Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gotham - ovládnu zúfalé mesto po zločincoch duchovia šialených vrahov?

16.01.2017 11:17
debata
Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce...
Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie

Jokerov smiech sa už nesie ulicami, 3.séria sa vracia s novými epizódami!

Televízia FOX po úspešnom jesennom ťažení vracia seriálový hit Gotham po vianočnej prestávke s druhou polovicou 3.série. Diváci sa do mája dočkajú ďalších 11 premiérových epizód, ktoré prinesú nový príbeh so starým ikonickým nepriateľom. Minuloročná jeseň bola pre Gotham pomerne úspešná, nové epizódy síce nerúcali rebríčky sledovanosti v porovnaní s konkurenciou, priniesli však pre televíziu stabilnú 3.5 miliónovú sledovanosť, s ratingom 1.0 – 1.2, čo je v súčasných nestabilných časoch veľmi vzácne a pre samotného vysielateľa atraktívne. FOX navyše stále na výkon jednotlivých seriálov prihliada individuálne a tento fakt je prospešný nielen pre samotný Gotham, ktorý bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať aj 4.sériou. Okrem stabilnej pondelkovej sledovanosti prináša aj dobré kritiky od laickej, tak aj odbornej verejnosti a obsahovo patrí medzi najlepšie spracované komiksové seriály. Navyše DC Comics plánuje rozšíriť svoje portfólio seriálov naprieč trhom a momentálne sa pripravuje ďalší komiksový seriál, nateraz je tajomstvom meno seriálu, aj vysielateľ.

Prvá polovica tretej série sa začala veľkým návratom ikonickej Fish Mooney v podaní Jady Pinkett Smith, jej účinkovanie aj napriek slovám tvorcov, nebolo dlhé a po dvoch epizódach doslova utiekla pred istou smrťou. Zľutoval sa nad ňou jej úhlavný nepriateľ Penguin s pištoľou pri hlave a dal jej šancu na život mimo mesta. Fish počas svojho krátkeho návratu tvrdo pracovala nad opätovným získaním zločineckého podsvetia a záchranou vlastného života. Dr. Strange ju síce vrátil medzi živých so schopnosťami, jej fyzický stav sa rýchlo zhoršoval a jedine on ju dokáže zachrániť a zvrátiť blížiacu sa smrť. S týmto úmyslom utekala aj z Gothamu.

Zatiaľ, čo Fish prežívala svoj pád, Penguin naopak si užíval svoj vzostup. Získal si dôveru verejnej mienky a bývalý zločinec sa stal novým starostom zhýralého mesta. Konečne sa mu podarilo byť obľúbený a rešpektovaný, jeho poradcom sa stal Nygma (budúci Hádankár) a neoficiálne Gotham viedli bývali pacienti Arkhamu a zločinci. Penguin v sebe objavil aj city k Nygmovi a neštítil sa zabiť ani jeho lásku Isabellu, ktorá bola verná kópia Kristin, ktorú zaškrtil. Nygma veril, že s Isabellou dostal druhú šancu na šťastný život, zmizla jeho rozdvojená osobnosť a nutkanie zabíjať. Penguinovi sa nepodarilo mladú ženu odradiť a tak sa s ňou vysporiadal overeným spôsobom. Jej auto vletelo pod rozbehnutý vlak a on mohol utešovať zlomeného Nygmu. Jej strata však v ňom opäť prebudila vražedné chúťky a snahu zistiť, kto jej vrahom. Penguin neváhal obetovať verného priateľa Butcha, na ktorého narafičil všetky dôkazy a nasmeroval Nygmov hnev. Dôsledkom bola uťatá ruka Tabithy, Butchovej lásky a zistenie pravdy o Penguinovi. Nygma v nových epizódách bude plný nenávisti voči svojmu niekdajšiemu najlepšiemu priateľovi a túžby zničiť mu život. Získal zároveň nových spojencov, pripojil sa k Butchovi, Tabithe, ktorej lekári zachránili a Barbare, ktorá stúpa na zločineckom rebríku. Spolu s Tabithou si otvorili oficiálne vychýrený nočný klub, v ktorom sa neoficiálne schádzajú zločinci z celého mesta. Barbara si dokázala vydobyť rešpekt aj od Penguina a teraz, keď získala Nygmu na svoju stranu sa z nej môže stať nová kráľovná Gothamu!

O spravodlivosť v meste stále bojoval detektív Jim Gordon, Bullock a aj kapitán Barnes. Ulice mesta po odchode mesta obsadil šialený Klobúčnik, alias Jervis Tetch, ktorý zúfalo hľadal svoju sestru Alice. Ako sa ukázalo Alice nechcela byť nájdená, svojho šialeného brata sa bála a nechcela mu poslúžiť na jeho plán. Jervis chcel využívať jej špeciálnu krv, ktorá keď sa dostala do obehu svojej obeti, spustila nezvratný proces psychického rozkladu osobnosti a prebudenie tých najhorších pochybností o samom sebe. Jervis, ako druhotriedny a neuznaný kúzelník bol majstrom hypnózy, čo okúsil aj Gordon, na ktorého sa zameral po smrti Alice. Obviňoval ho, že nezabránil jej krvavej smrti. Jim si preto musel vybrať medzi dvoma osudovými ženami, životnou láskou Lee Thompkins a novinárkou Valerie Vale. Musel pred Valerie, ale aj sám pred sebou priznať, že stále miluje Lee a Jervisovi sa podarilo Valerie takmer zabiť. Lee po krátkom odchode z mesta v závere 2.série začala nový život so synom mafiánskeho bossa Falconeho Mariom, ktorý odmietol prijať „rodinné dedičstvo“ a bol úspešným lekárom. Mario čoskoro Lee požiadal o ruku a vrátili sa späť do Gothamu, kde získali prácu. Jim sa denne musel pozerať na lásku svojho života, ktorú stratil vlastnou vinou, ako je šťastná s niekým iným, zatiaľ, čo on sa snaží začať odznova.

Jervisovi sa podarila dokonalá pomsta, síce nezabil Jima, ale zničil mu život. Valerie ho opustila, Lee si bola istá vidinou nového života s Mariom a detektívovi zostalo len chytanie zločincov. Nakoniec v Arkhame skončil aj samotný Klobúčník, ešte predtým však infikoval krvou Alice kapitána Barnesa, z ktorého sa stal vraždiaci stroj vyžadujúci spravodlivosť a zločinci v meste padali jeden za druhým, aby si tak kompenzoval predchádzajúce zlyhania, za ktoré sa cítil vinný. Tesne pred svadbou sa ukázalo, že krvou sa infikoval aj budúci mladomanžel Mario, ktorého začala zožierať pochybnosť o vernosti Lee. Postupne ho pohlcovalo šialenstvo a túžba zabiť Lee, ako trest, že stále miluje Jima, ktorému sa nedarilo presvedčiť ostatných, že Mario je nakazený. Všetko vyvrcholilo po svadbe, keď Jim zachránil Lee od istej smrti a už jej muža pred jej očami zastrelil.

Mladý Bruce Wayne sa dostal do konfliktu s takzvaným Sovím tribunálom, tajomnou radou, ktorá riadila všetko v meste a bola v dokonalom utajení. Práve s tribunálom spolupracoval aj Falcone, tá istá rada dala zabiť rodičov Brucea Wayna a nikto pred nimi nie je v bezpečí, ak sa stane nepotrebným. Budúci Batman uzavrel krehké prímerie, stále pracuje na ich odhalení, v čom mu pomáha aj Seline Kyle (budúca Catwoman), s ktorou vytvoril pár, ale aj Ivy, z ktorej sa stala profesionálna zlodejka s dušou dieťaťa.

Po takmer dvoch mesiacoch sa 3.séria vracia s 12.epizódou Ghosts. Tvorcovia počas príprav tejto série avizovali návrat Jeroma Valesky, ktorý sa javí ako budúci Joker. Vtedy hovorili, že Jerome sa vráti postupne, hoci na začiatku druhej série zomrel. Práve jeho smrť odštartovala kult vražedného smiechu a možno ten pravý Joker sa skrýva v uliciach mesta. Prvá polovica série otvorila cestu pre mŕtve postavy prostredníctvom doktora Stranga, ktorý svojimi pokusmi oživil nejedno monštrum a to isté čaká aj Jeroma. Pochybnosti o súdnosti čakajú aj Penguina, keď sa v jeho živote objaví zosnulý otec Elijah Van Dahl. Začnú vládnuť v Gothame nielen zločinci, ale aj duchovia? Nielen Jerome má svojich prívržencov, ale aj Strange, ktorého odkaz preberie aj istý Dwight, ten sa bude snažiť priviesť späť Jeroma a jeho šialený smiech a nekonečnú chuť zabíjať. Jima Gordona v nových epizódach čaká Falcone hnev, ktorý bude chcieť pomstiť svojho syna. Gordon mu sľúbil, že Mariovi neublíži a privedie ho živého, aby mu v Arkhame pomohli. Svoj sľub nedodržal a teraz si ponesie následky. Penguin netuší, že Nygma sa o ňom dozvedel pravdu a tak mu slepo dôveruje. Spoločne pripravujú najdôležitejší prejav v jeho funkcii, netuší, že Nygma mu za chrbtom chystá to najväčšie poníženie vo funkcii.

V 13.epizóde Smile Like You Mean It Gordon spolu s Bullockom budú na stope Dwightovi, ktorý bude len krôčik od oživenia Jeroma. Začne sa teda hra o čas, aby sa beštiálny vrah nevrátil. Selina sa opäť stretla so svojou matkou, jej návrat do mesta nebol náhodný a postupne sa ukáže, prečo sa vrátila. Penguin odhalil plány Nygmu a rozpúta sa medzi nimi hra na mačku a myš. Štrnásta epizóda s názvom The Gentle Art of Making Enemies bude posledná pred prestávkou vo vysielaní. Gordon zlyhal a Jerome je späť aj s jeho pôvodnou posadnutosťou. Bruce Wayne spolu s Alfredom sú opäť v ohrození. Budú potrebovať nepretržitú ochranu, Gordon sa podujme na túto úlohu, okrem iného ho čaká šokujúca návšteva jeho strýka Franka. Penguin a Nygma sa stretnú zoči voči, aby raz a navždy ukončili ich nenávisť. Jedno je isté, jeden z nich živý neodíde.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham