Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najnovšie Akty X melú z posledného, stíhajú ešte búrať tabu

Začiatok roka 2018 priniesol aj dlhoočakávanú premiéru 11. série Aktov X, do ktorej sa vrátili všetky kľúčové postavy, aby oslávili 25. výročie tohto kultového seriálu. Mulder a Scullyová za ten čas stihli odhaliť stovky prípadov a dostať sa na stopu mnohých záhadám a konšpiráciám, ktoré sa nikdy nemôžu dostať na svetlo sveta.

09.01.2018 07:00
mulder, scullyová, akty x, x-files, Foto:
Koniec seriálu je blízko, aktuálna séria by mala byť posledná.
debata (1)

A práve začínajúca najnovšia séria sľubuje zvraty a odhalenia, ktoré posunuli Akty X do neprebádaných a kontroverzných vôd. O tejto sérii sa viac-menej hovorí ako o poslednej a tým pádom sú očakávania ešte väčšie. Skončí sa však seriál pozliepanou fantasmagóriou?

Herečka Gillian Anderson pred štartom ohlásila svoj definitívny odchod zo seriálu a 10-dielna séria má byť akousi poctou pre túto postavu. Dvorný autor seriálu Chris Carter pôvodne nechcel zresuscitované Akty X, ktoré sa pred dvoma rokmi vrátili hneď pochovať a chcel pokračovať aj bez nej. Veľmi rýchlo však otočil a aktuálne avizuje, že marcové finále, ktoré pôvodne nenapísal ako koniec seriálu, dá bodku za celou mytológiou. Panujú teda oprávnené obavy, že Aktom X hrozí nedostatočný koniec a ďalšie neutíchajúce požiadavky na ďalšie nakrúcanie.

Koniec alebo len prestávka?

Televízia FOX si tvrdohlavo necháva pootvorené zadné vrátka pre budúce pokračovanie. Vedenie televízie sa ťažko zmieruje s blížiacim sa koncom a síce potvrdilo, že po tejto sérii sa produkcia opäť zastaví. Verí však, že budúcnosť prinesie ešte nejakú formu pokračovania, keď bude panovať väčšia ochota hlavných predstaviteľov sa po niekoľkýkrát prevteliť do ikonických postáv.

Nespochybniteľnou pravdou je, že únava materiálu je viac ako zjavná. Začiatok konca seriálu si pozrelo len 5 miliónov divákov, čo asi 50% pokles oproti premiére spred dvoch rokov.

Očividná únava materiálu

Od prvého momentu novej série je očividné, že duo agentov je unavené. Príbeh sa snaží divákovi vsugerovať dobre známy pocit napätia a neznáma, no akosi to prestáva fungovať. Navyše, keď sa charaktery oboch postáv vymenili. Podvedome sa natíska dojem toho, že tentokrát to niekto z hlavných postáv neprežije.

Prvá epizóda plynulo nadviazala na finále spred dvoch rokov, pričom Mulder neverí, že môže čoskoro zomrieť a Scullyová, ktorú ožiarilo UFO trpí záchvatmi, respektíve víziami z budúcnosti. Mulder je najnovšie ten skeptický a neveriaci a Scullyová žobre o jeho pomoc a márne sa ho snaží presvedčiť, že muž s cigaretou a Mulderov otec v jednej osobe žije spokojným životom a je zodpovedný za blížiace sa vyhubenie ľudstva.

Je to pomerne smutný pohľad na doslova zničenú Scullyovú, ktorá je zafixovaná ako tá sebavedomá, vyrovnane pôsobiaca. Teraz je zlomená, unavená, na pokraji kolapsu. Mulder po naliehaniach je na stope muža s cigaretou, namiesto toho narazí na jeho odporcov a agenti FBI sa ocitli medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane stojí dobre známy nepriateľ, ktoré obklopuje cigaretový dym, ktorý túži vyhladiť ľudstvo a na strane druhej fanatici, ktorí veria v prežitie ľudstva, len nie na našej zomierajúcej planéte. Pravda o mimozemskom živote je už akosi na vedľajšej koľaji. Tí nemajú záujem o planétu s premnoženým parazitickým druhom, ktorý vyčerpal planétu a čoskoro ju zničí. Chceli priniesť technológie, vtedajšie politické elity sa nevedeli zhodnúť. Práve muž s cigaretou zneužil ústretový prístup bytosti z vesmíru, načo doplatil životom a získal kľúč k vírusu k vyhladeniu ľudstva.

Muž s cigaretou bol, je a bude hnacou silou celého seriálu. Ukázalo sa, že práve on je tou najmocnejšou bytosťou na planéte a on poťahoval nitky politiky a prispôsoboval si históriu, aby všetko dospelo do bodu zvratu, ktorý bude riadiť on. Vždy stál v pozadí všetkých volieb, prezidentov, kríz, míľnikov ľudstva. Všetko to bola lož, tak ako pristátie človeka na Mesiaci, za ktorým stál on a bolo to len šikovne nakrútené video na Zemi. Ľudia sú len jeho bábky, ľudstvo sa vymklo kontrole a život na Zemi chce vrátiť tam, ako to bolo vždy predurčené. Keby sa prevalila pravda, malo by to deštrukčné následky. Nikto sa nemôže dozvedieť, že história je falošná.

Navyše koniec nášho miliardového druhu speje k svojmu koncu. Pád civilizácie je neodvratný a pravdu a konštruktívne debaty nahradili fake news, rastie závisť a nenávisť medzi ľuďmi, zlyháva ekonomika, aj politické elity. Tolerancia je na okraji záujmu. Jediná možná cesta je vyhladenie ľudstva vírusom, ktorý zničí ľudskú imunitu a potom príde rýchly koniec. Prežijú len vybraní, vyvolení, ktorých si vyberie hlavný nepriateľ.

Zbytočne prekombinované?

Tvorcovia teda brnkli na strunu rôznych kontroverzných tém, ktoré lomcujú spoločnosťou a trošku chaoticky otáčajú kormidlo celej mytológie. Pôvodný seriál tým pádom vyznieva už zbytočne, keďže mimozemšťania a ich existencia bola založená na omyle. Navyše zúfalstvo hlavného autora zrejme má za následok, že záver prvej epizódy priniesol „zvrat“, ktorý obsahoval pravdu o Scullyovej a splodení jej syna Williama. Otcom nie je Mulder, ale muž s cigaretou. Ten chcel vytvoriť prvého superčloveka a kľúč k vyhladeniu ľudstva a všetci ho hľadajú. Nová séria znova otočila a hľadanie nebude alfou a omegou, podľa Scullyovej on nájde svojich rodičov a ona s Mulderom si bude robiť naďalej svoju prácu a keď nastane deň stretnutia, budú môcť zachrániť svet.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Akty X #Gillian Anderson #David Duchovny #THE X-FILES (Akty X)