Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Castle - jej posadnudnosť po pomste ju môže stáť život!

07.05.2012 12:00
debata

CASTLE

SEASON 4

odkaz Castle - jej posadnudnosť po pomste ju môže...
Castle - jej posadnudnosť po pomste ju môže stáť život! Castle - jej posadnudnosť po pomste ju môže stáť život!

Jej posadnudnosť po pomste ju môže stáť život!

 

Nepremeškajte finále 4.série!

        

Tak a je to tu! Začína sa obdobie, na ktoré sa teší azda každý pravidelný divák seriálov. Televízna sezóna 2011/2012 totiž vstupuje do svojho záveru a televízie v nasledujúcich troch týždňoch odvysielajú záverečné epizódy svojich seriálov a následne sa začne tradičná každoročná letná prestávka, ktorú si každý zaslúži, oddychovať budú nielen herci, ale aj štáby na čele so scenáristami. Medzi prvými, kto absolvuje finále aktuálnej série je seriál Castle. Televízia ABC už dnes večer odvysiela poslednú, konkrétne 23.epizódu 4.série s názvom Always. Ako už býva zvykom, finále bude plné prekvapení, zvratov a otvorených koncov, aby tak diváci zostali niekoľko mesiacov v napätí, pokiaľ sa na jeseň seriál nevráti s novou sériou.

Seriál Castle sa vráti v septembri s 5.sériou, netreba sa obávať, že by bol zrušený, práve naopak. Sledovanosť seriálu patrí medzi najstabilnejšie a každý pondelok večer si pravidelne sadne k televízoru viac ako 9 miliónov divákov, čo sú vysoké nadpriemery pre ABC a tak netají spokojnosť s Castlom a preto sa seriál ocitol na zozname seriálov, ktoré rozhodne uvidíem aj v ďalšej sezóne.

Dnešné dlhoočakávané finále 4.série prinesie mnoho prekvapenia, na ktoré netrpezlivo čaká každý fanúšik dvojice Castle – Beckettová. Stále sa totiž ozývajú hlasy zo zákulisia, že práve v dnešnej epizóde by mali nastať významné zmeny v ich vzťahu. Hovorí sa, že nezostane iba pri bozkoch. Scenáristi sa totiž rozhodli, že aktuálnu sériu, ktorá je v znamení tajomstiev, klamstiev a následkov, ktoré so sebou prinášajú lži sa treba vysporiadať pomerne rázne. Nechali celú sériu divákov v neistote, boli sme svedkami iskrenia medzi hlavnými postavami, Castlovým vyznaním lásky, po tom, čo život Kate visel na vlásku na prelome 3. a 4.série. Videli sme ako Kate predstierala, že Castlove vyznanie nepamätá, lebo sama musela vyriešiť svoju vnútornú dilemu o tom, čo by sa mohlo stať, keby sa dala dokopy s Rickom a vždy zvíťazila Beckettovej dnes už legendárna logika a triezvy pohľad na realitu. Lenže v dnešnej epizóde bude jej pragmatickosťou značne otrasené a uvedomí si, že netreba nič zbytočne riešiť. Kate totiž dobehne jej minulosť a vrátime sa k udalostiam, ktoré sa stali pred rokom, teda vo finále 3.série. Vtedy Kate delil iba krôčik od nájdenia vraha svojej matky, pritom odhalila obrovskú zradu v policajnom zbore, zomrel kapitán Montgomery a takmer aj samotná Beckettová, ktorú chcel navždy umlčať tajomný sniper. Takmer sa mu to aj podarilo a celú 4.sériu sa Beckettová musela vyrovnať s následkami nielen fyzickými.

Sniper sa znova objaví na scéne, aby dokončil, čo začal pred rokom, lenže odhodlanie Kate ho definitívne dostať za mreže je silnejšie ako nikdy predtým. Castle sa teda opäť dostane do nezávideniahodnej situácie, kedy sa bude snažiť Kate ochrániť, pretože si uvedomuje, že jej posadnudnosť po pomste ju môže stáť život. Scenáristi sľubujú finále nabité akciou a vyhrotenými emóciami, lebo práve dnes večer všetko vygraduje, všetky krivdy, všetky potláčaná city, všetky tajomstvá vyplávajú na povrch a nezostane kameň na kameni. Castle si dobre uvedomuje, že Kate môže definitívne stratiť a opäť dá priechod svojím citom a vyzná Kate lásku, Kate jeho city zjavne opätuje, len ešte mu nemôže povedať to, čo Rick očakáva, musí najprv uzavrieť veľkú kapitolu vo svojom živote, ktorá ju prenasleduje už dlhé roky a teraz, keď ju delí len krôčik od toho, aby dostala snipera sa chce zamerať na túto akciu, neuvedomujúc si, že stojí pred najväčším nepriateľom a súperom, ktorý sa len tak ľahko nevzdá. Kate čaká aj ťažký súboj so sniperom, keďže sa jej podarí ho zahnať do kúta a tu nastane rozhodujúci okamih. Kto vyhrá? Podarí sa Kate dostať ho pred spravodlivý súd, prezradí sniper dôležité informácie o smrti jej matky? A ako sa zachová ku Castlovi? Odloží Kate logiku bokom a dajú si konečne šancu? Najmä po tom ako Kate zistí, že Castle za jej chrbtom vyšetroval vraždu jej matky a objavil mnohé zaujímavé skutočnosti…

Hoci hlavnou témou týchto dní je práve dnešné finále, scenáristi nezaháľajú a majú už aj pripravené nápady pre nadchádzajúcu 5.sériu! Počas 4.série totiž scenáristi rozohrali dejovú líniu s Castlovým otcom, ktorý údajne tajne pracoval pre CIA ako špeh, čo bolo pre Ricka nepredstaviteľné a táto informácia v ňom zanechala nezmazateľné stopy. V 5.sérii sa dej k tomuto určite vráti, keďže je to veľmi dobrá téma, ktorá by sa mohlo rozoberať aj dlhšiu dobu a mohli by sme spoznať aj nové stránky Castla, prípadne sa scéne by sa mohli objaviť aj nové informácie, ktoré by otriasli Castlovým svetom.

Vyzerá to tak, že nová séria prinesie na scénu nového sériového vraha. Teda nového, nebude až tak novým, keďže sme ho videli už počas 3.série, vtedy sa mi podarilo uniknúť spravodlivosti a počas 4.série scenáristi sa sústredili na iné dejové línie, ktoré bolo nutné predstaviť, avšak čas, kedy sa maniak objaví na scéne sa nezadržateľne blí­ži.

V dnešnom finále Castle bude musieť okrem vzťahu s Kate riešiť aj vzťah so svojou dcérou Alexis. Nastal totiž čas, kedy Alexis by mala ísť na vysokú školu a obaja nebudú pripravení sa vzdať jeden druhého. Avšak Rick vie, že nemôže brániť dcére v rozlete a tak sa jej bude snažiť pomôcť, aby spravila správne rozhodnutie, ktoré nebude neskôr v živote ľutovať. Nad Alexis však visí otáznik, čo sa týka jej ďalšieho účinkovania v nasledujúcej sérii. Scenáristi však vedia, že Alexis je pre Castla nesmierne dôležitá a sú na seba fixovaní, no pre dynamiku príbehu treba spraviť občas aj nepopulárne kroky. Neznamená to však definitívne, že by Alexis ako postava v seriáli skončila. Štáb má isté nápady aj pre ňu v novej sérii, len treba nájsť vhodnú formu v akej by sa objavovala. Viac tejto problematike sa však začnú venovať až o niekoľko mesiacov, kedy sa reálne začnú písať scenáre pre novú sériu.

Na začiatku tejto série sa nám predstavila nová postava, kapitánka Gatesová. Gatesová svojím prístupom k práci a hlavne svojimi povahovými črtami akým sú nekompromisnosť, prísnosť robila problémy najmä Castlovi, no užili si s ňou všetci členovia policajného okrsku. Pomaly, ale iste si všetci k sebe našli nejakú cestu ako spolupracovať. O jej postave toho veľa nevieme, pretože si stráži svoje súkromie a je proti tomu, aby sa súkromné záležitosti miešali s pracovnými, preto bola aj napríklad proti spolupráci Castla a Beckettovej. Zdá sa, však, že v 5.sérii sa dozvieme o nej omnoho viac a scenáristi sľubujú veľmi zaujímavý a napínavý príbeh, v ktorom Gatesová bude veľmi dôležitá.

Omnoho podrobnejšie informácie o novej sérii sa však objavia až na konci leta, kedy sa už naplno bude natáčať, teraz sú to len prvotné plány, ktoré sa môžu ešte významne zmeniť, teraz si treba užiť najmä ukončenie 4.série, ktoré bude nenechá kameň na kamení a všetky staré pohnútky budú vyriešené ráznymi krokmi a udalosťami.

      
debata chyba
Viac na túto tému: #CASTLE (Vtierka Castle)