Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bones - nedobrovoľne vitajte vo vlastnej nočnej more!

21.07.2016 13:11
debata
Bones - stala sa inšpiráciou na vraždenie...
Bones - stala sa inšpiráciou na vraždenie niekdajšiemu priateľovi! Bones - stala sa inšpiráciou na vraždenie niekdajšiemu priateľovi!

Nepremeškajte finále 11.série!

Vyslovene netradične sa končí v zámorí 11.séria Bones. Jednotlivé série sa vždy končili v rámci štandardnej sezóny, teda v máji, tentokrát televízia FOX sa k aktuálnej sérii správala viac ako macošsky a vysunula koniec až na takmer koniec júla, keď už spravidla seriály majú dvojmesačnú prestávku. Spôsobené je to tým, že druhá polovica série sa začala až v polovici apríla a FOX ešte vsunul niekoľko prestávok do vysielania a tým sa celá schéma predĺžila až do júla. Zo strany televízie je cítiť akási rezignácia nad Bones, hoci si seriál vybojoval status najdlhšie vysielaného hraného seriálu. Blížiaci sa koniec seriálu je neodškriepiteľne zjavný a už oficiálne avizovaná posledná 12.séria s 12 epizódami sa objaví na obrazovkách začiatkom roka 2017, aj keď pôvodné plány hovorili o tom, že Bones sa tradične vysielať počas jesenných štvrtkov a posledná rozlúčka s týmto kultovým seriálom bude tesne pred Vianocami. Len niekoľko dní po oznámení vysielacích plánov nastali presuny a Bones dostanú priestor v midseason a rozlúčka sa posunie o niekoľko mesiacov neskôr. Medzičasom sa najnovšia séria dostala aj na slovenské obrazovky, keď televízia JOJ do letnej štruktúry pridala 11.sériu, Kosti sa na Slovensku stále tešia veľkej popularite.

Keď sa Kosti na jar vrátili na obrazovky, tak v tom čase sa stále viedla polemika o ďalšom osude seriálu. Ani to však nespustilo revolúciu v sledovanosti a premiérové epizódy si tvrdohlavo udržiavali svoju stabilnú, no ľahko podpriemernú sledovanosť na úrovni 4.5 milióna divákov s ratingom 0.9. Iná situácia nastala počas leta, keď televízia prešla na letnú štruktúru a aj nároky na výsledky sa zmenili a razom podpriemerné výsledky zo štandardnej sezóny sa stali nadpriemerné počas letnej sezóny. Je príjemným prekvapením pre každú televíziu dosiahnuť v lete stabilný rating 0.9, čo len potvrdzuje skalopevnú divácku základňu seriálu, aj s minimálnou propagáciou počas posledných týždňov.

Pozornosť divákov smeruje televízia smerom k poslednej sérii, o niekoľko dní sa v americkom San Diegu začne najväčšie stretnutie seriálových a filmových tvorcov Comic-Con, na ktorom sa predstaví kompletné obsadenie seriálu spolu s tvorcami. Bude to poslednýkrát, čo budú mať fanúšikovia možnosť vidieť všetkých takto pokope. Natáčanie skrátenej série sa medzičasom už začalo a úvodnú epizódu dokonca bude režírovať samotná Emily Deschanel (Temperance Brennan). Natáčanie bude ukončené o niekoľko týždňov skôr ako sa vôbec dostane do vysielania a úplne posledný príbeh, ktorým sa uzavrie dej celého seriálu napíše samotný autor seriálu Hart Hanson. Rozlúčková séria by mala byť poňatá ako vďaka divákom za ich dlhoročnú priazeň a dajú sa očakávať návraty najrôznejších postáv, ktoré sa počas rokov vysielania objavili. Nateraz si tvorcovia skúpi na slovo, viac určite prezradia na Comic-Cone, ktorý každoročne púta pozornosť médií na celom svete a všetci sa predbiehajú, kto prvý zverejní tú ktorú exkluzívnu informáciu o obľúbenom seriáli alebo filme. Možno budú zverejnené už aj nové zábery z 12.série.

Príbeh druhej polovice 11.série pokračoval s dvojmesačným posunom v deji od udalostí, ktoré sa stali ešte v zimnom finále v decembri. Hodgins, ktorého krutá diagnóza zničila, sa snažil vrátiť naplno do života a zvyknúť si na novú súčasť svojho života, invalidný vozík. Po týždňoch strávených paralyzovaný na lôžku mohol ísť konečne domov s prísľubom rehabilitácie a ďalších vyšetrení, ktoré mu dávali nádej, že jedného dňa bude opäť chodiť. Hodgins navonok sa tváril odhodlane a spolu s Angelou chceli vyskúšať všetky možnosti, lenže časom jeho nadšenie začalo opadávať a svoj hnev spolu s beznádejou si začal vybíjať na vlastnej žene a ich vzťah prešiel ťažkou skúškou. Angela musela znášať jeho výbuchy hnevu a nemiestne poznámky, ktoré začali hraničiť s psychickým týraním. Postupne sa ukázalo, že prvotný optimizmus lekárov bol tiež prehnaný a jeho aktuálny stav bude trvalý. Jedinou útechou bola preňho práca, kde si tiež musel zvykať na mnohé obmedzenia. Nakoniec sa však všetko ustálilo a Hodgins našiel silu žiť ďalej a v šťastnom manželstve.

Booth s Brennanovou a celým tímom začali vyšetrovať beštiálne vraždy, ktoré má na svedomí sériový vrah, ktorý našiel záľubu robiť zo svojich obetí bábky a štylizovať ich to rôznych póz, čo z neho robilo jedného z najzvrátenejších vrahov, s ktorým sa Jeffersonský tím stretol. Pre Brenanovú bolo sklamaním zistenie, že doteraz sa dokázal vyhýbať spravodlivosti a jeho precízna práca ho predurčila na zdatného nepriateľa. Popritom museli riešiť bežné rodinné problémy, ale Boothove prvé náznaky so starnutím, ktoré ťažko znášal. Musel si priznať skutočnosť, že nie je mladíkom a roky strávené v službe si viac vyžiadajú svoju daň. Ako prvý krok musel akceptovať zhoršujúci sa zrak a nosenie okuliarov. Niečo viac sa diváci dozvedeli aj o agentovi Aubreym, ktorý má viac ako komplikovanú minulosť s otcom, ktorý nebol súčasťou jeho života, čo ho zasiahlo a zmenilo rozhodnutia o ďalšom smerovaní života. Teraz sa ukázalo, že Aubreyho otec syna roky pozoruje a sleduje. Zaujímavou epizódou bola časť spracovaná dokumentárnym štýlom.

V Jeffersonskom inštitúte sa totiž nakrúcal dokument, ktorý mal priblížiť bežným ľuďom zložitý proces identifikácie obetí a tak aj celé vyšetrovanie. Bola to iná epizóda ako ostatné, bol to pohľad z druhej strany a jednotlivé postavy sa správali inak, vystupovali, vysvetľovali a boli profesionálmi a vedcami. Cam sa však dočkala vyznania, ktoré bolo čerešničkou na torte, v čase natáčania dokumentu asistoval Arastoo na prípade a tradične sa snažil získať späť svoju milovanú, ktorá mu mesiace odmietala dať druhú šancu. Až teraz pochopila, že Arastoo je jej jedinou láskou a šancou na šťastný koniec a zasnúbili sa. Konečne sa tak mohli rozbehnúť prípravy na dlhoočakávanú svadbu. Nová nádej pre Hodginsa svitla v predposlednej epizóde, keď si so stážistkou Daisy mysleli, že obeť vraždy, teda jej duša je poltergeistom a snaží sa odovzdať odkaz vrahovi. Táto úvaha bola spôsobená padajúcimi a posúvajúcimi predmetmi na zemi. S vedeckým vysvetlením prišla Daisy, ktorá zistila, že v Jeffersone nevyčíňa žiadny duch, ale je to Hodgins, ktorému sa vracia pohyblivosť paralyzovaných nôh. Nateraz ich síce necíti, ale je zjavné, že svaly sa prebúdzajú a nekoordinovane sa hýbu, čo si Hodgins ani neuvedomuje, lebo si jeho mozog odvykol od stavu plnej pohyblivosti. Vrátila sa nielen jemu, ale aj Angele nádej, že jedného dňa sa postaví na nohy a uzdraví sa.

Dnešná, záverečná epizóda 11.série má názov The Nightmare within the Nightmare. Táto epizóda je zároveň aj miľníkom v tom zmysle, že uzavrie plnohodnotnú 22-dielnu sériu. Tá nasledujúca bude mať avizovaných 12 epizóda a bude tak najkratšou sériou vôbec. Druhou najkratšou sériou zostane 3.séria, ktorá má 15 epizód, čo bolo spôsobené štrajkom scenáristov a všetky seriály boli umelo skrátené. Ústrednou tému konca bude sériový vrah, ktorý sa objavil v uplynulých mesiacoch. Tentokrát udrie ešte väčšom a zvrátenejšom prevedení. Ukáže sa, že so svojimi obeťami žil niekoľko mesiacov, kým sa tiel zbavil. Opäť použil svoje obete ako bábky a Brennanovú dobehnú výčitky spred mesiacov. V čase, keď v závere 10.série spolu s Boothom odišla s vidinou normálneho života, sa tento vrah objavil a nikto nebol dostatočne kvalifikovaný ako skôr odhalil. Temperance si preto bude vyčítať, že bola iniciátorkou odchodu a mohla tak zachrániť nevinné obete. Len tentokrát ukáže svoje pravé pohnútky, svoju posadnutosť a tou je samotná Brennanová, ktorá sa ocitne uprostred svojej nočnej mory!

debata chyba
Viac na túto tému: #BONES (Kosti)