Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kedysi bol Booth z Kostí, teraz je elitný vojak. A nikoho to nezaujíma

Herec David Boreanaz po skončení nakrúcania kultových Kostí (Bones) nezaváhal a hneď prijal novú úlohu v novinke SEAL Team. Opustil televíziu FOX, kde sa Kosti vysielali a zamieril do konkurenčnej CBS. Veľmi rýchlo tak zabudol na úlohu agenta Bootha a vrhol sa budovania novej postavy.

16.11.2017 07:00
seal team, david boreanaz, Foto:
Nová úloha Davida Boreanaza nie je prevratná.
debata (1)

Niečo také nebýva často zvykom, najmä pri tak notorickej známej úlohe ako bol Booth. Zvyčajne herci sa vytratia z obrazovky na nejaký čas, televízie ich cielene neobsadzujú, aby si divák „oddýchol“ a jeho predchádzajúca úloha vychladla.

Televízia sa zrejme spoliehala nato, že notoricky známa tvár bude ťahúňom neoriginálnej zápletky celého SEAL Teamu. Tvorcovia „stavili“ na miliónkrát omieľanú tému elitného tímu vojakov, ktorí sú vysielaní do život ohrozujúcich misií s cieľom bojovať proti islamským teroristom. Popritom každý jeden člen tímu je inej vekovej kategórie a každý rieši problémy primerané veku. Zamýšľajú sa nad zmyslom života či sú schopní ho vôbec dosiahnuť.

Viacerí majú vlastné rodiny, ktorí sa dennodenne strachujú o životy svojich blízkych a žijú s vedomím, že to môže byť posledný deň s členom rodiny. Zároveň hlavného hrdinu prenasleduje trauma z minulosti, keď stratil svojho kolegu a blízkeho priateľa. Odmieta psychologickú pomoc. Nechýba ani „originálne“ zloženie tímu, v ktorom je dobre rozdelená hierarchia, ktorú naruší najmladší člen s problémom rešpektovať autority, z čoho plynie napätie medzi ostatnými.

Seriál sa začínal so skvelou sledovanosťou na úrovni 10 miliónov divákov, postupne klesla na 6.5 milióna. To však televízii stačilo nato, aby pôvodne 13-dielnu prvú sériu predĺžila na plnohodnotnú 22-dielnu a seriál má veľkú šancu získať aj objednávku aj na druhú sériu. Hoci sa postupne ukazuje, že to nebude žiadny megahit, ale CBS zatiaľ stačí priemerne fungujúca novinka.

Problémom SEAL Teamu je aj samotný David Boreanaz. Divák môže nadobudnúť pocit, že naďalej Kosti s Boothom, keďže herec má stále rovnaký prejav a aj samotná postava je vystavaná ako kedysi Booth. To pôsobí veľmi rušivo a nedovoľuje ani hercovi, ani divákovi rozvinúť predstavu, že sleduje už niečo úplne iné. Tvorcom sa nedarí ani nabudiť zvedavosť divákov, aby z týždňa na týždeň sledovali nové epizódy, ktoré sú charakteristické svojou silnou epizódnosťou. Absentuje aj silnejší príbeh tiahnuci, ktorý by postupne prepojil celú sériu. K tomu treba pripočítať už spomínané „klišé“ vedľajšie zápletky a výsledok je seriál, ktorý jednoducho nebaví. Aj napriek tomu, že sa veľmi snaží zahrať na citlivú nôtu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #David Boreanaz #oseriáloch #SEAL Team