a boli dokonalým doplnkom pre všetky charaktery, ktoré diváci poznajú až od istého momentu, keď sú už vyprofilovaní buď ako tí dobrí alebo zlí. Seriál však rozpracoval ich postavy od ich počiatkov a rozvinul ich cestu rôznymi smermi. Zloduchovia neboli vždy tými zlými a dobrí zas dobrými.

Lucifer aj Gotham sa počas niekoľko rokov vysielali spolu a slávili úspech, oba seriály sa navzájom vždy potiahli a nemali problém s „prežitím“. Túto sezónu ich televízia rozdelila a výsledok sa dostavil. Oba seriály veľmi rýchlo zanikli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham #Ben McKenzie #oseriáloch