Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Akty X sa skončili (nadobro) nezmyslom. Nanešťastie

Akty X sú minulosťou, či natrvalo, tak to je vo hviezdach. Rovnako ako pravda, po ktorej Mulder a Scullyová pátrali v nedávno skončenej 11. série. A opäť sa jej nedopátrali.

30.03.2018 07:00
debata
Záver najnovšej série priniesol nečakaný zvrat... Foto: FOX
akty x, mulder, scullyová, x-files, Záver najnovšej série priniesol nečakaný zvrat medzi Mulderom a Scullyovou. Diváci s ním majú problém.

Polemiky okolo konca kultového seriálu stále pretrvávajú. Hlavný autor stále mení názory, raz vyhlásil, že seriál sa skončí, následne toto vyjadrenie odvolal. Televízia FOX si potichučky necháva pootvorené zadné vrátka a stále tvrdí, že chce s Aktami X pokračovať. Jediné, čo platí je, že Gillian Anderson dáva zbohom úlohe Scullyovej. Ak dostanú Akty X 12. sériu, tak to bude musieť potiahnuť len Mulder a zrejme to stačiť nebude. Už najnovšia séria zaznamenala obrovský prepad sledovanosti, oproti 10. sérii dosiahla len zlomkové a výrazne podpriemerné výsledky. Nové epizódy si pozrelo priemerne len tri milióny Američanov s ratingom 0.9. Pre porovnanie, predchádzajúcu sériu pozeralo aj desať miliónov divákov.

Nádejný príbeh nestačil

Keď sa v roku 2016 Akty X vracali po rokoch s novými epizódami, bola to veľká udalosť. Vysoká sledovanosť zabezpečila seriál pokračovanie v podobe až 10-dielnej jedenástej série. Tá však nepríjemne zaskočila svojou kvalitou a spracovaním. Jednoducho povedané, nemalo to hlavu ani pätu. Desiatu, ale aj jedenástu sériu otvárali, aj uzatvárali epizódy s názvom My Struggle I – IV a boli akousi samostatnou minisériou, v ktorej sa riešila pointa pokračovania. A teda vymyslená mimozemská konšpirácia voči ľudstvu a jeho plánovanie postupné vyhladenie rukou tajomného muža s cigarou.

Kľúčom k tomu mal byť syn Muldera a Scullyovej William, ktorého dali na adopciu. Tieto epizódy patrili k tomu najlepšiemu, čo obe návratové série ponúkli. Mali presne to typické, čím boli kedysi Akty X známe. Tajomný, kontroverzný príbeh so správnou dávkou napätia a zvratov. Už sa mohlo zdať, že staré dobré Akty X sú späť aj s viditeľne unavení a zostarnutými agentmi. Lenže nasledujúce epizódy najnovšej série akoby uťali. Nenadväzovali absolútne na nič a to bol kameň úrazu celej série.

Jedenástu sériu otvárala zaujímavo poňatá epizóda, ktorá vykreslila Scullyovú ako unavenú a zlomenú ženu, ktorá je mentálne spojená so svojim synom a v zábleskoch vidí blížiaci sa koniec ľudstva. Emočne vypätá epizóda však búrala aj celú mytológiu seriálu, keď hlavný autor Chris Carter sa rozhodol znehodnotiť svoju predchádzajúcu prácu. Spochybnilo sa otcovstvo Muldera a z nezvestného Williama spravil akýsi mimozemsko-ľudský experiment. Zúfalá agentka, ako správna matka potrebovala nájsť dieťa, ktoré síce nikdy nevidela. Jej materinský pud hovoril jasne, že ho musí zachrániť pred vlastným otcom, ktorý roky riadi celé novodobé dejiny ľudstva, ktoré sa ocitlo v slepej uličke.

Tento príbeh sa ako tak uzavrel v poslednej epizóde. Tá však opäť zbytočne tlačila na pílu a diváci museli zostať nemilo prekvapení z toho, keď hlavný nepriateľ skončil mŕtvy, avšak potenciálne nebezpečný William nafingoval vlastnú smrť a duo agentov dostalo druhú šancu byť rodičmi, keďže Scullyová je opäť akoby zázrakom tehotná. Tentokrát naozaj s Mulderom. Neveriacky zdvihnuté obočie diváka hnala myšlienka, ako je možné, že Scullyová je v takom veku tehotná? Jednoducho zázrak. Toť vysvetlenie na úplný záver jedenástej série, ktorá možno je koncom celého seriálu. Televízia stále mlčí o tom, či sa Akty X ešte niekedy objavia.

Zvyšok série bol nezmysel

Ostatných osem epizód nestálo v podstate za nič a niektoré bolo vyslovene problém pozerať. Boli úplne ako z iného vesmíru. Nemali žiadnu spojitosť s otváracím príbehom, častokrát im chýbala pointa, náboj o nejakom napätí nemôže byť ani reči. Úplne nepochopiteľne potom pôsobili hlavní hrdinovia, ktorí sa tvárili, že predchádzajúce udalosti sa akoby nestali a išli si svoje. Išlo o klasické jednorázové príbehy vtesnané do jednej epizódy, pričom jednotlivé zápletky boli bolestivo trápne a zbytočné. Katastrofálna sledovanosť je len spravodlivým odrazom toho, čoho sa tvorcovia dopustili.

Celkovo je 11. séria veľkým sklamaním. A ak sa potvrdí, že toto bol koniec seriálu, tak si určite nezaslúžil, aby sa príbeh uzavrel týmto nezmyselným paškvílom. Na druhú stranu pokračovať v tomto trápení, navyše bez Scullyovej, nemá už ani význam. Akty X tvorcovia zviedli na veľmi pofidérnu cestičku, z ktorej je jediný možný návrat a to tvrdý reštart. Jedine veľký krok späť a ignorovanie väčšiny epizód môže tento kultový seriál zachrániť. Nato je potrebná aj Gillian Anderson a tá svoj odchod potvrdila v správnom čase.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Akty X #Gillian Anderson #David Duchovny #THE X-FILES (Akty X) #oseriáloch