Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gotham kvalitatívne stále rastie. Chýba mu to najpodstatnejšie - diváci

Gotham so svojou štvrtou sériou je už vo vysielaní presne mesiac, postupne sa však ukazuje, že zmena vysielacieho dňa môže seriálu definitívne zlomiť väz.

19.10.2017 07:00
gotham Foto:
Všetko je tak, ako má byť. Dobrí už stoja proti zlým.
debata

Tri série sa úspešne vysielali počas pondelkov, sledovanosť nikdy nebola rekordná, no prinášala FOXu stabilné nadpriemery a Gotham bez problémov prežil v konkurencii. Televízia sa však rozhodla pre zmenu počas štvrtého roku vysielania a presunula seriál na štvrtok, kde je silná konkurencia a temná kriminálna dráma v nej ťahá za kratší koniec.

Sledovanosť klesla na minimum

Koncom septembra si premiéru pozrelo ešte 3.2 milióna divákov s ratingom 1.2, čo sa rovná priemeru tretej série. Už sa zdalo, že diváci si Gotham našli aj v iný deň a zostanú mu verný. Omyl. Nasledujúce týždne nastavili novú úroveň sledovanosti a tá nie je vôbec lichotivá. Prepadla sa na 2.7 milióna divákov a rating 0.8.

V ťažkej konkurencii, v ktorej sa vysiela futbal, Grey's Anatomy (Klinika Grace), Will & Grace, či Arrow naplno prepadol a aktuálne hodnoty sú zrelé na bezpodmienečné zrušenie. Televízia FOX sa zrejme nikdy nepoučí a vlastnými amatérskymi rozhodnutiami „popravila“ ďalší svoj seriál, ktorý bol vo svojom pôvodnom slote úspešný. To, čo fungovalo znova poslala do záhuby.

Dej je z roka na rok lepší a lepší

A pritom seriál zreje ako vína. Štvrtá séria je opäť kvalitatívne na ešte vyššej úrovne a tvorcovia z roka na rok dokážu prekonať vlastné limity. Príbeh sa posunul do fázy, keď mladý Bruce Wayne v maske robí míľové kroky k tomu, aby sa jedného dňa stal temným ochrancom Gothamu. Sily medzi hrdinami a zločincami sa postupne preskupujú do podoby, ktorú diváci poznajú z filmových spracovaní.

Penguin naplno ovládol mesto, verejná mienka je na jeho strane. Dokázal skoncovať so zločinom v meste spôsobom, že mu vládne a vydáva „priepustky“ pre kriminálnikov, ktorí môžu konať nezákonnú činnosť a polícia to musí tolerovať. Zločin spadá do povinnej kvóty v štýle vlk je sýty, aj ovca celá. Ticho to tolerujú autority, aj polícia. Vzpiera sa jedine Jim Gordon, ktorý sa odmieta podriadiť a nádejou na vzburu je v podobe Sofie Falcone. Nevinnej členky mafiánskeho rodu, ktorý kedysi vládol mestu. Spočiatku sa zdalo, že Penguinovi nechá Gotham napospas. Opak je pravdou a Gordon vycítil príležitosť, ako zostreliť krívajúceho zločinca z trónu. Hoci aj nezákonnou cestou.

Z ľadového zajatia sa dostal aj Hádankár. Dlhodobé zmrazenie malo za následok, že jeho vražedné alter ego zmĺklo a opäť sa stal obyčajným Edwardom Nygmom. To bola dokonalá pomsta zo strany Penguina. Nygma už nikoho nezaujíma a nechá ho žiť jeho obyčajný život. Na scénu sa vrátila aj Barbara, tá prežila aj elektrický šok a vybudovala impérium zbraní. Aby mala páku na vyjednávanie s Penguinom. Jej veľkým spojenec je Ra's Al Ghul, ktorý chce naplniť svoj nesmrteľný osud a opäť sa ujať trónov, ktorých sa vzdal. Potrebuje k tomu tajomnú dýku, ktorú získal Bruce Wayne a tým si na seba pripevnil terč. Predviedol sa aj desivý Scarecrow.

Naplno sa rozohral boj medzi postavami pomyselného dobra a zla. Bruce je nebojácny a uvedomil si vlastný potenciál, ale aj tvrdú realitu, od ktorej bol roky odtrhnutý. Stratil ilúzie o tom, že polícia dokáže niečo zmeniť. Pochopil, že sa musí podsvetiu postaviť sám, ale s maskou.

Gotham pokračuje aj vo štvrtok večer novou epizódou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham #Ben McKenzie #oseriáloch