Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gotham Season 2 - hnev zločincov prinesie mrazivú smrť spravodlivým!

29.02.2016 10:22
debata
Gotham Season 2 - hnev zločincov prinesie...
Gotham Season 2 - hnev zločincov prinesie mrazivú smrť spravodlivým! Gotham Season 2 - hnev zločincov prinesie mrazivú smrť spravodlivým!

Nepremeškajte premiéru mrazivej druhej polovice 2.série!

Keď sa diváci lúčili so seriálom začiatkom decembra, už vtedy vedeli, že čakanie na druhú polovicu aktuálnej série bude trvať niekoľko mesiacov. Televízia FOX už dávnejšie avizovala, že podobne ako konkurenti rozdelí druhú sériu na dve polovice a odvysiela ich na jeseň a na jar a budú mať samostatné príbehy. S týmto typom vysielania seriálov je najviac charakteristická televízia ABC so seriálmi Once Upon a Time alebo Agents of S.H.I.E.L.D.. Trojmesačné čakanie na nové epizódy sa konečne dnešným večerom skončí a začne sa nová, podľa tvorcov, strhujúca a najmä mrazivá kapitola celého príbehu. Tvorcovia zostávajú aj naďalej verní zločincom v podtitule, zatiaľ, čo prvá polovica série niesla názov vzostup zločincov, tá nadchádzajúca kapitola bude v znamení hnevu zločincov.

Zimné finále si pozrelo 4.56 milióna divákov s ratingom 1.6, čo je zanedbateľný nárast oproti priemernej sledovanosti druhej série a neočakáva sa zásadný vzostup ani v prípade nových epizód. Iste bolo veľmi nepríjemné, keby sledovanosť sa znížila, vzhľadom na trojmesačnú absenciu na televíznych obrazovkách. Jedinou útechou pre Gotham je, že sledovanosť síce badateľne nižšia oproti prvej sérii, zato je stabilná a pre FOX znamená počas pondelkov stabilného hráča na trhu. Aj napriek tomu televízia je skúpa na slovo o prípadne tretej sérii. Od tejto televíznej sezóny deklaruje to, že prestáva brať do úvahy výsledky sledovanosti, ale bude analyzovať každý seriál z viacerých aspektov, jednou z nich bude aj sledovanosť počas premiéry, ktorá je hlavnou mernou takmer pre všetky ostatné televízie. V tom prípade sa dá dedukovať, že Gotham dostane objednávku na ďalšiu sériu. Všeobecne sa však neočakáva zrušenie seriálu, hoci FOX býva veľmi nevyspytateľný, čo sa týka svojich programov. Z tvorcov a ani fanúšikov neočakáva zrušenie seriálu a producenti sa naplno pripravujú na tretiu sériu, čomu bude prispôsobené aj májové veľké finále.

O priazeň divákov sa bude bojovať aj v prípade nových epizód a hoci mnohým fanúšikom prekážala ťažkopádna zápletka predchádzajúcich častí, teraz sa dočkajú nového mrazivého nepriateľa, nového zvráteného nepriateľa a staronového nepriateľa, ktorý sa čoskoro vráti do ulíc Gothamu. V zimnom finále sa ukončil príbeh s Theom Galavanom a jeho krvavou pomstou. Podarilo sa mu uniesť mladého Brucea Wayna, aby ho počas krvavého rituálu obetoval a dokončil tak pomstu a krivdu, ktorá bola jeho rodine spôsobená pred stáročiami. Tradične bol nablízku detektív Jim Gordon s netradičným spojencom Penguinom, čo mu prinieslo len problémy, lebo polícia si všimla jeho spoluprácu so zločincami a jeho kontroverzné správanie balansujúce na hranici zákona. Lee sa ho snažila zastaviť a dozvedieť sa pravdu o jeho pláne, mala preňho životnú správu o tehotenstve, ktorá ho mala presvedčiť, aby spolu opustili prehnitý Gotham a začali nový život niekde inde. Lenže sa objavila pomoc, ktorú Jim potreboval. Časť polície aspoň na krátky čas spolupracovala s Penguinom, aby zachránili život Brucea. Bullock, Jim, Alfred a Penguin chceli mesto zbaviť raz a navždy manipulátora a vraha. O Theovi začala pochybovať aj jeho najvernejšia spoločníčka, sestra Tabitha, videla v ňom rodiaceho sa diabla a tak po jeho porážke a zničení rituálu spolu s jeho neterou Silver utiekla a Thea nechala napospas osudu. Vždy chápajúca Lee dala Jimovi poslednú šancu, aby dokončil svoju úlohu hrdinu a následne sa za ňou vrátil, aby si založili rodinu a žili normálnym životom. Penguin presvedčil Jima, aby mu Galavana vydal, chcel dokončiť svoju osobnú vendetu za vraždu jeho chorobne milujúcej matky. Jim opäť prekročil tenkú čiaru medzi spravodlivosťou a zločinom a prizeral sa ako ho Penguin masakruje a bol to práve Jim, ktorý dal Theovi poslednú ranu istotu. Penguin svojmu nepriateľovi sľúbil, že mu jedného dňa napchá do hrdla svoj povestný dáždnik ako znak jeho porážky a to aj splnil. Jim vyhľadal Lee, požiadal ju o ruku, odhodlaný začať nový život. Na scéne sa objavil nový zločinec, ktorý svoje obete pripraví o život krutým, ľadovým spôsobom. Navyše veľkým problémom je tajomné zariadenie Indian Hill, kde zvrátený doktor robí pokusy s mŕtvolami v štýle Frankesteina a do mŕtvoly Galavana vkladá veľké nádeje.

Záver zimného finále teda jasne naznačil, ktorí nepriatelia budú kľúčoví v nových epizódach. Pochopiteľne je to ikonický nepriateľ Batmana, Mr. Freeze, podľa ktorého je pomenovaná aj dnešná epizóda. Tým druhým nepriateľom je najnebezpečnejší zloduch, ktorý sa objavil v Batmanovskom univerze, je ním Dr. Strange. Je geniálny lekár, filozof a zvrátený psychopat v jednej osobe. Skvelou správou pred fanúšikov postavy Fish Mooney je fakt, že tvorcovia ohlásili jej návrat do druhej série, ktorý nebude jednorazovou záležitosťou, objaví sa vo viacerých epizódach. Fish Mooney počas prvej série ako jedna z hlavných zloduchov si stihla vybudovať pevnú pozíciu v podsvetí a herečka Jada Pinkett Smith jej vdýchla neopakovateľný štýl, ktorý si zaslúži svoje miesto v seriáli. Táto postava bola špeciálne napísaná práve pre Smith a to iba na jednu sériu, pretože herečka sa nechcela dlhodobo viazať k jednému časovo náročnému projektu. O jej odchode sa vedelo ešte pred koncom prvej série, preto diváci čakali ako jej postava skončí. Jej pád z útesu síce vyzeral smrteľne, všetci tak nejako v podvedomí tušili, že pre Fish toto rozhodne nie je definitívny koniec.

Po odvysielaní finále sama herečka nepriamo prezradila osud Fish, keď potvrdila svoju ochotu vrátiť sa do seriálu počas nadchádzajúcich sérii na hosťovanie. Producenti pre ňu našli miesto až v príbehu pre druhú polovicu série, no okolo jej príbehu panuje informačné embargo a nevie sa, kedy sa po prvýkrát objaví a dokonca ani počet epizód, v ktorých bude účinkovať. Dá sa očakávať, že jej návrat na scénu bude súvisieť s pokusmi s telami v Indian Hill a doktorom Strangom. Isté je jedno, že jej návrat bude veľkolepý, prekvapujúci a nápaditý, presne ako Fish Mooney. Z deja seriálu sa prekvapivo nevytratí Tabitha Galavan, sestra, ktorá neváhala zradiť svojho šialeného brata Thea. Chladnokrvná vrahyňa má stále miesto aj v novom príbehu. Z ďalších vedľajších postáv bude určite zaujímavá úloha Grace Van Dahl, ktorú stvárni herečka Melinda Clarke, známa najmä zo seriálu The OC. Zaujímavosťou je, že Clarke a Bena McKenzieho čaká stretnutie po niekoľkých rokoch na nakrúcaní. Podobne ako v The OC, ani v Gothame nebudú priatelia. Grace je charakterizovaná ako zúfalá žena túžiaca po moci a peniazoch a kvôli tomu je ochotná zabíjať a podvádzať. Diváci spoznajú aj ďalšieho člena Penguinovej rodiny. Po vražde jeho matky, do mesta zavíta jeho otec Tucker Cobblepot. Ťažko skúšaný Bruce Wayne sa dozvie šokujúce informácie o smrti svojich rodičov, ktoré ním spočiatku otrasú, neskôr ho túžba po pravde posilní a posunie k bližšie na cestu hrdinu, ktorým sa v budúcnosti stane.

Ako sa začne druhá polovica aktuálnej série? Od udalostí zo zimného finále už ubehlo niekoľko týždňov a Penguin prezieravo vezme na seba vinu za vraždu Thea Galavana a neprezradí pravdu, kto ho zastrelil. To pre Jima Gordona znamená ďalší problém a láskavosť, ktorú Penguinovi je dlžný a vo vhodnej chvíli ju bude musieť splatiť. Tentokrát je dlh tak obrovský a zaväzujúci, že Penguin nenechá Jima z neho len tak ľahko vykĺznuť. Medzitým Jim spolu s Bullockom budú musieť začať vyšetrovať množiace sa krádeže mŕtvych tiel, ktoré miznú bez stopy. Na svedomí ich má Victor Fries, popredný expert na kryogenetiku. Navyše v Gothame začnú pribúdať ľadové mŕtvoly, čo je predzvesť nového vraha, ktorý je naozaj nebezpečný a neexistuje proti obrana. Všade, kde vkročí povestný gothamský dážď vystrieda mráz a sneh. V trinástej epizóde s názvom A Dead Man Feels No Cold sa bude pokračovať pátranie po Victorovi Friesovi. Je hlavným podozrivým z ľadových vrážd. Gordon, Bullock, ale aj kapitán Barnes budú musieť, hoci neradi, jeho manželku, aby im pomohla nájsť mrazivého vraha. Penguin bude predstavený novému, mocnému spojencovi Dr. Strangeovi, ich spolupráca by mohla mať zaujímavý prospech. Lenže obaja zločinci sú príliš dominantní nato, aby sa delili o svoje územie a každý z nich chce vládnuť mestu. Alfred začne postupne odkrývať dôkazy a informácie o vražde manželov Waynovcov. Štrnásta epizóda s názvom This Ball of Mud and Meanness prinesie spoločné úsilie Alfreda a Seliny nájsť vrahov rodičov Brucea, ktorý potrebuje vedieť pravdu, aby mohol žiť svoj život. Medzitým Gordon sa začne zaoberať Nygmom a zmiznutím Kristin Kringle, ktorú v amoku zaškrtil a pochoval v lese. Jim sa netušiac dostane do ohrozenia, nikto netuší, že ich kolega Nygma už nie je tým, kým býval a naplno sa uňho prejavila rozdvojená osobnosť a jeho horšie nechce byť prezradené. Nevraživosť medzi Strangeom a Penguinom začne naberať na obrátkach, je jasné, že títo dvaja nemôžu byť v jednom meste. Penguin sa opäť ocitne v nelichotivej situácii, keď musí neustále bojovať s niekým o nadvládu nad mestom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham