Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Podvyživené Akty X smerujú k záveru. Záhada o ukončení nie je vyriešená

Jedenásta séria Aktov X smeruje k svojmu záveru. Záhada okolo ukončenia seriálu stále nie je vyriešená.

21.03.2018 07:00
debata
Akty X nemajú svoj koniec stále garantovaný. Foto: FOX
akty x, mulder, scullyová, duchovny, anderson, Akty X nemajú svoj koniec stále garantovaný.

Duo agentov je už vyčerpané. Vidno to aj na samotných hercoch, ale najmä na príbehoch, ktoré priniesla 10-dielna 11. séria. Väčšina epizód bola akýmsi nepochopeným krokom vedľa a po skvelej desiatej sérii, televízia FOX ponúkla premiérové epizódy, ktoré celú značku skôr poškodili.

O konci seriálu sa špekuluje už niekoľko mesiacov. Tajomstvom nie je odchod Gillian Anderson po tejto sérii. Tá sa viac nemieni vracať k úlohe agentky Dany Scullyovej. Autor seriálu Chris Carter odvtedy vydáva jedno mätúce vyjadrenie za druhým. Krátko po potvrdení odchodu Anderson sa nechal počuť, že s Aktami X končí. Podľa jeho slov nemá zmysel pokračovať bez hlavného dua agentov.

Televízia FOX, prirodzene, má záujem pokračovať a necháva si pootvorené zadné dvierka. Aktuálne má záujem budovať formáty „starých“ seriálov, ktoré by sa mohli nepravidelne vracať s obmedzeným počtom epizód. Príkladom môže byť Prison Break, ktorý sa po rokoch vrátil s piatou sériou a aktuálne sa pracuje na ďalšej sérii. Rozostupy medzi sériami by mal byť viac ako dva roky. Napríklad, aj medzi desiatou a jedenástou sériou Aktov X sú dva roky. Televízia nechce tlačiť na pílu a chce nechať vychladnúť emócie a dopriať seriálu potrebnú prestávku a možno jedného dňa priviesť pátranie po pravde opäť na obrazovky.

Po tomto vyjadrení otočil aj autor seriálu a nechal sa počuť, že jedenásta nebude posledná a chce pokračovať aj bez Scullyovej. Navyše potvrdil, že najnovšia séria má otvorený koniec a záver je v nedohľadne. Vyzerá to tak, že starnúci Mulder sa bude musieť zaobísť bez svojej ženskej polovičky a jedného dňa sa vrátiť a pokračovať v práci.

Otázkou zostáva, či budú mať diváci záujem. Desiata séria spred dvoch rokov búrala rebríčky sledovanosti a aj preto sa seriál mohol vrátiť s novou sériou a vidinou sľubnej budúcnosti. Tieto plány zhatili samotní diváci, ktorí záhadne počas dvojročnej pauzy medzi sériami zmizli. Sledovanosť najnovšej série je katastrofálna a Akty X sú totálny podvyživené. Aktuálne si nové epizódy pozrie v priemere len tri milióny divákov, rating 0.8, čo sú výrazné podpriemery.

Nateraz televízia mlčí, ako to so seriálom bude ďalej. Napovedať môžu aj upútavky na poslednú epizódu, v ktorých sa hovorí ako o season finale, teda o finále série. Ak by televízia plánovala seriál ukončiť, hovorilo by sa o series finale. Váhanie o konci seriálu však celej značke len poškodzuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Akty X #Gillian Anderson #David Duchovny #THE X-FILES (Akty X) #oseriáloch