Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bones - bude mať koniec šťastný koniec?

28.03.2017 11:11
debata
Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov
Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov

Nepremeškajte poslednú rozlúčku s kultovým seriálom Bones!

Keď začiatkom januára začala televízia FOX vysielať 12.sériu Bones (Kosti), bolo už niekoľko mesiacov známe, že nadchádzajúcich dvanásť epizód bude vlastne labuťou piesňou pre seriál a že 28.marca sa odvysiela posledná epizóda s názvom The End in the End. Diváci mali dostatok času polemizovať a najmä pripraviť sa na blížiaci sa koniec seriálu. Túto sezónu čakala Bones ďalšia zmena vysielacieho slotu, počas dlhých rokov vysielania si seriál „vyskúšal“ takmer všetky dni v týždni a dokázal prežiť dvanásť rokov. Poslednú sériu televízia netradične umiestnila na utorok. Teda v deň, v ktorom FOX tradične vysiela svoje sitcomy a je plný smiechu a žánrovo do tohto slotu seriál vôbec nezapadá. Televízia si rozhodne ťažkú hlavu nerobila so žánrovou rôznorodosťou a heslom „niekde musíme strčiť záver Bones“ dala priestor záverečnej sérii o desiatej večer po komediálnom bloku. Sledovanosť je irelevantnou premennou, ako to už býva pri avizovaných záverečných sériách, no úplne rezignovať na svoj najdlhšie vysielaný a jeden z najúspešnejších seriálov je nepatričné.

Premiéru novej série si začiatkom januára pozrelo len 3.43 milióna divákov s ratingom 0.9, čo len potvrdilo status najmenej úspešnej série. Dobre našliapnutý reštart sledovanosti hlavnej druhej polovice 11.série zastavil nevhodne zvolený vysielací slot a okatá rezignácia zo strany televízie. Bez ohľadu nato, či Bones končí alebo nie, stále sa dá vyťažiť maximum aj z nižšej sledovanosti a je nepatričné dopriať seriálu „povinnú jazdu“, aby si odohral svoj záver a zmizol navždy z obrazovky. Nie je žiadnym tajomstvom, že sledovanosť minimálne od 9.série išla z kopca a od 10.série sa naplno polemizovalo o ukončení seriálu. Stále to bolo a je silná značka, ktorá celosvetovo má stále ohlas a ktorá dokáže zo svojho záveru vyťažiť, čo najviac. Diváci po celom svete netrpezlivo čakajú ako sa uzavrú osudy nielen Bootha a Brennanovej, ale aj ostatných postáv, ktorých osudy celých 12 rokov sledovali. Nasledujúce týždne neboli o nič úspešnejšie v porovnaní s úvodom, tretia epizóda dokonca klesla pod hranicu troch miliónov – 2.92, rating 0.8, ostatné epizódy striedavo oscilujú medzi 3 – 3.5 miliónmi divákov a nízkym ratingom 0.8 – 0.9.

Druhá polovica série zaznamenala ešte horšie výsledky, keď sa zhodne všetky epizódy nedosiahli ani trojmiliónovú sledovanosť a rating sa ustálil na nelichotivej hodnote 0.7 a nezmenil na tom ani fakt, že minulý utorok sa vysielala prvá časť dvojdielneho finále, ktorá sa ukončila obrovskou tragédiou. To, čo naznačovali prvé týždne vysielania sa naplno potvrdilo a Bones sa odoberú do seriálovej histórie bez záujmu amerických divákov. Zaujímavosťou poslednej epizódy je, že ju režíroval David Boreanaz (Seeley Booth) a úvodnú epizódu si pod režisérsky dozor vzala po prvýkrát Emily Deschanel (Temperance Brennanová).

Možným problémom 12.série Bones môže byť aj fakt, že nebol cítiť z deja prichádzajúci koniec a tvorcovia si väčšinou pripravili „klasické“ epizódy, v ktorých sú v malej miere zakomponované osobné dejové línie, ktoré sa minimalisticky rozvíjajú. Naďalej zostala priorita vyšetriť vraždy a dolapiť vraha a v niekoľkých minútach, ktoré zostali čo to poukázať na vývoj jednotlivých postáv. Okrem návratu Zacka a niekoľkých ďalších postáv ako Sully, Gordon Gordon, doktorka Mayerová, veštica Avalon sa ďalšie postavy z minulých sérii neobjavili, čo len umocnilo pocit, že sa nejedná o rozlúčkovú sériu. Zrejme by bolo viac prospešnejšie, keby tvorcovia boli ochotní spraviť výnimku v tejto sérii a dať do úzadia vyšetrovanie prípadov a dopriať pomyselnú bodku každej postave a viac ukázať ľudskosť charakterov, ktoré si získali srdcia divákov. Aj napriek tomu bolo zrejmé, že postavy smerujú k vyvrcholeniu svojich príbehov, celkový dojem pokazil akési zbrklé a rýchle vyobrazenie osobných dejových línií. Avšak diváci sú už tak zžití s jednotlivými postavami, sú členmi ich rodín a tak tieto výčitky nevnímali ako veľký problém. Pre porovnanie, do záverečnej série žánrovo iného seriálu – The Vampire Diaries, tvorcovia doslova „natrepali“, čo najviac známych tvárí a výsledkom bol naozaj skvelý nostalgický zážitok s uspokojivým vyvrcholením.

Veľkým zadosťučinením bolo ukončenie Zackovho príbehu. Hoci aj tu tvorcovia zvolili rýchly priebeh. Prvá epizóda bola začiatkom konca očistenia jeho mena, počas celej série sa ojedinele objavili odrobinky toho, že sa hľadajú dôkazy na jeho nevinu, neskôr celé vyšetrovanie do úspešného konca posunul Gordon Gordon. Nakoniec v predposlednej epizóde Zack stál pred súdom, ktorý ho oslobodil spod obžaloby vraždy, no musel si odpykať zvyšný trest ako komplic ľudožrúta Gormogona.

Nosnou dejovou líniou v druhej polovici série bol príchod nového vraha Kovaca, ktorý sa zameral na Bootha a jeho rodinu. S Boothom mal nevybavené účty z čias jeho pôsobenia v armáde a teraz sa chcel pomstiť. Žiaľ, podarilo sa mu zabiť jedného člena rodiny a ani FBI nebola schopná ho ochrániť. Postrelil Brennanovej otca Maxa, ktorému sa podarilo ochrániť svoje vnúčatá, no následky zranení neskôr v nemocnici zomrel ako hrdina. Brennanová bola zlomená, nahnevaná a snažila sa potlačiť svoju bolesť zo straty svojho otca.

Sčasti dokázala dať svojim pocitom priechod, keď sa objavil jej bývalý priateľ Sully. Pri ňom si uvedomila, že len vďaka nemu mohla neskôr sa zamilovať do Bootha a bola pripravená založiť si rodinu, ktorú teraz musí ochrániť aj vlastným životom. Po návrate doktorky Mayerovej (Betty White) hľadala Brennanová odpoveď na otázku, či ju ešte práca baví a čo je nutné cítiť, keď ste v práci. Zdalo sa, že Temperance stratila chuť do ďalšej práce a je pripravená začať ďalšiu etapu. No nebolo to tak, hľadala len nový smer pre stážistu Wendella, ktorý pripravoval dizertačnú prácu a ukázalo sa, že antropológia nakoniec nebola tým správnym smerom preňho.

Šťastného konca sa dočkala Cam a Arastoo, ktorí sa konečne zosobášili a pripravili svadbu svojich snov a následne voľno z práce. Jeffersonský tím postupne smeroval k čiastočnému rozpadu. Cam si rokoch tvrdej driny chcela dopriať minimálne polročné voľno a cestovať po svete a užívať si svojho manžela. Taktiež agentovi Aubreymu sa vyplatila svedomitá práca a na jeho prekvapenie mu ponúkli vedúcu pozíciu v FBI v Los Angeles. To znamenalo koniec spolupráce s Boothom a odchod z Washingtonu na druhú stranu krajiny. Počiatočná radosť vystriedalo vytriezvenie. Aubrey si uvedomil, že mu viac záleží za stážistke Jesicce, ako na novej práci a myslel si, že ich vzťah je pripravený na veľký krok, ktorý spočíval v presťahovaní sa. Jesicca si bola iného názoru a chcela z celého vzťahu vycúvať. Hodgins sa naplno zmieril s tým, že zvyšok života strávi na invalidnom vozíku a nikdy nebude chodiť a spolu Angelou našli nový zmysel života. Angela bola druhýkrát tehotná. Toto všetko predchádzalo explozívnemu záveru epizódy, keď Kovac nastražil v Jeffersonskom inštitúte nálože a dodržal slovo, že sa pomstí Boothovi a vezme mu to najcennejšie, Brennanovú. Podarilo evakuovať celý priestor, no v laboratóriu zostal uväznený Booth s Brennanovou a Hodgins s Angelou. Brennanová chcela do poslednej sekundy zachrániť dôkaz, ktorý by usvedčil Kovaca a práve toto váhanie malo za následok, že zostali uväznená v ohnivom pekle aj so svojimi priateľmi…

Životy hrdinov visia na vlásku. Obrovský výbuch v centre Washingtonu púta pozornosť celej krajiny a zdá sa, že Kovac splnil svoju pomstu. Zúfalá Cam a Arastoo sa len bezmocne prizerajú, ako ich priatelia zostali uväznení a zrejme sú mŕtvi. Podarilo sa aspoň niekomu dobehnúť do bezpečnej skrýše? Dočkajú sa všetci šťastného konca alebo niekoho čaká tragický koniec. A podarí sa vôbec chytiť Kovaca?

debata chyba
Viac na túto tému: #BONES (Kosti)