Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Castle - koniec by mal byť šťastný, tentokrát to tak nebude!

16.05.2016 12:12
debata
Castle - prepojenie mocných sa odhalilo,...
Castle - prepojenie mocných sa odhalilo, šťastný koniec nastal! Castle - prepojenie mocných sa odhalilo, šťastný koniec nastal!

Nepremeškajte finále 8.série! Bude to koniec seriálu alebo bude nasledovať 9.séria bez zaručeného šťastného konca?

Na tretí májový pondelok televízia ABC avizovala vysielanie finále 8.série drámy Castle, nateraz sa nevie, či seriál sa skončí dnešnou epizódou s názvom Crossfire alebo bude nasledovať ešte skrátená 9.séria, ktorá by však bola výsmechom pre všetkých fanúšikov seriálu, ktorí mu boli verní počas ôsmich rokov vysielania. Tvorcovia sa netajili tým, že aj tohtoročné finále je napísané s otvoreným koncom a teda sebavedomým predpokladom, že bude nasledovať aj 9.séria, pri ktorej už aj ABC potvrdilo neoficiálne, že by mala byť poslednou a uzavrel by sa tak príbeh. Tento postoj producentov je o to zarážajúcejší, že sledovanosť celej ôsmej série bola podpriemerná a dosahovala kritické hranice, pri ktorých v minulosti televízia bez milosti seriály rušila. Zdržanlivejší postoj zo strany televízie je o to pochopiteľnejší, že v prípade Castla sa jedná o dlhoročnú drámu, ktorá si zaslúži dostať svoj zaslúžený koniec a dopriať tak divákom po celom svete happy end. Lenže prišiel zvrat, ktorý nikto nečakal. Pre väčšinu divákov našťastie televízia ABC pred niekoľkými dňami ukončila dilemu divákov a oznámila, že Castle definitívne končí 8.sériou a dnešná epizóda bude tak poslednou a seriál sa odoberie do histórie.

Scenáristi totiž v poslednej chvíli napísali dva konce dnešnej epizódy a predpokladali, že do vysielania finále bude známy osud seriálu a oni by vložili posledné scény, ktorý by buď ako tak uzavreli seriál alebo by pootvoril dvierka pre ďalšie pokračovanie. Neoficiálne televízia v priebehu posledných týždňov rozbehla narýchlo rokovania s hercami, ktorým všetkým skončili zmluvy a teda by sa mohli upísať novým projektom a tu prišiel jeden z najväčších šokov v histórii seriálu. ABC bez väčšieho odôvodnenia vyhodila herečky Stanu Katic (Beckettová) a Tamalu Jones (Lanie) a nepozvala ich k rokovaniu o možnom čiastočnom návrate pre prípadnú 9.sériu. Oficiálnym dôvodom rozviazania spolupráce bolo zníženie rozpočtu a v prípade Katic už aj tak problematická spolupráca a dohoda s jej návratom do 8.série, keď minulý rok na poslednú chvíľu podpísala ročný kontrakt a netajila sa tým, že chce seriál opustiť. V tom čase sa stále predpokladalo, že už 8.séria bude posledná a spoločne by tak natočili dostatočné ukončenie seriálu. Nič z toho sa ale nestalo. Ak by sa teda ďalšia séria natáčala, tak zaručene bude bez Stany Katic a to je pre fanúšikov absolútne nepredstaviteľné a ťažko odôvodniteľné, prečo chýba v deji Beckettová, pri ktorej sa predpokladá, že dnešné finále bude tragické a Beckettová sa stane obeťou sprisahania Loksat, ktoré je ústrednou dejovou líniou tejto série.

Mala by vôbec potenciálna 9.séria zmysel bez Beckettovej? Seriály, ktoré stoja na ústrednom duu postáv, ktoré roky sledovali, ktorý tam milujú a chcú pre nich šťastný koniec sa pre malichernosť tvorcov nikdy nenatočí a za chybu iných tak doplatia opäť diváci a Castle, hoci nečakane, sa stane paškvílom, ktorý chceli diváci po celom svete už teraz bojkotovať a hlasno volali po tom, aby ABC nepotvrdila 9.série bez Beckettovej. Zdá sa, že televízia divákov počúvala a stále zaryto mlčala akoby sa obávala vyslovenia finálneho verdiktu, už tak katastrofálna sledovanosť tejto série by sa v prípade novej série s okliešteným obsadením mohla zmeniť na úplné fiasko a držať seriál v slote, v ktorom by naplno prepadol je pre ABC kontraproduktívne a mohla by dať priestor napríklad novému seriálu, ktorý by väčším ťahúňom. Omnoho smutnejšou skutočnosťou sa ukázali pomery na natáčaní priamo medzi hlavnými predstaviteľmi. Dovtedy nikto netušil, že Nathan Fillion a Stana Katic sa nemajú príliš v láske a hlavnú úlohu medzi nimi hrajú vzájomné antipatie. Spôsobené to malo byť narastajúcimi finančnými nárokmi Filliona na úkor Katic a jeho stále stúpajúce požiadavky a úľavy z natáčania, počas prvých rokov natáčania sa obaja netajili tým, že sú priateľmi aj v súkromí, teraz je všetko minulosťou. Fillionova absencia sebareflexie sa ukázala aj pred niekoľkými dňami, keď uzavrel novú dohodu pre ďalšiu sériu a tak nepriamo sa potvrdilo, že ABC potichu je stotožnená s myšlienkou nového príbehu bez Beckettovej a pretlačili si svoj námet o „dostatočnom ukončení“ seriálu prostredníctvom novej série. Fillion tak zabil dve muchy jednou ranou, nielenže sa stal jedinou hviezdou v seriáli, ale dosiahol aj novú dohodu, na ktorej určite nebude tratiť a nebude musieť predstierať „lásku“ so Stanou Katic. O niekoľko dní neskôr po tejto informácii prelomil svoje mlčanie o novej dohode a zdôraznil, že preňho je dôležité, aby sa do novej série vrátili najmä postavy Ryana a Esposita, o Katic nepadlo ani slovo.

ABC pokračovala v rokovaniach a nakoniec uzavrela dohody s hereckými predstaviteľmi Ryana, Esposita, Alexis, Marthy a Hayley, obsadenie stále nepotvrdenej 9.série je teda jasné a už je len formalitou oznámiť sklamaným a už tak znechuteným divákom, že túto zradu voči ich lojalite aj pretavia do natáčania. Je priam absurdné, aby vznikol akýkoľvek príbeh bez toho, aby sa na ňom zúčastnila aj Stana Katic, tým pádom celých osem rokov budovania celého ich príbehu bolo zbytočných. Pre každého verného diváka je naozaj zradou to, že charaktery, ktoré sledovali umelo zničia snahy tvorcov udržať si prácu a tvrdohlavo a egoisticky trvať na tom, že chcú natočiť koniec seriálu. Treba povedať, koniec seriálu nikdy nevznikne. Už nikdy nebude taký aký by si Castle zaslúžil a nová séria by zničila celý odkaz, ktorý bol rokmi vybudovaný.

Aký koniec môže dostať Richard Castle, ak Beckettová na konci 8.série tragicky zahynie? To, že hrozí Beckettovej reálne strata života hovorí aj samotné promo k epizóde, ale po oznámení jej odchodu sa automaticky začalo hovoriť o tom, že Kate svoju púť v seriáli ukončí smrťou. V podstate neexistuje žiadna iná možná vierohodná alternatíva akoby sa vysvetlila jej absencia v novom pokračovaní. Najmä po prevalení škandálu zo zákulisia diváci je na mieste otázka, kto by aj uveril príbehu osamoteného Castla, ktorý by trúchlil za svojou ženou a o niekoľko týždňov neskôr by už veselo vytvoril vyšetrovateľské trio spolu s Ryanom a Espositom. Posledné slovo mala stále ABC, ktorá ako jediná mohla zabrániť alebo potvrdiť vznik tejto série bez ústrednej myšlienky. V tomto ojedinelom prípade bolo určite prospešnejšie ukončiť seriál s pôvodným obsadením a diskutabilným koncom, ale s koncom, pri ktorom by bolo garantované, že všetky postavy prežili a môžu niekde v seriálovom svete zažiť svoj šťastný koniec.

Paradoxne toto dusno okolo seriálu malo za následok čiastočný nárast sledovanosti a potvrdilo sa porekadlo, že aj negatívna reklama je reklama. Zatiaľ, čo počas zimných mesiacov Castle naplno prepadával a sledovanosť dosahovala historické minimá na hranici piatich miliónov divákov a rating klesol na 0.9, v apríli, keď sa naplno rozbehla celá mašinéria sa sledovanosť začala zvyšovať a pravidelne presahuje hranicu šiestich miliónov divákov s ratingom 1.0 – 1.1, jedna z epizód dokonca sa vyšplhala na 6.6 milióna divákov. Bola to len jednorázová záležitosť, stabilne si v priemere ostatné epizódy pozrie čosi vyše 6 miliónov divákov.

Finále môže, ale nemusí diskvalifikovať celú zápletku 8.série o sprisahaní Loksat, pre ktoré Beckettová opustila Castla a na vlastnú päsť s Vikramom Singhom vyšetrovala praktiky kupčenia s drogami a prania špinavých peňazí, ktoré siahalo až do najvyšších kruhov. Počas druhej polovice 8.série sa čiastočne táto téma ešte rozvinula, vysvetlila sa aj Castlovo zmiznutie ešte z úvodu 7.série, všetko stráca význam pre emotívnu rozlúčku s Beckettovou. Tvorcovia hovoria o mimoriadne emotívnom finále, keďže Kate sa rozhodne raz a navždy skoncovať s Loksatom, samozrejme Castle jej v tom pomôže. Lenže už ako skôr boli upozornení, mnohí sa to pokúšali a všetci zlyhali a zabili ich. Dramatický sled udalostí a zvratov oboch hrdinov dostane na pokraj síl a ich život bude visieť na vlásku a Kate na záver bude musieť životné rozhodnutie. Obetuje vlastný život, aby Castle vyviazol živý. Pri Beckettovej by sa mohla zopakovať história ako s jej matkou, ktorá podobne ako ona bola vždy zapálená pre spravodlivosť a jej snaha vyšetriť tie najhoršie prípady ju stáli život.

debata chyba
Viac na túto tému: #CASTLE (Vtierka Castle)