Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The X-Files - Mulder a Scullyová sa opäť vracajú. Odhalia konečne pravdu?

22.04.2017 14:52
debata
The X-Files - Mulder a Scullyová sa opäť...
The X-Files - Mulder a Scullyová sa opäť vracajú. Odhalia konečne pravdu? The X-Files - Mulder a Scullyová sa opäť vracajú. Odhalia konečne pravdu?

Mulder a Scullyová nepovedali posledné slovo!

Kultový seriál The X-Files (Akty X) zažíva svoje ďalšie vzkriesenie a zdá sa, že už bude trvalé. Spolu s ním sa vracia pátranie agentov Muldera a Scullyovej po pravde, ktorá je stále niekde vonku. Televízia FOX len pred niekoľkými dňami oznámila, že v ďalšej televíznej sezóne 2017/2018 diváci môžu rátať s návratom The X-Files v podobe až 10-dielnej 11.série. Prvý návrat seriálu sa odohral začiatkom roka 2016, keď svetlo sveta uzrela 6-dielna miniséria s väčšinou pôvodných postáv. Po obrovskom diváckom úspechu po celom svete sa táto miniséria pretransformovala na 10.sériu a otvoril sa tak priestor pre budúce epizódy. Ďalšie prípady pre Muldera a Scullyovú boli odozvou na trend revivalov dávnejšie ukončených seriálov a FOX nechcel zostať pozadu. A spravil dobre.

Diváci ocenili návrat agentov a v januári 2016 si pozrelo úvodnú epizódu takmer 10 miliónov divákov s ratingom 3.2 a nový rekord bol na svete. Televízii sa oplatilo trpezlivo vyčkať s návratom, dlhé rokovania s hlavnými predstaviteľmi a tvorcami bolo úspešné a tak fanúšikovia dostali po rokoch „klasické“ Akty X, na ktoré boli zvyknutí. Seriál sa dočkal aj veľkorysej propagácie a rýchlej distribúcie do celého sveta, slovenskí diváci si mohli nové epizódy pozrieť len s 24 hodinovým oneskorením na televízii JOJ, ktorá tento systém vysielania aktuálne aplikuje aj na najnovší Prison Break. Nové prípady sa dostali veľmi rýchlo do celého sveta a fanúšikovia boli nadšení, spracovanie nových príbehov, návrat starých postáv v kombinácii s novými a príbeh, ktorý otriasol celou mytológiou predchádzajúcich sérii bol dokonalým koktejlom, ktorý odsúdil 10.sériu na úspech a predznamenal hlasné volanie divákov po ďalších epizódach. Promo k desiatej sérii predznamenalo novú epochu seriálu.

Nová epocha sa začala

Takmer ihneď po skončení 10.série zástupcovia FOXu deklarovali snahu vrátiť The X-Files, čo najskôr na televízne obrazovky. Potvrdili si, že o seriál je stále záujem. Čo sa o iných revivaloch povedať nedalo. Súčasný trend návratu starších seriálov je pre televízie pomerne riskantný. Priviesť späť kedysi úspešné seriály, ktoré sa už skončili – väčšinou pre nízku sledovanosť – si vyžaduje obozretné plánovanie a vyberanie typu seriálu, ktorý by sa mohol vrátiť. V prípade The X-Files bol risk menší, aj keď posledné filmové spracovanie seriálu naplno prepadlo a na nejaký čas uvrhlo tento žáner do vákua. Najväčším problémom pre spracovanie nových príbehov bola účasť ústredného hereckého dua. Aj po skončení seriálu boli a stále sú David Duchovny a Gillian Anderson veľmi zaneprázdnení a pre ich nabitý rozvrh bolo veľmi náročné vôbec určiť dátum nakrúcania. Nakoniec sa podarilo dohodnúť aspoň 6-epizódnu 10.sériu, ktorá bola akýmsi testom aj pre nich, neboli si istí, či stále po nich panuje divácky hlad. Oficiálne oznámenie televízie o príprave 10.série spôsobilo ošiaľ, čo len podporilo ochotu hercov rokovať aj o ďalších epizódach, ktoré by mohli v budúcnosti vzniknúť. Navyše Gillian Anderson s rodinou žije v Londýne, kde medzičasom nakrútila tri série hitu The Fall s Jamiem Dornanom, či Hannibala a nebola naklonená k dlhodobejšiemu cestovaniu medzi kontinentmi. David Duchovny po ukončení hitu Californication nakrútil dve série seriálu Aquarius, ktorý v minulej sezóne bol zrušený. V prípade oboch hercov sa až teraz vytvoril dostatočný priestor nato, aby mohli nakrútiť 11.sériu.

V prípade 11.série sa, tvorcom aj televízií, podaril nájsť kompromis o počte epizód.

Práve časová zaneprázdnenosť bola problémom pre skorší návrat seriálu, preto túto sezónu na obrazovkách absentoval. Hoci sa rokovania rozbehli už dávno, pomerne skoro bolo jasné, že The X-Files sa budú môcť vrátiť najskôr do dvoch rokov od odvysielania 10.série a nebudú môcť byť každoročnou záležitosťou. Čo môže byť aj na prospech celého projektu. Po obrovskom úspechu najnovšej série si môže seriál dovoliť aj dlhšie prestávky, čo len podporí vybičovanú divácku zvedavosť, ktorá sa s istotou pretaví opäť v rekordnú sledovanosť pripravovanej 11.série. Dlhšie prestávky medzi nakrúcaním zase otvárajú hercom dvere pre iné projekty a nemajú pocit, že sú tlačení a viazaní k rýchlemu nakrúcaniu. A úprimne povedané kalibre ako David Duchovny a Gillian Anderson nie sú v pozícií, keď sa musia nasilu vtierať do diváckej priazne a je chválitebné, že aj po rokoch si natoľko vážia fanúšikov, že sú ochotní sa viackrát vrátiť do svojich úloh, ktoré ich preslávili. Takéto niečo sa nedá povedať o väčšine hercov. Čakanie na ich čas sa vždy oplatí a v kombinácii s pôvodným tvorcom Chrisom Carterom sa všetci dočkajú ďalších skvelých príbehov.

Vráti sa seriál opäť natrvalo na obrazovky?

V prípade nadchádzajúcej 11.série sa, tvorcom aj televízií, podaril nájsť kompromis o počte epizód, ktorý bude výhodný pre všetky strany a aj samotných divákov. FOX sa netajil tým, že by chcel nakrútiť viacepizódne série, ako bola desiata. Zároveň potvrdil, že má záujem o dlhodobý návrat The X-Files do vysielania a všetko nasvedčuje tomu, že Mulder a Scullyová sa v najbližších rokoch s určitými časovými rozostupmi predsalen objavia. Tvorcovia spolu s hercami dodali, že určite televízia nemôže rátať s plnohodnotnými 22-epizódnymi sériami, pripustili možnosť nakrútiť aj viac epizód v jednotlivých sériách. Televízia hovorila o číslo medzi 10 – 16,  najnovšia séria bude mať až 10 epizód. Kompromis sa teda našiel na tom najnižšom číslo, ako pôvodne televízia chcela, je to však dobrý začiatok pre potenciálne ďalšie série, ktoré by mohli vyšší počet. Nakrúcanie novej série sa začne už  v lete tohto roka, predpokladaná premiéra je január 2018, teda dva roky od premiéry desiatej série.

Desiata séria aj napriek jednocifernému počtu epizód priniesla príbeh, ktorý otriasol mytológiou predchádzajúcich deviatich sezón. Presvedčenie Muldera o mimozemskej invázií stratilo opodstatnenie a spolu so Scullyovou boli na prahu odhalenia najväčšej konšpirácie, akú ľudstvo dokázalo vytvoriť. Ukázalo sa, že ľudstvo má mimozemskú technológiu, avšak využíva ju len k svojmu prospechu a terorizuje svojich nepriateľov prostredníctvom výdobytkov techniky, ktoré nepochádzajú zo Zeme. Následne necháva bujnieť rôzne dohady a konšpiračné teórie, ktoré odvracajú oči verejnosti od skutočnej pravdy a vytvára si tak dostatočný priestor na vytvorenie vlastného svetového poriadku a pravidiel v ňom. Pokračovalo aj pátranie po synovi Muldera a Scullyovej Williamovi, ktorý môže byť kľúčom k prežitiu a jeho vypátranie je otázkou života a smrti pre Muldera, ktorý sa nakazil vírusom. Tento vírus je dielom mimozemskej DNA, ktorú by mohol mať aj jeho syn a vyliečiť ho. Scullyovej nezostávalo veľa času, navyše, keď uprostred Washingtonu sa objavilo UFO, ktoré priletelo, len aby zabilo dvojicu agentov, ktorí by mohli odhaliť svetu celú pravdu…

The X-Files (Akty X) mal premiéru v septembri 1993, pôvodne mal deväť sérii. Vo všetkých si zahrala Gillian Anderson, David Duchovny opustil seriál po ôsmej sérií a vrátil sa iba do poslednej epizódy seriálu, ktorý sa skončil v roku 2002. Seriál sa dočkaj troch filmových spracovaní. V roku 2016 sa Akty X s veľkým úspech vrátili v 6-dielnej 10.sérii a aktuálne sa pripravuje už 11.série s možnou premiérou na začiatku roka 2018. Televízia FOX aj tvorcovia deklarujú ochotu nakrúcať aj ďalšie epizódy a zdá sa, že The X-Files sa opäť natrvalo vrátili, aby zažili po niekoľkýkrát úspech.

debata chyba
Viac na túto tému: #THE X-FILES (Akty X)