Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov

09.04.2017 13:17
debata
Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov
Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov Bones - určený koniec skrýva veľa nových začiatkov

Mal seriál (ne)dostatočný koniec?

V utorok 28.marca sa odvysielala posledná epizóda Bones (Kosti) s názvom The End in the End. Najdlhšie vysielaná a najsledovanejšia dráma FOXu sa skončila po dvanástich rokov vysielania, po 246 epizódach a troch crossoveroch, v ktorých vyriešili 276 prípadov. Pri nakrúcaní sa použilo 250 kostier, v 304 boxov v Brennanovej vyšetrovacej miestnosti. Použilo sa 310 galónov napodobeniny ľudskej tekutiny pri rozklade tela. Na miestach činov sa objavilo 307 tiel obetí a 400 rôznych častí tiel. Celkovo spolupracovalo na seriáli 3000 hercov a celkovo sa nakrúcaní použilo 76 000 kostí!

Slovenská premiéra ešte tento rok

Samotné finále si pozrelo 4.30 milióna divákov s ratingom 1.0. Bol to najlepšia sledovanosť od novembra 2015. Nič to však nezmenilo na fakte, že Bones sa odobrali do seriálovej histórie bez väčšieho záujmu amerických divákov. Na premiéru záverečnej série sa môžu tešiť aj slovenskí diváci, televízia JOJ ju uvedie ešte tento rok.

Nebyť toho, že televízia neustále podčiarkovala fakt, že sa seriál končí, divák tento dojem mať nemusel. A mal nato dôvod. Iste, dej s hlavným „záporákom/zá­poračkou“ Kovacom sa ukončil, lenže jednotlivé postavy dostali obrovské podnety k ďalšiemu vývoju a je tu oprávnená zvedavosť divákov, akoby to vyzeralo celé ďalej. Posledná epizóda pôsobila skôr ako finále 12.série, nie ako finále seriálu. Neznalejší divák by pokojne mohol čakať na ďalšie pokračovanie. A to bolo zrejme aj cieľ tvorcov. Dvanásta séria nateraz len na oko uzavrela dej, ktorý môže kedykoľvek opäť otvorený a pokračovať bez väčších problémov so všetkými pôvodnými postavami. Tvorcovia sa netajili ešte pred koncom seriálu tým, že by jedného dňa chceli priviesť Bones späť k životu a nasledovať tak trend revivalov, ktoré posledné roky sú také populárne.

Koniec s novým začiatkom

Posledná 45-minútovka nadviazala na šokujúci otvorený koniec predposlednej epizódy. Jeffersonský inštitút explodoval, po tom, ako vrah Kovac nastražil viacero výbušnín. V priestore zostali uväznení Booth s Brennanovou a Hodgins s Angelou. Cam sa podarilo evakuovať všetkých do bezpečia. Ihneď po výbuchu sa Washingtonom začali šíriť správy o terorizme a tímy záchranárov sa rýchlo snažili dostať sutinami k možným preživším. Výbuch prežili všetci štyria, najťažšiu ujmu na zdraví mala Brennanová. Utrpela silný otras mozgu, čoho následkom bola strata jej profesionálnej pamäte. Pamätala si všetky súvislosti svojho života, stratila všetci svoje zručnosti a schopnosti pracovať s kosťami. Tvrdo si uvedomila, že kým teraz vôbec je? Cítila sa inak, bola iná. Jej podstata zmizla. Nevedela preto si dať so súvislostí dôkaz, ktorý mal odhaliť miesto, kde sa skrýva Kovac. Jej poznámky s názvami častí tiel nevedela rozlúštiť. Záchranárom sa podarilo všetkých vyslobodiť a mohlo sa rozbehnúť pátranie po páchateľovi tohto činu. Booth bol presvedčený, že Kovacova žena svojho manžela kryje, hoci pôvodne sa dištancovala od jeho činov a jeho pôvodnej identity.

Celý konflikt sa rozhorel ešte v roku 1995, keď Booth v Bosne ako sniper zastrelil generála Kovaca a po rokoch sa jeho syn prišiel pomstiť. Zameral sa nato najcennejšie, čo Booth má – Brennanovú a deti. Svoj cieľ sa mu nepodarilo splniť a nedopatrením zomrel Brennanovej otec. Preto vznikol nový plán, vyhodiť do vzduchu Jeffersonský inštitút. Neschopnosť Temperance rozlúštiť bola príležitosťou pre výpomoc všetkých stážistov, ktorí sa nikdy nestretli pri spoločnom prípade. Práve na takúto situáciu boli trénovaní a museli preukázať schopnosť zastúpiť Brennanovú a nájsť dôkazy. Mali ťažkú pozíciu, keďže Brennanovej vyšetrovacia miestnosť so škatuľami s kosťami bola zničená a všetky kosti boli pomiešané. Hľadali ihlu v kope sena. Vďaka ich mravčej práci mali konečne dôkaz, ktorý potvrdil Boothove tušenie, že Kovacova žena nie je jeho žena, ale sestra a celý čas v tom idú spolu! Jeffersonský inštitút nezostal úplne paralyzovaný, šikovná Angela si robila celé roky zálohy všetkých zložiek, akási čierna skrinka Jeffersonu, ktorá teraz pomôže všetko rýchlejšie vrátiť do starých koľají. Hodgins dostal nové vybavenie, ktoré len potvrdilo objavené dôkazy proti Kovacovcom. FBI tak mohla rozbehnúť misiu na jeho zatknutie, ktorej Brennanová chcela byť súčasťou. Chcela dať bodku za traumou, ktorú jej súrodenecké duo spôsobilo. Postupne sa jej začala vracať pamäť a ona mohla pomôcť Boothovi zo zranení, aby mohol Kovaca zastreliť a ukončiť celý tento príbeh…

Vyšetrovanie vrážd sa nikdy neskončí

S novým dňom prišlo aj pozretie sa pravde do očí. Výbuch poškodil Jefferson viac, ako sa v noci mohlo zdať a rekonštrukcia si vyžiada niekoľko mesiacov. Preto sa museli ostatní zbaliť, pričom našli rôzne fotky a predmety, ktoré im pripomenuli ostatných dvanásť rokov, ktoré spolu prežili a čoskoro sa začne nová etapa ich života, vo vynovenom inštitúte. Cam spolu s Brennanovou vedeli o jej pláne načas opustiť miesto riaditeľky. Po svadbe Arastoom sa rozhodli adoptovať si trio súrodencov a vytvoriť novú rodinu. Preto si vzala minimálne polročné voľno. Jej miesto odmietla prevziať Brennanová, ktorá bola spokojná na svojej pozícií. Hodginsovi sa tak splnil sen – stal sa kráľom laboratória. Konečne získal titul, o ktorý roky vtipne bojoval s ostatnými. Angela výbuch prežila bez zranení, v poriadku bolo aj jej dieťa. Podľa Hodginsa príde na svet druhý syn. Oboch teda čakajú nové výzvy, privítať nového člena rodiny, vybudovať nový Jefferson, zatiaľ, čo Cam si vybuduje nový život. Agent Aubrey nemusel viac uvažovať o tom, či prijme povýšenie a presťahuje sa do Los Angeles. To isté miesto sa uvoľnilo aj vo Washingtone a bude tak môcť zostať pri svojich priateľoch, ktorí sú aj jeho rodinou. Po nevydarenom vzťahu so stážistkou Jessicou si uvedomil, že jeho kolegyňa psychologička Karen by mohla vyplniť prázdne miesto v jeho srdci. Roky okolo seba chodili a nikdy to nezašlo ďalej, teraz nastal ten správny moment.

Brennanová si zbalila svoje spomienky do jej škatule. Vie, že ju čakajú nové zážitky aj výzvy s Boothom, vyšetrovanie nových vrážd, vyriešenie záhad. Výbuch jej budú pripomínať hodiny, ktoré sa zastavili o 4:47. Tento moment jej zmenil život, uvedomila si vlastnú smrteľnosť a najmä zraniteľnosť, keď stratila samú seba a musela uvažovať o tom, čím by bola, ak sa nezotavila. Ich životy nekončia, ani zďaleka a čoskoro sa dočkajú nových dobrodružstiev…

debata chyba
Viac na túto tému: #BONES (Kosti)