Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gotham - vitajte v šialenom meste plnom monštier!

19.09.2016 11:54
debata
Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce...
Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie

Nepremeškajte premiéru šialenej 3.série!

Leto je definitívne minulosťou a so začiatkom jesene prichádza nová televízna sezóna 2016/2017 plná premiér, ale aj rozlúčok s obľúbenými seriálmi. Televízie ponúknu divákom nové seriály, z ktorých sa môžu stať hity, avšak niekoľko televíznych veteránov má pred sebou poslednú sériu a čoskoro odídu do televíznej histórie. Blog o seriáloch je späť so svojou jubilejnou 10.sezónou plnou nových článkov a informácii o vybraných seriálov, ktoré ste si obľúbili a začína tak desiaty rok svojej existencie.  Novú sezónu na blogu otvoria hneď dva články, premiérový o 3.sérii Gothamu a o 6.sérii New Girl, táto jeseň bude plná nových článkov, aj o novinkách ktoré sa objavia postupne počas jesenných mesiacov.

Začína sa opäť tvrdý boj o divácku priazeň a v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch televízie postupne predstavia premiérové epizódy seriálov a medzi nimi bude aj Gotham z produkcie televízie FOX. Tretia séria vstupuje do tretieho roku vysielania s ťažkou pozíciou, keďže počas predchádzajúcej série zaznamenala značný prepad sledovanosti, čo neodrazilo na kvalite príbehu. Gotham patrí medzi to najlepšie, čo momentálne celonárodné televízie ponúkajú a kritici, ale aj laická verejnosť právom oceňujú kvalitné spracovanie komiksového sveta. FOX už avizoval zmenu v posudzovaní vplyvu sledovanosti na celkovú budúcnosť svojich seriálov. Divácke správanie sa výrazne mení a sledovanosť síce zostáva jedným z hlavných faktorov, pribudli však nové, ktoré spolu tvoria komplikovanú mozaiku a aj preto sa dá predpokladať, že Gotham čaká ešte žiarivá budúcnosť a niekoľko sérii, aj pri nižších ratingoch. Seriál okrem toho, že postupne sa rozšíril do celého sveta, na Slovensko vrátane, je sledovaný aj online platformách. Preto bude zaujímavé sledovať na akej úrovni sa nová séria zastabilizuje, tvorcovia si opäť pre divákov pripravili nový príbeh, ktorý otvára dvere pre návrat obľúbených šialených postáv, popri ktorých sa objavia aj nové. Tretia séria má podtitul „šialené mesto“, čo je len odkaz nato, že zločinci v meste budú na vzostupe a život začne byť nemožný.

Druhá polovica predchádzajúcej série spolu s doktorom Strangeom jasne ukázala, že smrť sa dá oklamať a priviesť späť k životu zločincov, ktorí by sa mohli stať členmi armády Sovieho tribunálu na čele s tajomnou kancelárkou, ktorá očividne riadi úplne všetko v meste. Preto sa do deja vrátila aj Fish Mooney v podaní ikonickej Jady Pinkett Smith a jej úloha v 3.sérii bude opäť kľúčová. Smith síce odmietla návrat ako jedna z hlavných postáv, aby si tak zabezpečila dostatočnú flexibilitu na účasť v iných projektoch, jej Fish sa objaví vo viacerých epizódach a súboj o moc v meste sa naplno rozpúta. Finále 2.série naznačilo akým smerom sa dej bude uberať a Gotham budú terorizovať rôzne monštrá, teda nepodarené Strangeove experimenty a kedysi nebezpečných zločincov jeho pokusy zmenili na podivné existencie, ktoré majú jediný cieľ, teror. Preto sa natíska otázka, či sa objaví opäť Jerome, ktorý položil základy pre Jokerov kult. Jeho šialený smiech bolo počuť v uliciach, tvorcovia nateraz Jeroma nechávajú v tieňoch, hoci všetci vedia, že niekde sa pohybuje a jeho príchod bude postupný a o to drsnejší. Omnoho väčší a kľúčový príbeh čaká príbeh o Jokerovi v potenciálnej 4.sérii. Kým sa Joker objaví na scéne takého akého diváci očakávajú a poznajú musí prejsť ešte nejaký čas a musia sa stať isté veci, ktoré budú súčasťou 3.série.

Výraznou zmenou prejde aj Poison Ivy, tvorcovia sa rozhodli pre tretiu sériu preobsadiť túto postavu a posunúť jej príbeh na novú úroveň. V novej sérii bude Poison Ivy už dospelá žena a predstaví svoj príbeh z komiksov ako ekologická a šialená teroristka. Pre jej zostarnutie bude vysvetlenie v podobe monštier, ktoré unikli, niektoré bude mať schopnosť pridať roky a to bude prípad Poison Ivy. Novú Ivy Pepper stvárni herečka Maggie Geha. Do deja zasiahne aj herec Benedict Samuel ako šialený Klobúčnik, ktorý príde do mesta hľadať svoju sestru Alice, s predpokladom, že ona nebude o nič psychicky sviežejšia ako jej brat. Klobúčnik je skôr známy ako rozprávková postava zo seriálu Once Upon a Time. Je to však všeobecne neznámy omyl a táto postava má svoj pôvod v komiksoch a v Gothame bude tým správnym zloduchom, ktorý šikovnou manipuláciou a prefíkanosťou dokáže dosiahnuť, čo potrebuje akoukoľvek cestou. A práve zo seriálu Once Upon a Time mieri do Gothamu ďalšia nová postava novinárky Valerie Vale v podaní herečky Jamie Chung, ktorá v rozprávkovom seriáli stvárnila Mulan. Valerie v novej sérii bude spolupracovať s Jimom Gordonom pri objasňovaní mnohých zločinov, ktoré monštrá spáchali a zároveň sa bude pokúšať priniesť článok, ktorý odhalí veľké nebezpečenstvo v uliciach, ktoré je bagatelizované. Objaví sa aj čierna ovca mafiánskej rodiny Falconovcov, lekár Mario Falcone v podaní herca Jamesa Carpinella. Mario sa rozhodol, že nebude nasledovať svojho otca v zločineckej kariére a stal sa rešpektovaným lekárom a zasiahne do života Jima Gordona a Lee Thompkins, ktorú sa Jim na konci 2.série rozhodol ísť hľadať a pokúsiť sa ich zničené životy po potrate zachrániť. Lee sa v novej sérii naplno vráti a očividne po odchode z Gothamu sa snažila omnoho viac dať svoj život dokopy narozdiel od Jima, ktorý dával viac prednosť boju za spravodlivosť.

Príchod nových postáv však neznamená, že tie staré sa dostanú do úzadia, práve naopak. S príchodom Fish do mesta sa opäť prebudí stará rivalita medzi ňou a Penguinom, ktorý sa nebude chcieť vzdať svojho trónu a svojou pozíciou si natoľko istý, že bude stupňovať tlak na svojich „poddaných“. Selina Kyle si vybrala stranu a po boku Fish budú budovať klub verných, ktorí budú ochotní položiť život za staronovú kráľovnú mesta, lenže Fish bude mať výhodu, s ktorou bude môcť presvedčiť aj samotného Penguina, že sa jej musí podriadiť. Naučila sa medzičasom ovládať, ktorú získala pri pokusoch v Arkhame a každý jej dotyk pripraví dotyčného o slobodnú vôľu a to je predpoklad, ktorý ju predurčuje v skoré ovládnutie mesta. Nikto z nich si však neuvedomuje Soví tribunál, ktorý je v tieňoch a ich boje sú ničím, čo môže rozpútať tribunál, aby si vynútil poslušnosť a ak sa mu podarí získať poslušnosť monštier, tá práva vojna v uliciach sa iba začne. Netreba zabúdať ani na vyšinutú Barbaru, Butcha, Tabithu a hlavne Nygmu, ktorého naplno ovládol Hádankár. Na strane dobra bude naďalej stúpať hviezda Bruca Wayna, ktorý postupne ako dospieva, tak sa mení na zodpovedného obchodníka hľadajúceho spravodlivosť po boku verného Alfreda a popritom vidí skazenosť mesta, ktoré malo byť iným miestom pre život. Takto si Gotham jeho otec nepredstavoval a on nevedomky sa vydá na netopieriu cestu. Problémom však bude, že v uliciach sa pohybuje jeho šialený dvojník, ktorý je presným opakom Bruca.

Tretiu sériu otvorí epizóda Better to Reign in Hell…, v ktorej Jim Gordon po definitívnom odchode z policajného oddelenia sa stal lovcom monštier, ktoré počas mesiacov vyčíňanania sa stali problémom. Gordon hľadá jednotlivé kreatúry a odhaľuje ich schopnosti a spôsob ako ich zneškodniť a postupne sa dostáva hlbšie do celého kruhu, z ktorého nebude úniku. Pravda o monštrách a ich účelu bude smrtiaca. Popritom sa bude odhaľovať príbeh o snahe získať späť Lee, ktorá chce iný život. Dvojník Bruce Wayna brázdi ulice a púta na seba čím ďalej, tým viac pozornosti. Barbara a Tabitha si otvoria podnik, ktorý je dokonalou zásterkou pre ich zločinecké snahy. Každé zákulisie podnikov v Gothame má svoje tajomstvá. V druhej epizóde s názvom Burn the Witch bude Fish Mooney naplno ťahať za nitky v meste a spustí pátranie po Hugovi Strangeovi. Využije preto nepriamo aj Jima Gordona a Valerie Vale. Popularita Penguina naopak po prvýkrát rastie po kritike miestneho policajného zboru a skompromitoval vyšetrovanie Bruca Wayna po tajnom Sovom tribunále. Medzitým do Gothamu sa predstaví Ivy Pepper vo svojej novej podobe. Tretia epizóda Look Into My Eyes predstaví nového obyvateľa mesta, prichádza hypnotizér Jervis Tetch alias šialený Klobúčnik, aby našiel svoju stratenú sestru Aliciu a najmä si nato Jima Gordona. Penguin, ktorý si užíva nové postavenie v meste nie ako zločinec, sa rozhodne kandidovať na starostu. Bruceov dvojník začne na seba pútať čoraz viac pozornosti a vytvárať veľa zmätkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham