Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gotham - nové hrozby budú striehnuť v uliciach!

17.06.2016 12:02
debata
Gotham - nové hrozby budú striehnuť v uliciach!
Gotham - nové hrozby budú striehnuť v uliciach! Gotham - nové hrozby budú striehnuť v uliciach!

Ako sa skončila 2.séria?

Televízia FOX sa rozlúčila s druhou sériou Gothamu v druhej polovici mája epizódou nazvanou Transference, ktorá uzavrela príbeh, avšak odhalila mnoho odkazov a potenciálnych dejových zápletiek v potvrdenej 3.sérii, ktorá sa začne vysielať od 19.septembra. Sledovanosťou, žiaľ, finále vôbec neoslnilo a naďalej si držalo nízke, hoci stabilné hodnoty, ktoré Gotham udržiaval niekoľko mesiacov. Celkovo si epizódu pozrelo 3.61 milióna divákov s ratingom 1.3, nič to však nemení na fakte, že FOX svojmu seriálu naplno verí a nechystajú sa žiadne škrty v počte epizód alebo v zmene vysielacieho slotu. Ako z prvých televízií práve FOX avizoval výraznú zmenu v ponímaní vývoja sledovanosti jednotlivých seriálov, pretože divácke zvyky sa v poslednom čase výrazne zmenili. To je istou útechou pre divákov, ktorí sa obávajú o dlhodobé prežitie obľúbených seriálov s prihliadnutím na klesajúcu sledovanosť. Gotham je pre televíziu istou prestížou a výkladnou seriálovou skriňou, úspech žne nielen vo svete, ale najmä svojím spracovaním si pravidelne vyslúži pochvaly kritikov. Inak to nebolo ani v prípade epizódy Transference, ktorá opäť ponúkla zbesilú jazdu a nechala divákov v netrpezlivom očakávaní ako sa bude dej vyvíjať v tretej sérii, ktorá bude plná monštier, ktoré vznikli z nepodarených experimentov pod vedením Dr. Strangea.

Posledná trištvrtehodinovka pokračovala v rozbehnutom deji, ktorý predznamenala už predposledná epizóda. Celá pozornosť sa zameraná na Arkham a jeho podzemie a zariadenie Indian Hill, ktoré Dr. Strange na príkaz tajnej kancelárky a jej sovej rady musel zničiť a vybrané experimenty presunúť mimo mesta, aby výskum s ľudským telom mohol pokračovať. V spleti chodieb bol uväznený Jim Gordon, ktorého si vzal pod ochranné krídla samotný Strange, aby z neho dostal všetky informácie, k čomu mu pomohlo sérum pravdy, popritom Jim proti svojej vôli vyslovil nahlas svoje trápenia a vnútorných démonov, čo mu na konci pomohlo spraviť vážne rozhodnutia v živote. Medzitým inde bol Lucius Fox spolu s mladým Bruceom Waynom bojovali o svojich život, väznil ich šialený Nygma (budúci Hádankár) a cesta von viedla cez jeho nelogické hádanky, ktoré sa im nepodarilo vyriešiť. V Indian Hill zavládol chaos, Strange zhromaždil vybrané subjekty do jedného autobusu, Fish Mooney vycítila príležitosť dostať sa na slobodu a tak chcela vyskúšať svoje schopnosti na personále. Jej psychickému manipulovaniu nemohol nikto uniknúť a tak pravá ruka Stranga, slečna Peabody bola jej kľúčom ako sa dostať von. V srdci Arkhamu už bola spustená nálož, ktorej sila by zrovnala so zemou celú štvrť a tomu sa nakoniec Jim pokúsil zabrániť. Problémom bola dôveryhodnosť Gordona, keďže Strange vyslal do ulíc jeho dvojníka, Bullock spolu s Barbarou pochopili, že sa nejedná o pravého Jima a to ich nasmerovalo do Indian Hill. Barbara, ktorá už slúžila Penguinovi poskytla cenné informácie od polície o pohybe Stranga, aby tak mohol Oswald dokončiť svoju pomstu za jeho mučenie, keď bol jeho terapeut Strange a spravil z neho bezduchú bábku. Fish sa nakoniec dostala von a uniesla autobus plný monštier, aby si tak vydláždila cestičku k prevzatiu Gothamu a zosadila Penguina. Ani ona však netušila, že existuje tajná kancelárka a jej tribunál, ktorá riadi úplne všetko a ostatní sú len figúrky v jej hre, ktorú rozohrala. Nakoniec sa podarilo Jimovi, Luciusovi a Bruceovi utiecť spod ich útlaku, zneškodnili bombu a zdalo sa, že zločin dostal v meste ďalšiu ranu, z ktorej by sa nemusel tak rýchlo spamätať. Strange prezradil Gordonovi pravdu o kancelárke a jeho nekonečný strach z nej mu napovedal, že pred ním stojí veľmi silný nepriateľ, ktorý ak bude chcieť, zničí všetkých. Chápadlá tribunálu siahajú všade a nikto si nikým nemôže byť istý, či práve on nie je spolupracovník.

Penguin síce nezabil Stranga, ale podarilo sa mu druhýkrát zabiť Thea Galavana alias Azraela, z tohto popola už nevstane, na ktorý ho spálil. Jim sa rozhodol spraviť konečne správny krok a opustil Gotham, aby našiel svoju milovaný Lee a pokúsil sa napraviť škody, ktoré napáchal.

Pozornosť polície sa zamerala na autobus plný monštier, Fish sa nechcela vzdať a spôsobila dopravnú nehodu. Skôr ako polícia, ju našiel Penguin, ktorý skolaboval, keď ju zbadal. Horšie na tom bolo to, že do ulíc mesta sa dostali zvrátené Strangeove experimenty, o ktorých nikto nevie, čo má čakať. Už teraz je jasné, že 3.séria bude ešte temnejšia a zvrátenejšia ako dve predchodkyne. Okrem starých známych postáv, ktoré sa znovu objavia, už ako monštrá, sa objavia aj nové. Veľkou záhadou je dvojník mladého Brucea Wayna, ale aj návrat predchodcu Jokera. Tvorcovia chcú v novej sérii viac Fish Mooney, jej príbeh by mal byť rozsiahlejší, no nestane sa opäť hlavnou postavou. Herečka Jada Pinkett Smith chce viac voľnosti, preto radšej preferuje jasne daný počet epizód, v ktorých bude účinkovať. Preobsadenia sa dočkala Poison Ivy, ktorá v novej sérii dostane viac priestoru a bude jednou z hlavných nepriateliek a jej postava sa viac priblíži jej komiksovej predlohe ako ekologickej teroristky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham