Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gotham - príčetnosť je len väzenie pre zvrátenú myseľ?

30.01.2017 12:32
debata
Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce...
Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie

Tretia séria je v tomto roku v skvelej kondícii. Ublíži seriálu dvojmesačná prestávka?

Televízia FOX môže byť aj naďalej spokojná s výkonom tretej série Gothamu, sledovanosť je stále stabilná a dokonca o čosi vyššia ako počas jesene. Najnovšej sérii neublížili ani dvojmesačná prestávka vo vysielania od novembra do začiatku januára, keď sa seriál vrátil s novými epizódami. Vysielacia štruktúra FOX je však neúprosná a na obzore je ďalšia dvojmesačná prestávka a už v pondelok večer sa budú musieť diváci rozlúčiť v zimnom finále so svojimi postavami. Na január televízia naplánovala odvysielanie len troch premiérových epizód s tým, že sa Gotham vráti 24.apríla a zvyšných osem epizód čaká pravidelné vysielania každý pondelok bez prestávky. Táto séria tak vygraduje veľkým finále v polovici júna. Táto netradičná schéma vysunie Gotham mimo hlavnej vysielacej sezóny a tým aj konkurencie, z čoho môže len pozitívne ťažiť. Podobne to bol aj minuloročný prípad Bones, keď týmto spôsobom televízia docielila nárast sledovanosti o rovný milión, na druhú stranu sa to môže vypomstiť. Nepravidelné vysielacie bloky a niekoľkomesačné prestávky môžu seriálu uškodiť. Zatiaľ, čo počas jesene úspešne bodoval s priemernou sledovanosťou na úrovni 3.5 milióna divákov a rating medzi 1.0 – 1.2, január ešte úspešnejší.

Všetky odvysielané epizódy si pozrelo 3.6 milióna divákov a taktiež rating bol stabilný na úrovni 1.2, preto je škoda túto šnúru pretrhnúť a skúšať trpezlivosť amerických divákov s ďalšou prestávkou, ktorá sa skončí v čase, keď drvivá väčšina seriálov sa bude chýli ku koncu s aktuálnymi sériami a diváci budú dávať prednosť finálovým epizódam, ako seriálu, ktorý bude vo svojej polovici. Na druhú stranu sa k nemu radi vrátia v čase, keď hlavná televízna sezóna vygraduje a do vysielania vtrhnú väčšinou reprízy a premiérové epizódy budú dostatočný lákadlom. So súčasnou sledovanosťou sa netreba obávať o budúcnosť seriálu a Gotham je stálica, ktorá sa dočká aj 4.série, ktorá aktuálne oficiálne nie je potvrdená. Počas apríla, keď sa seriál vráti už prakticky bude o ňom rozhodnuté a televízie budú odhaľovať plány na novú sezónu. Ak by aj nastal katastrofický a nelogický krok zo strany nevyspytateľného FOXu, Gotham by skončil bez uzatvoreného deja. Tvorcovia naďalej avizujú svoje plány na niekoľko ďalších sezón a tretia séria bude mať zaručene na konci cliffhanger.

Januárové vysielanie znamenalo pre Gotham začiatok druhej polovice aktuálnej série, ale najmä otvorenie nového príbehu so starým nepriateľom. Do ulíc mesta sa začali šíriť v ozvenách náznaky šialeného smiechu, ktoré predznamenali návrat Jeroma Valesky, ktorého fanúšikovia považujú za reálneho Jokera. Tvorcovia počas príprav novej série avizovali návrat tejto postavy, ktorá zomrela na začiatku 2.série. Stačili však štyri epizódy nato, aby sa z Jeroma stala ikona, vražedná ikona. Jedným dychom scenáristi hovorili o tom, že Jerome sa vráti potichu a nenápadne a nakoniec celý príbeh divákov prekvapí celé rozuzlenie. Ich slová sa naplnili do bodky. Ďalšia kapitola príbehu odhalila kult Jeroma Valesku, ktorý vznikol po jeho smrti a v tichosti rástol. Jeho sila by možno rástla aj naďalej, keby nevysvetliteľná smrť mladej ženy neupútala pozornosť detektívov Gordona a Bullocka. Mladá žena podľa pitvy zomrela dvakrát v priebehu niekoľkých dní. Obávali sa, že niekto prebral zvrátený výskum Dr. Stranga a pustili sa po stopách, ktoré zanechali obete. Spočiatku nevinne, zato dostatočne šialene vyzeral pracovník pitevne Dwight, ktorý bol lídrom kultu Jeroma Valesku a stúpencom sľúbil jeho návrat, aby si udržal ich pozornosť a priazeň. Ich spoločným jazykom bolo kopírovanie jeho šialeného smiechu a prejavu a uctievanie kultu jeho osobnosti.

Gordon spolu s Bullockom si museli priznať, že si počas niekoľkých mesiacov nevšimli náznaky kultu v uliciach mesta, ktorý im prerástol cez hlavu a pokrik „ja som Jerome“ bolo počuť odvšadiaľ. Kult bol všade, jeho stúpenci boli všade. Ich novým mottom sa stalo Valeskove heslo „Príčetnosť je len väzenie pre vašu myseľ.“ Ukázalo sa, že vražedné chúťky mali aj zdanlivo „normálni“ ľudia, boli to susedia, kamaráti, policajti. Jerome žil v ich mysliach a to predstavovalo najväčšie nebezpečenstvo s akým sa Gotham stretol. Bol to Dwight, ktorý bol kľúčom k oživeniu ryšavého šialenca, jeho snaha však zlyhala, aspoň na prvý pohľad. Cítil tlak polície, ale aj stúpencov a preto oskalpoval po neúspešnom pokuse Jeromovi tvár, aby tak kult videl znovuzrodeného Jeroma. Gothamský okrsok a najmä doktorka Lee Thompkins zažila šok, keď sa Jerome bez tváre prebral v márnici a po roku tmy chcel pokračovať vo svojom zbesilom vraždení. Znovuzrodený Jerome si niesol následky po elektrických pokusoch, bol ešte šialenejší s typickými trhanými prejavmi, ktoré mal aj Joker. Je teda jasné, že všetky náznaky smerujú k tomu, že čoskoro po prvýkrát sa v seriáli objaví priznaný ikonický nepriateľ.

Gordon okrem profesionálneho zlyhania v prípade Jeroma čelil následkom zo zabitia Maria, syna mafiána Falconeho. Pred očami Lee v ich svadobný deň mu strelil guľku do srdca, aby ju zachránil od strašnej smrti. Mario sa nakazil vírusom Klobučníkovej sestry a jeho myseľ posadla šialenosť a pochybnosti o vernosti Lee. Falcone pochoval svojho najmladšieho syna a vypustil svojich zabijakov, aby mu priniesli Gordonovu hlavu. Bral to ako výsostné právo, oko za oko, zub za zub. K tomuto lovu sa pridala aj zronená Lee, ktorú Jim prosil o odpustenie a zároveň ju varoval, aby sa nepoddávala nenávisti, ktorú teraz cíti, mohla by ju nadobro zmeniť na niečo, čím byť nechce. Nakoniec si musela priznať skutočné city k Jimovi a na jej naliehanie Falcone odvolal svojich vrahov. Obaja zistili smutnú pravdu o tom, že pre Maria neexistovala šanca na uzdravenie a ak by aj prežil, navždy by skončil vo zvieracej kazajke.

Mladý Bruce Wayne netušil, že v uliciach mesta povstáva z popola Jerome, ktorý sa ho snažil zabiť a teraz chce dokončiť to, čo začal. Bol zaneprázdnený odhalením Sovieho tribunálu, svojím tréningom, v ktorom robil veľké pokroky. Z neobratného a ustráchaného zbohatlického potomka sa stával nebojácny a zásadový mladý muž. Jeho prerod čiastočne pochopila aj jeho milovaná Selina, ktorá sa nebráni jeho ochranným krídlam. Navyše, keď do mesta zavítala jej matka Maria, ktorá ju ako 5-ročnú opustila a nechala žiť na ulici. V tomto prípade sa potvrdilo porekladlo aká matka, taká Katka, Selina a Maria sú profesionálne zlodejky. Zatiaľ, čo Maria si omotala po rokoch Selinu okolo prstu, mala svoj tajný plán ako zbohatnúť prostredníctvom Bruca. Spolu so svojim komplicom mali v pláne vylákať stovky tisíc dolárov a okamžite zmiznúť. Bruce o tomto podvode vedel a peniaze im dal, aby ochránil Selinu, tá jeho snahu nepochopila.

Ťažké psychické stavy čakali aj Penguina, pre ktorého si Nygma prichystal dokonalú pomstu. Za vraždu jeho milovanej Isabelly ho čakalo poníženie, zničenie a tvrdý pád z jeho funkcie starostu. Do služby povolal svojich nových spojencov Barbaru, Tabithu a Mr. Freeza a spolu vytvorili ilúziu Penguinovho mŕtveho otca Elijaha Van Dahla, ktorý nemá na druhom svete pokoj a hľadá vykúpenie prostredníctvom svojho syna. Už tak labilný Penguin uveril tomu, že jeho navštevuje duch otca a pod týmto tlakom začal opäť nepríčetne vyčíňať, potopil samého seba pred očami mesta a poštval proti sebe spriaznené mafiánske rodiny. Opäť mal povesť nímanda, s ktorou vždy bojoval a ktorá ho vždy dobehla.

Gotham sa s divákmi rozlúči pred prestávkou 14.epizódou s názvom The Gentle Art of Making Enemies, v ktorej sa rozpúta šialenstvo v uliciach mesta. Jerome svoj návrat medzi živých pojal naozaj veľkolepo a vyhodil do vzduchu elektráreň a uvrhol mesto do tmy. Unesie Bruca Wayna, aj s Alfredom, aby tak dokončil to, čo nestihol pred jeho prvou smrťou. Spolu s kultom vytvoril šialené panoptikum v miestnom lunaparku, kde čaká Bruca jeho nočná mora. Gordona paralyzuje návšteva jeho strýka Franka, s ktorým sa nevidel niekoľko rokov. Medzitým sa bude snažiť zachrániť Bruca z rúk kultu a tieto udalosti ho navždy zmenia. Jeho návrat Franka nebude náhodný. Penguin odhalil šarádu, ktorú vytvoril Nygma a rozpúta sa boj na život a na smrť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham