Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gotham - údajne sa nedá oklamať smrť. Dá!

23.05.2016 12:31
debata
Gotham - nové hrozby budú striehnuť v uliciach!
Gotham - nové hrozby budú striehnuť v uliciach! Gotham - nové hrozby budú striehnuť v uliciach!

Nepremeškajte finále 2.série!

Májová smršť koncov obľúbených seriálov pokračuje aj tento týždeň a televízia FOX dá už dnes večer priestor veľkému finále 2.série Gothamu, ktorý ukončí 22.epizóda s názvom Transference. Druhá polovica aktuálnej série vtrhla na obrazovky na začiatku jari s novým príbehom a diváci si ešte k nemu našli cestu. Vtedy si nové epizódy pozrelo ešte 4.3 milióna divákov s ratingom 1.5, čo držalo Gotham ešte medzi najsledovanejšími seriálmi naprieč televíziami. S pribúdajúcimi týždňami však sledovanosť nabrala klesajúci trend a tesne pred koncom série si premiérové epizódy pozrelo 3.6 milióna divákov s ratingom 1.2 a Gotham začal ťahať za kratší koniec. FOX, ktorý počas tejto sezóny jasne začala deklarovať zmenu vo vnímaní sledovanosti seriálov a z toho vyplývajúcich objednávok na nové série prišiel s oznámením, že Gotham sa dočká aj 3.série, ktorá sa objaví vo vysielaní tradične na jeseň. Ako jedna z mála televízií si uvedomuje nový trend v sledovaní seriál a Gotham patrí medzi to najlepšie, čo aktuálne televízie v zámorí ponúkajú z komiksového žánru, čo potvrdzujú aj pribúdajúce ocenenia a pozitívna kritika odbornej verejnosti. Fanúšikovia aj napriek klesajúcemu trendu sledovanosti počas premiéry neprídu o svoj seriál, ba čo viac vedenie televízie je s Gothamom mimoriadne spokojné a predpovedá mu ešte niekoľko sérii.

Tvorcovia druhú polovicu aktuálnej série promovali s novým nosným príbehom o ikonickom nepriateľovi Dr. Freezovi, ktorý sa po niekoľkých epizódach veľmi rýchlo dostal do úzadia. Predstavili jeho príbeh a zúfalý záchranu života jeho milovanej ženy prostredníctvom zvrátených pokusov so zmrazovaním ľudí. Detektívi Gordon a Bullock mu boli v pätách a nakoniec sa im vzdal, keď jeho žena zistila pravdu o vraždách, ktoré spáchal a zvolila dobrovoľný odchod z tohto sveta. Freeze sa dostal do Arkhamu ako nepríčetný pacient pod patronát doktora Stranga. A tu sa otvoril ten skutočný príbeh nových epizód. Šialený doktor Strange a jeho pokusy na nepríčetných pacientoch s cieľom vytvoriť armádu bývalých zločincov s niečím navyše. So schopnosťami, ktoré ich spravia neporaziteľnými. Strange však sa pokúšal o nemožné, poraziť neporaziteľné, smrť. S pomocou výskumu Freeza chcel rozšifrovať neznáme konštanty v nekonečnej rovnici zmŕtvychvstania. V podzemí Arkhamu skrýval bludisko chodieb s pacientmi, ktorí mnohí boli nepodarenými experimentami a nemohli sa vrátiť z podzemia. Postupne začal odhaľovať celú záhadu a vrátil medzi živých nedávno zabitého šialenca a bývalého starostu Thea Galavana. Problémom bolo, že pacienti, ktorí sa vrátili zo sveta mŕtvych už neboli tými osobami, ktoré bývali. Ich pamäť a podvedomie sa nevedeli spamätať z tejto cesty, čo mu otvorilo cestu k vytvoreniu si vlastných osobností, ktoré môže ovládať. Z Galavana sa stal legendárny bojovník Azrael, ktorý pokračoval vo vraždení, aby tak krvou očistil hriechy mesta. O návrat roka sa postarala herečka Jada Pinkett Smith, ktorá si zopakovala úlohu ikonickej Fish Mooney. Fish po finále 1.série, keď ju Penguin zhodil zo strechy do mora naozaj zomrela, jej telo našiel Strange a stala sa predmetom jeho pokusov. Ako jediná sa vrátila medzi živých s nepoškodenou osobnosťou a niečím navyše. Jej schopnosťou sa stala sila presviedčania. Tradične rýchlo pochopila, že sa musí dostať späť napovrch spod nadvlády Strange a pokúsiť sa o návrat do podsvetia zločinu.

Pre Gordona si scenáristi prichystala krušné chvíle. Spočiatku čelil obvineniu z vraždy Thea Galavana, ktorú v skutočnosti s Penguinom aj spáchali, vinu však odmietal. Penguin celú vinu vzal na seba a ocitol v Arkhame ako pokusný subjekt pre Stranga. Ten sa pokúšal zmeniť Penguinovu osobnosť pomocou strašnému mučenia, čo sa mu aj podarilo. Nakoniec ho z Arkhamu aj prepustili a Penguin stretol svojho biologického otca pri hrobe zosnulej matky. Ten ho vzal pod svoje ochranné krídla a bol šťastný. Penguinovi sa dostalo pozornosti, ktorú nikdy nezažil, spoznal aj silu bohatstva. Jeho otec Elijah Van Dahl žil so svojou ženou Grace a jej dvomi deťmi, ktoré Penguina s láskou prijali. Bola to len hra, Grace si bola vedomá svojej pozície a mala záujem len o bohatstvo, ktoré Elijah vlastnil a s príchodom jediného biologického potomka by sa jej rozprávkový život rozplynul. Bola rovnako zvrátená ako jej deti, rozhodla sa Elijaha otráviť skôr ako prepíše poslednú vôľu. Z polepšeného Penguina spravila sluhu, pokým nezistil pravdu o smrti milovaného otca. Jeho osobnosť sa opäť zmenila na šialeného Penguina, ktorý si vymyslel dokonalú pomstu pre Grace a jej diabolské deti. Grace pripravil podľa požiadavky kráľovskú večeru, pri ktorej zistila, že konzumuje svoje deti a nakoniec ju otrávil rovnako ako ona otrávila Elijaha. Penguin sa vrátil, mal bohatstvo, starú osobnosť a chuť vrátiť sa do Gothamu, aby sa mohol pomstiť všetkým, ktorí mu ublížili. Tiež sa zaujímal o osud Gordona, ktorému už poškodil tieň podozrenia z vražda Galavana, netušil, že sa dostane do ešte väčšieho problému. Začal sa zaujímať o zmiznutie kolegyne Kristin Kringle, ktorá chodil s kolegom Nygmom (Hádankár), ten ju v amoku zabil, keď odhalila, kým naozaj je. Nygma so svojou rozdvojenou osobnosťou, s ktorou sa naučil už žiť a ovládať pripravil pre Gordona strašný plán, aby ho odstránil z cesty. Nafingoval vraždu ďalšieho kolegu a všetky dôkazy smerovali na Gordona, ktorý sa ocitol v najtvrdšom väzení, kde ho čakali „kamaráti“, ktorých tam dostal a všetkým bolo jasné, že čoskoro Jim príde o život, s čím Nygma aj rátal. Gordon si uvedomil, že sa z Black Gate nikdy nedostane, preto sa radšej rozišiel s tehotnou priateľkou Lee, ktorá chcela pri ňom stáť, on jej chcel dopriať lepší život. Lee preto opustila Gotham a začala nový život na druhej strane krajiny. Neskôr sa ukázalo, že Lee kvôli veľkému stresu potratila a je miestnou lekárkou v malom meste. Bullock touto správou Jima definitívne zlomil, ten bol pripravený zomrieť, jeho kolega však vedel, že Gordon je nevinný a nebol sám. Preto nafingoval Gordonovu smrť, aby sa dostal z väzenia a chytil pravého páchateľa, nikto netušil, že roky vedľa nich sedáva šialenec Nygma, ktorý sa nakoniec sám prezradil a skončil v Arkhame, opäť pri Dr. Strangovi. Gordonovo meno bolo očistené, dostal späť svoju prácu, neodhodlal sa kontaktovať s milovanou Lee, chcel jej dopriať šťastnejší život bez neho. Gotham im toho tak veľa vzal.

Mladý Bruce Wayne pocítil potrebu zoceliť sa, k čomu mu pomohla Selina Kyle (Catwoman) a opustil múry svojej vily, aby dobrovoľne žil v uliciach umierajúceho mesta, aby pochopil skutočné problémy, ktoré mesto má. Problémy, ktoré chcel jeho otec vyriešiť a nepodarilo sa mu to. Alfred tak musel tolerovať vôľu svojho pána, nesedel so založenými rukami, ale s pomocou Luciusa Foxa dešifrovali odkazy v počítači, ktoré im zanechal Brucov otec. Bruce pátral po vrahovi jeho rodičov, čo sa mu nakoniec aj podarilo, bol to však iba pešiak, ktorého zaplatil niekto na vyšších miestach. Selina pomohla Brucovi zmeniť myslenie, pochopil, že nemusí sa báť sveta vonku, raz ho bude hájiť a brániť, mohol sa tak vrátiť domov, aby s novým postojom mohol ďalej pátrať. Alfred mal preňho zaujímavé informácie, ktoré ich naviedli na spoločnú cestu, ktorá ich naviedla k čudným pokusom Dr. Stranga. Ten si uvedomil, že tentokrát má naozaj problém a ak tomu pripočítal pozornosť Gordona, vedel, že musí spraviť rázne opatrenia, aby zabránil odhaleniu ešte väčšieho plánu a najmä osoby, ktorý ho riadi. Dr. Strange bol iba pešiakom. Existuje osoba, ktorá vládne Gothamu, stojí v tieňoch a ovláda všetko, tajná kancelárka.

Túžba po spravodlivosti a odhalení Stranga dostali Gordona a Bruce do jeho zajatia. Strange tak dostal neopakovateľnú príležitosť robiť na nich svoje pokusy, v ktorých im bude sekundovať Nygma, ktorý sa votrel do Strangovej priazne. Tajná kancelárka nariadi ukončiť celý výskum a jeho najlepšie výsledky jej doniesť. Ostatní majú okamžite zomrieť a všetko ľahnúť popolom. Svoju druhú šancu na vykúpenie nevyužila Barbara, ktorá sa prebrala z kómy a pomáhala Jimovi, nakoniec sa vrátila do podsvetia k Butchovi, ktorého sa snažil opäť podmaniť Penguin. Spoločne sa im podarilo zavraždiť Azraela a Penguin tak dokončil sľúbenú pomstu Galavanovi za smrť jeho milovanej matky. Takto opäť dali na známosť celému mestu, že Penguin je späť v Gothame! Teraz svoju pozornosť zameria proti Strangovi, ten medzitým si užije mučenie Jima Gordona a mladého Bruca Wayna. Z komplikovanej situácie sa bude musieť dostať Selina, ktorá je teraz pravou rukou niekdajšej kamarátky FireFly, ktorá ako nepodarený experiment si myslí, že je bohyňou ohňa. Fish pochopí celú neprehľadnú situáciu a bude snažiť uniknúť z celej tejto bizarnej mozaiky a zaujať svoje právoplatné miesto.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham