Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zdecimovaná spravodlivosť, nadvláda mafie. Gotham je beznádejný

Jeden z najlepšie spracovaných komiksových seriálov sa vracia na obrazovky, aby predviedol ešte viac vyhrotenejšie divadlo ako doteraz.

01.03.2018 07:00
gotham, Foto:
Spravodlivosť v Gothame ťahá na kratší koniec a zrejme aj vždy bude.
debata

Gotham, vysielaný aj na Slovensku na televízií Dajto, prichádza s druhou polovicou 4. série a musí zabojovať o ďalšie prežitie. Jeho budúcnosť je stále nejasná, sledovanosť nižšia, avšak kvalita mimoriadne vysoká.

Keď Gotham v septembri vstupoval do ďalšieho roku vysielania, čakali ho mnohé zmeny. Televízia FOX mu zmenila vysielací slot, zo stabilného pondelka sa musel presťahovať na štvrtok, kde čelí vyostrenej konkurencii, v ktorej (ako sa rýchlo ukázalo) našiel veľa premožiteľov. Tvorcovia nerezignovali a opäť posunuli kvalitu na vyššiu úroveň, ktorá ďaleko prevyšuje podobné žánrovky.

Každoročne sa dej posúva bližšie k pôvodu Temného rytiera, avšak štvrtá séria spravila priam míľový krok k tomu, aby divák započul šuchot krídel netopierov. Mladý Bruce Wayne si nasadil masku a nastúpil na chodník, ktorý ho prevedie temnotou a potrebným prerodom, ktorý v dospelosti vygraduje zrodom legendárneho hrdinu.

Gotham je zaujímavý tým, že jednotlivé postavy robia charakterové vývrtky ako na bežiacom páse. Dobrí sa razom stanú zlými a naopak, popritom sa vracajú notoricky nezmeniteľní zlí nepriatelia a darí sa budovať atmosféru frustrujúcej beznádeje, ktorá sála nielen z postáv, ale príbehu. Ten je už presiaknutý zlom, ktoré v seriáli vládne. Iskričky nádeje, ktoré predstavuje hlavný hrdina Jim Gordon sú ním aj uhasené, keďže ani jeho charakter nie je prvoplánovo pozitívny. Joker, Tučniak, Ivy Pepper, Catwoman, Hádankár, Ra's Al Ghul, Solomon Grundy, Scarecrow, Barbara Keane vďaka svojim hereckým predstaviteľom dostali neopakovateľný prejav. Cielene afektujú, prehrávajú, vytláčajú svoj prejav do vyhrotených polôh pričom sú stále zaujímavé, svojim spôsobom psychedelické, groteskné.

V prvej polovici štvrtej série sa rozohrala obroda mesta, pričom je prehnitá ako zločin sám. Spravodlivosť ruka v ruke spolupracuje s podsvetím, čo prináša absurdný systém kvót na zločin. Systém, ktorý toleruje zločin a obetuje nevinných v prospech „vyššieho dobra“. Zvrátené zmýšľanie dlho nevydržalo a opäť sa rozpútal boj v uliciach, mafia, zločinci si chceli odtrhnúť kus z koláča. Polícia sa držala na uzde a nikto nikomu nepomáhal, kým z toho nemal niečo zištné.

Seriál teda ponúka veľmi trefné reálie, prepracované postavy, skvelo fungujúcu atmosféru. Prečo teda nie je hit? Gotham nikdy nelámal rebríčky sledovanosti, vzhľadom nato, že to nepracuje s prvoplánovými zvratmi a vymyká sa aj šablóne, s ktorou pracujú celonárodné televízie. FOX si Gotham piple, lebo mu prináša potrebnú prestíž, ktorú celonárodná televízia potrebuje, aby sa priblížila kvalitatívne menším káblových televíziám a streamovacím službám, ktoré v poslednom období hrajú prvé husle v seriálovej tvorbe.

O budúcnosti Gothamu ešte nepadlo rozhodnutie. Piata séria je však stále v hre. Sledovanosť po presune klesla až o milión divákov. Počas jesene si nové epizódy pozrelo už len 2.5 milióna divákov s ratingom 0.8. Seriál sa tak nebezpečne prepadol do vôd pod ratingovú hranicu 1, z ktorej cesta k zrušeniu je už veľmi krátka.

Lenže seriál vyťahuje svoj veľký tromf. Nadchádzajúcich jedenásť epizód bude nabitých prehliadkou vyšinutých šialencov na čele s možným Jokerom, Jeromom Valeskom. Jeho prítomnosť je vždy otázkou len niekoľkých epizód, no vždy prinesie to najlepšie, čo príbeh unesie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Morena Baccarin #Gotham #Ben McKenzie #oseriáloch