Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie

13.08.2017 13:34
debata
Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce...
Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie Gotham - smutný pohľad na mesto, ktoré nechce byť vytrhnuté z agónie

Tretia séria sa skončila s vidinou šialene dobrej 4.série!

Gotham počas tretieho roku vysielania zaznamenal veľké míľniky v deji a priniesol na obrazovky jeden z najlepšie spracovaných komiksových príbehov. Ostatné dve série kvalitou nezaostávali, avšak dejovo boli akousi predprípravou nato, čo sa stane počas tretej sezóny, ktorá sa skončila počas júna. A posledná tretia série dokonalosti nasadila korunu. Tá sa dostala do vysielania po trojmesačnej prestávke trvajúcej od januára, keď sa skončil „trojepizódny minipríbeh“ o zrode ikonického Jokera a žiaľ tento nepremyslený krok televízie podrazil seriálu nohy, čo sa týka sledovanosti. Gotham bol charakteristický tým, že síce nedosahoval rekordnú sledovanosť, avšak týždeň, čo týždeň si premiérové epizódy pozrelo stabilne čosi vyše troch miliónov divákov s ratingom 1.2. Bolo zjavné, že si seriál našiel svojich verných divákov, ktorý si k nemu vždy našli cestu.

Najnovšia séria bola poznamenaná zvláštnym prístupom televízie FOX, ktorá 22-epizódnu sériu rozdelila do troch blokov oddelených dlhšími prestávkami. V súčasnej silnej konkurencii „vziať z očí“ divákov seriál v tom najlepšom na tri mesiace bol mimoriadne amatérsky krok, ktorý mal aj svoje následky. Na jar, keď sa seriál vrátil sledovanosť nepríjemne klesla pod hranicu troch miliónov divákov a rating po prvýkrát klesol pod hranicu 1, konkrétne na 0.9 a výkon seriálu dostal nepríjemnú ranu. Nič to však nemení na fakte, že FOX obnovil Gotham aj na 4.sériu, ktorá sa začne vysielať 28.septembra. Sledovanosť sa postupne začala škriabať k svojim pôvodným hodnotám až v čase, keď seriál finišoval a preskočil opäť hranicu troch miliónov divákov. Bol to spôsobené tým, že posledné epizódy sa vysielali mimo hlavnej televíznej sezóny, keď drvivá väčšina seriálových konkurentov mala svoje finálové epizódy za sebou a diváci bažili po premiérach.

Ak si chce FOX zabezpečiť bezproblémové rozhodovanie o ďalšom pokračovaní seriálu, nemal by v ďalšej sezóne experimentovať s trpezlivosťou divákov a byť vďačný za tak stabilnú sledovanosť programu, v tak nestabilných časoch. A najmä by bol absolútny neprofesionálny kix zo strany televízie, keby sa vlastnou hlúposťou pripravila o seriál, na ktorý vo väčšine prípadov počuť len chvály. Gotham je už známy tým, že sa zameral na príbeh, ktorý nebol nikdy preskúmaný televíznymi kamerami a teda vznik hrdinov a antihrdinov v tomto večne upršanom meste. Tvorcovia priniesli skvele spracovaný príbeh zameraný na detektíva Jima Gordona, ktorý vo filmovom univerze nebol úplne v popredí a na seriálovom pozadí sa postupne rodia ikonické postavy. Zatiaľ, čo príbeh mladého Bruca Wayna pomaly smeroval k zrodu Temného rytiera, rýchlejší zrod mala plejáda rôznych viac či menej šialených antihrdinov.

Najnovšia séria naozaj nešetrila rôznymi kreatúrami. Okrem návratu a zrejme definitívnej smrti skvelej Fish Mooney, sa zrodil Bane, Hádankár, Poison Ivy, prvé mačacie kroky začína robiť Selina Kyle alias budúci Catwoman. Posledné slovo určite nepovedal ani šialený Klobúčnik. Nateraz najsilnejšou hybnou silou zločinu by chcel byť Penguin. Posledná tretina série sa zamerala na neodvratný pád Gothamu. Prvá polovica série odhalila existenciu Sovieho tribunálu, ktorý v tieni vládol Gothamu a nezaujímali ho pomery v podsvetí alebo na strane spravodlivosti. Líderka tribunálu Kathryn nadobudla pocit, že mesto sa dostalo na pokraj skazy. Ľudia boli už otupení vnímaním reality a zločin brali ako bežnú a tolerovateľnú súčasť ich životov. Nefunkčná spravodlivosť, skorumpovaní politici k tomu rôzni predstavitelia zločinu, ktorí súperili o nadvládu dostali na kedysi prosperujúce mesto na dno. Soví tribunál sa rozhodol pre tvrdý reštart, očistiť špinu od pliev. Jedinou záchranou bol práve Jim Gordon, ktorého naverboval do tribunálu jeho strýko Frank. Ten spáchal samovraždu, aby dokázal Jimovu oddanosť veci a popritom dostal Gordon šancu zachrániť mesto od konca. Sovie spoločenstvo chcelo vypustiť jed do ulíc mesta, ktorý mal za následok, že v každom prebudí len to najhoršie a ľudia prídu o rozum. Povraždili by sa medzi sebou a zostali by len tí najlepší a tieto elity by znova vybudovali Gotham, tak akým mal vždy byť. Navyše ulice by získali nového ochrancu – Bruca Wayna. Tomu tribunál vymyl mozog a začal trénovať a položili sa základy k zrodu netopierieho muža.

Plán očisty Gothamu sa tribunálu takmer podaril a aj hrdinovia ako Jim Gordon podľahli jedu, ktorý bol vypustený. V kŕči svojich excentrických prejavov a skrytých túžob, ktoré sa predrali na povrch jeho osobnosti však stále dokázal v kútiku svojho zdravého rozumu byť tým hrdinom, ktorý zachránil aj svoju lásku Lee, ale aj celé mesto spod cieleného pádu a smrti. Zločinci sa v tomto chaose medzi sebou takmer zneškodnili. Penguin sa zbavil Hádankára a spravil si z neho ľadovú trofej a to doslova. Tabitha sa postavila proti Barbare a po vzájomnom súboji šialená blondína skončila porazená. Žeby sa pred divákmi v závere série odohral zrod Harley Quinn, ktorú im tvorcovia sľubujú?

Butch prežil svoj ťažké zranenia a všetko naozaj sa nasmerovalo k reštartu. Avšak tým nesprávnym smerom. Zdá sa, že Gotham je odsúdený byť v područí zločinu, je to jeho prirodzenou súčasťou a akékoľvek snahy o opak zlyhali Akoby sa samotné mesto vzpieralo a odmietalo svetlejšie zajtrajšky. Čakajú len tie temné. V marazme povstal nový hrdina, ktorý jedného dňa bude temným rytierom a vytiahne svoje mesto z agónie.

Nadchádzajúca štvrtá séria tak vstupuje do úplne novej epochy a fázy príbehu, ktorý divákom bude známejší a začne čoraz viac približovať filmovému univerzu. Hoci cesta anti/hrdinov k ich pravému osudu je ešte dlhá, no ich charaktery sú už trvalo nastavené. Divák ich bude sprevádzať ruka v ruke po ceste, ktorú už pozná a vie, ako ich príbeh dopadne. Rozhodne táto cesta bude mimoriadne pútavá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gotham