Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bones - kto koho skôr dobehne? Vrah spravodlivosť alebo spravodlivosť ...

14.02.2017 12:06
debata
Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov
Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov

Záverečná séria má za sebou prvú polovicu. Aká je rozlúčka s Bones?

Od začiatku januára ponúka televízia FOX divákom záverečnú 12.sériu Bones (Kosti), ktorá má momentálne za sebou svoju prvú polovicu. Fanúšikov čaká ešte šesť premiérových epizód, kým sa seriál definitívne skončí a dvere na Jeffersonskom inštitúte sa koncom marca navždy zavrú. Túto sezónu čakala Bones ďalšie zmena vysielacieho slotu, počas dlhých rokov vysielania si seriál „vyskúšal“ takmer všetky dni v týždni a dokázal prežiť dvanásť rokov. Poslednú sériu televíziu netradične umiestnila na utorok. Teda v deň, v ktorom FOX tradične vysiela svoje komediálne seriály a žánrovo Bones vôbec nezapadá do tohto bloku. Televízia si rozhodne ťažkú hlavu nerobila so žánrovou rôznorodosťou a heslom „niekde musíme strčiť záver Bones“ dala priestor 12-dielnej sérii o desiatej večer po komediálnom bloku. Sledovanosť je irelevantnou premennou, ako to už býva pri avizovaných záverečných sériách, no úplne rezignovať na svoj najdlhšie vysielaný a jeden z najúspešnejších seriálov je nepatričné.
Premiéru novej série si začiatkom januára pozrelo len 3.43 milióna divákov s ratingom 0.9, čo len potvrdilo status najmenej úspešnej série. Dobre našliapnutý reštart sledovanosti hlavnej druhej polovice 11.série zastavil nevhodne zvolený vysielací slot a okatá rezignácia zo strany televízie.

Bez ohľadu nato, či Bones končí alebo nie, stále sa dá vyťažiť maximum aj z nižšej sledovanosti a je nepatričné dopriať seriálu „povinnú jazdu“, aby si odohral svoj záver. Nie je žiadnym tajomstvom, že sledovanosť minimálne od 9.série išla z kopca a od 10.série sa naplno polemizovalo o ukončení seriálu. Stále je to silná značka, ktorá celosvetovo má stále ohlas a ktorá dokáže zo svojho záveru vyťažiť, čo najviac. Diváci po celom svete netrpezlivo čakajú ako sa uzavrú osudy nielen Bootha a Brennanovej, ale aj ostatných postáv, ktorých osudy celých 12 rokov sledovali. Nasledujúce týždne neboli o nič úspešnejšie v porovnaní s úvodom, tretia epizóda dokonca klesla pod hranicu troch miliónov – 2.92, rating 0.8, ostatné epizódy striedavo oscilujú medzi 3 – 3.5 miliónmi divákov a nízkym ratingom 0.8 – 0.9. Všetko teda nasvedčuje tomu, že Bones sa odoberú do seriálovej histórie bez záujmu amerických divákov.

Možným problémom 12.série Bones môže byť aj fakt, že nateraz necítiť z deja prichádzajúci koniec a tvorcovia si pripravili „klasické“ epizódy, v ktorých sú v malej miere zakomponované osobné dejové línie, ktoré sa v malej miere rozvíjajú. Naďalej je priorita vyšetriť vraždy a dolapenie vraha. Okrem návratu Zacka sa ďalšie postavy z minulých sérii neobjavili, čo len umocňuje pocit, že sa nejedná o rozlúčkovú sériu. Zrejme by bolo viac prospešnejšie, keby tvorcovia boli ochotní spraviť výnimku v tejto sérii a dať do úzadia vyšetrovanie prípadov a dopriať pomyselnú bodku každej postave a viac ukázať ľudskosť charakterov, ktoré si získali srdcia divákov.

Prvá epizóda znamenala plnohodnotný návrat pre Zacka, ktorý zohral dôležitú úlohu aj v závere 11.série, no fyzicky sa objavil až v jeho záverečnej scéne. Všetko nasvedčovalo tomu, že Zack úmyselne utiekol z psychiatrického ústavu, kde bol roky umiestnený za svoje spojenectvo s ľudožrútom Gormogonom. Keď sa objavili nové beštiálne vraždy a všetky náznaky viedli k tomu, že tieto zločiny spáchal Zack, rozhodol sa konať. Nič nebolo také, ako sa na prvý pohľad zdalo a preto sa rozhodol uniesť Brennanovú, ktorá ako jediná chápala jeho osobnosť a dokázala by mu pomôcť. Nemal však veľa času. Bol si vedomý toho, že ju všetci hľadajú a Booth nebude váhať s jeho zabitím, ak ho nájde skôr, ako dokáže Temperance vysvetliť, že je nevinný a potrebuje očistiť svoje meno. Jeho predchádzajúce činy však nevzbudzovali dôveru ostatných kolegov a niekdajších priateľov. Počas vypočúvania sa ukázalo, že Zack máva pod vplyvom liekov výpadky pamäte, ktoré ho nepriamo usvedčovali z vrážd, no on si bol istý, že nie je schopný zabiť človeka. Neurobil to ani, keď bola učňom šialeného kanibala a nebol by toho schopný ani teraz. Booth sa obával o bezpečnosť Brennanovej, ktorá sa vehementne vrhla na vyšetrovanie a možné trhliny v prípadoch, ktoré sa začali ukazovať a smerovať vinu na personál psychiatrickej liečebne, kde bol Zack umiestnený.

Zack svojou nadpriemernou inteligenciou sa vymykal ostatným pacientom a roky väzenia trávil samoštúdiom a najmä stalkovaním svojich niekdajších priateľov, nevedel sa zmieriť s ich stratou a hoci mal možnosť kedykoľvek utiecť, uvedomoval si dôsledky, ktoré by to malo. Dokázal sa nabúrať svojim priateľom do počítačov a roky sledoval ich komunikáciu, z čoho boli patrične všetci vydesení a dozvedel sa aj o ochrnutí svojho niekdajšieho najlepšieho priateľa Hodginsa. Vďaka jeho dokonalým znalostiam ľudského tela vedel, že Hodgins už nikdy nebude chodiť a preto s ním nadviazal e-mailovú komunikáciu, v ktorej sa vydával za renomovaného chirurga a vnukol mu aj Angele nádej, že by mohol jedného dňa chodiť. Trpké prevalenie znamenalo pre Hodginsa skľučujúce zmierenie s tým, že zostane navždy pripútaný na vozíku a stratil aj posledný cit z nôh. Nakoniec novým beštiálnym vrahom bol Zackov lekár, ktorý využil príležitosť a všetky dôkazy smeroval naňho, aby sa vyhol podozreniu. To len podporilo snahu Brennanovej, aby dokázala nevinu svojej niekdajšej pravej ruky a najlepšieho stážistu. Nové dôkazy začali hovoriť jasnou rečou a získal si dôveru nielen Bootha, ale aj ostatných. Výpadky pamäte, ktorými Zack trpí by mohli dokázať aj jeho nevinu v prípade Gormogona a mohol by sa dostať späť na slobodu a získať druhú šancu na život. Nateraz dobrovoľne zostáva na psychiatrii, kým sa naozaj nepreukáže jeho nevina, aby nikoho nepriamo neohrozoval. Jeho príbeh sa definitívne uzavrie v predposlednej epizóde.

Brennanová v jednej z epizód oslávila svoje štyridsiate narodeniny a odmietala prijať oslavu s prekvapením, keďže ľudia vo všeobecnosti nie sú prispôsobení prijimať prekvapenia a adekvátne na ne reagovať a potom sa ostatní môžu uraziť, preto chcela mať celú oslavu pevne pod kontrolou. Objavil sa aj prvý náznak dejovej línie s Brennanovej otcom, ktorý má zatiaľ bližšie nešpecifikované zdravotné problémy, všetko nasvedčuje tomu, že čoskoro bude musieť so svojou dcérou viesť smutný rozhovor. Do života Aubreyho sa nečakane opäť vrátil jeho otec, ktorý je hľadaným finančným podvodníkom, ktorý neváhal opustiť svoju rodinu, obrať ju o všetky peniaze a nechať ju svojmu osudu, aby si zabezpečil vlastný blahobyt. Tajné služby po ňom roky pátrali, on bol dostatočne prefíkaný nato, aby si so svojimi neustále kradnutými peniazmi vedel zabezpečiť bezpečné útočisko. Aubrey už raz svojho otca nechal zatknúť, keď sa ukázal v štátoch a musel znova čeliť tejto dileme, keď ho po rokoch kontaktoval s prosbou o pomoc. Aubrey Jr. čelil morálnej dileme voči svojej morálke, profesii a biologickému otcovi. Prišiel s historkou o novej rodine a nevlastnom bratovi, ktorému chce dať lepšiu budúcnosť, akú dal jemu. Lenže Aubrey starší bol vskutku nemorálny človek a svojho syna citovo vydieral s rodinou, ktorú nikdy nemal a syn nechal po druhýkrát zatknúť svojho otca.

Bootha neprijemne prekvapil vražedný závan minulosti. Brennanová identifikovala Boothovho niekdajšieho priateľa Alda, ktorý ich aj zosobášil a v čase, keď spolu slúžili mu niekoľkokrát zachránil život. Po návrate mal Booth šťastie, že našiel útechu v práci a neskôr aj v láske, Aldo toľko šťastia nemal. Pomocnú ruku mu podal práve Booth. Aldov odchod z tohto sveta bol mimoriadne krutý. Vrah použil stredoveké mučiace techniky a poslal jasný odkaz, že pomsta sa blíži. Alda použil len ako posla, hlavný cieľ je Booth, respektíve jeho najbližší. Pomstiť sa prichádza syn vojaka, ktorého Booth musel zastreliť. Nemal na výber. Nepriamo tak zničil jednu rodinu a teraz by mal za tento čin zaplatiť.

A práve siedma epizóda s názvom The Scare in the Score, ktorá je na programe už v utorok večer bude pokračovaním príbehu o pomste voči Boothovi a jeho rodine. Začne boj o čas, boj kto z koho. Kto koho skôr dobehne? Vrah spravodlivosť alebo spravodlivosť vraha? Keď sa po D.C. začne objavovať séria mŕtvol s väzbami na Boothovu bývalú armádnu jednotku, musí sa Booth ponoriť do svojej minulosti a nájsť vraha skôr, než si vrah nájde jeho alebo jeho blízkych. Otec Brennanovej, Max, pred ňou medzitým skrýva vážny lekársky zákrok, vďaka čomu sa Brennanová musia potýkať s dôverou k svojmu otcovi a jeho smrteľnosťou, a rovnako tak s tým, že je jej rodina v nebezpečenstve. V 8.epizóde s názvom The Grief and the Girl minulosť naplno dobehne Bootha a dôsledky jeho činov počas vojny budú smrteľné. Napätie sa prenesie aj do jeho manželstva a nedávna strata a rozdielne spôsoby s prejavovaním smútku a trúchlenia načas vytvorí priepasť medzi Seeleym a Temperance. K vyriešenie osobných nezhôd nepomôže ani návrat dávnej Brennanovej lásky Tima „Sullyho“ Sullivana.

debata chyba
Viac na túto tému: #BONES (Kosti)