Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Castle - prepojenie mocných sa odhalilo, šťastný koniec nastal!

09.06.2016 15:57
debata
Castle - prepojenie mocných sa odhalilo,...
Castle - prepojenie mocných sa odhalilo, šťastný koniec nastal! Castle - prepojenie mocných sa odhalilo, šťastný koniec nastal!

Mal seriál (ne)dostatočný koniec?

V polovici mája sa definitívne uzavrel osud seriálu Castle, televízia ABC ukončila vysielanie seriálu po ôsmich rokoch vysielania epizódou Crossfire. Po mimoriadne turbulentných týždňoch, počas ktorých sa stále špekulovalo o možnom konci seriálu, ale aj možnom pokračovaní seriálu bez Stany Katic, tesne pred vysielaním finále 8.série bolo už jasné, že ABC ukončuje seriál a žiadna 9.séria sa natáčať nebude. Fanúšikom seriálu tak padol veľký kameň zo srdca, keďže nastala nevšedná situácia, keď sami diváci žiadali televíziu, aby seriál ukončila so všetkými pôvodnými postavami a prestala pripravovať záverečnú sériu bez Beckettovej. V čase natáčania finále samotní tvorcovia nemali informácie o ďalšom osude, vzhľadom na nízku sledovanosť 8.série si pripravili dva konce, jeden, ktorý by dokázal dať seriál ako taký uzavretý koniec a jeden s otvoreným koncom, ktorý by bol odrazovým mostíkom pre prípadne ďalšiu sériu. Ten druhý koniec by priniesol s najväčšou pravdepodobnosťou smrť Beckettovej a fanúšikovia burcovali televíziu, aby nedopustila tento scenár, nechceli dopustiť zo seriálu sa stal nezmyselný paškvil bez šťastného konca, ktorý si ich obľúbené postavy zaslúžili. Hoci televízia uzavrela zmluvy na 9.sériu s hercami, samozrejme bez Stany ako Beckettovej, opustiť seriál mala aj postava Lanie, nakoniec zvíťazil zdravý rozum a seriál sa tak skončil s koncom, ktorý mnohým divákom doprial vytúžený šťastný koniec. Vzhľadom na celú situáciu okolo natočenia dvoch koncov, dosadená scéna s uzatvoreným koncom bola tým najlepším, čo mohli tvorcovia pripraviť.

Posledná, dvadsiatadruhá epizóda priamo nadviazala na predposlednú epizódu, Castle s Beckettovou mali stopu, ktorá by definitívne odhalila a zničila Loksat a oni by tak mohli žiť pokojným životom a nebyť v neustálom ohrození života z odhalenia konšpirácie, ktorá siaha až na tie najvyššie miesta. Netušili však, že zázračné „precitnutie“ Caleba Browna v pocit spravodlivosti bola len pascou, ktorá mala odhaliť celú skupinu ľudí, ktorý o Loksate vedeli. Dvanásty okrsok neskôr prekvapilo správa o Calebovej smrti, vyšetrovatelia našli jeho obhorené telo v aute, bol upálený naživa. Všetko mal na svedomí tajomný príslušník Loksatu, bez mena, bez identity, vycvičený len na jedno, vraždiť a zametať stopy. Rick a Kate netušiac, že sa stali súčasťou vyššieho plánu, zosnovali spolu s Hayley odhalenie informácii, vyviazli z celej situácie v poslednej chvíli, prekvapujúcim vpádom niekdajšieho Castlovho priateľa z Los Angeles Masona Wooda zo spolku najväčších detektívov, ktorý si tak splnil dlh voči Castlovej nevlastnej matke a oboch zachránil. Castle následne ukryl Alexis a Marthu do bezpečia pod dohľad Hayley, zatiaľ, čo Ryan s Espositom postupne zisťovali pravdu o smrti Caleba Browna. Všetci nadobudli falošný pocit bezpečia, okrsok mal byť tou najbezpečnejšou budovou v meste, kde si Loksat nedovolí zaútočiť. Lenže sa objavili stopy, za tajomným členom Loksatu, ktorý mal zabiť Browna a tak opäť museli opustiť bezpečné útočisko. Do jeho rúk sa dostal Castle, neunikol jeho séru pravdy a tak Loksat sa dozvedel, kto všetko vie detaily o tomto sprisahaní a koho čaká veľmi rýchla a skorá smrť.

https://www.youtube.com/watch?…

Mason Wood mal byť tým, kto zničí Loksat tajnými informáciami, kde sídli a kde zrejme sa nachádza aj Castle, Beckettová pochopiteľne neváhala a verila Masonovi, ako sa ukázalo, práve on mesiace sledoval ako postupuje vyšetrovanie a práve preto bol Loksat o dva kroky vpred pred oficiálnym vyšetrovaním, pretože práve Mason Wood bol vodcom Loksatu. Beckettová sa ocitla sama, bez krytia, lenže jej šiesty zmysel jej opäť správne pošepkal, že na Woodovi je niečo podozrivé a všetky súvislosti si dala dokopy. Lenže sídlo Loksatu bolo značne zabezpečené a tajne zavolané posily ťažko odolávali ozbrojeným silám, Ryan s Espom sa však nevzdávali, oslobodili Castla, ktorého život visel na vlásku, keďže čistič „Loksatu“ sa mu chystal aplikovať smrtiace sérum.

To sa mu nevyplatilo a Castle na oplátku mu dal sérum pravdy, aby dozvedel všetko, čo potreboval, aj to, kde je Kate, aby ju mohol zachrániť, čo sa nakoniec aj podarilo a celé sprisahanie bolo odhalené, aj šokujúca spojitosť so CIA. Celé odhalenie, podľa očakávania, otriasla základmi amerických spravodajských služieb. V prípade dvanásteho okrsku sa všetko skončilo šťastne, všetci prežili bez zranení. Šťastný koniec mali všetci na dosah, až na posledné scény epizódy.

Castle s Beckettovou sa s úľavou vrátili domov, vtedy si Castle uvedomil malú nejasnosť v prípade smrti Caleba Browna, ak ho zabil niekto z Loksatu, prečo jeho telo nechali zhorieť na verejnosti, aby polícia odhalila celý prípad, keď v suteréne sídla Loksatu mali vlastnú spaľovňu, kde končili obete? V tom sa v ich byte objavil Caleb Brown a postrelil Castla, ktorý padol k zemi. Beckettová opätovala paľbu, tú však tiež ťažko zranil a obaja ťažko zranení zápasili o život. Následne sa dej posunul o sedem rokov v sprievode spomienkových viet z minulosti, ktoré mapovali vzťah tých dvoch. Práve tu tvorcovia mali dosadiť koniec, ktorý sa im hodil. V súvislosti s koncom seriálu teda dosadili záber na tri deti Castla a Beckettovej a ich šťastný koniec. Dá sa však predpokladať, že ak by seriál pokračoval, posledná scéna by zachytila štart nového príbehu bez Beckettovej, ktorá by podľahla svojim zraneniam. Našťastie tento scenár nikdy nenastal.

debata chyba
Viac na túto tému: #CASTLE (Vtierka Castle)