Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hokej sa presťahoval do komerčnej televízie. Ako je to v iných krajinách? Je doménou verejnoprávnych vysielateľov?

Vysielacie práva na Slovensku získala po viac ako dvoch desaťročiach televízna skupina JOJ.

17.05.2024 00:00
9 Foto:
MS v ľadovom hokeji 2024 sa konajú v Českej republike v Prahe a Ostrave.
debata (1)

Vysielacie práva na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sú dôležitým obchodným artiklom po celom svete. Rôzne televízne spoločnosti a sieťoví operátori sa každý rok uchádzajú o tieto práva, aby mohli ponúknuť svojim divákom najlepšie pokrytie tejto prestížnej udalosti.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) udeľuje práva na prenosy šampionátu rôznym televíznym staniciam a sieťovým operátorom vo vybraných regiónoch. V každej krajine sa vysielanie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji môže líšiť v závislosti na regionálnych dohodách a zmluvách. Niektoré krajiny majú exkluzívne zmluvy s jednou televíznou stanicou, zatiaľ čo v iných krajinách môže byť pokrytie rozdelené medzi niekoľko staníc.

Valábik Čítajte viac Hokejovému šampionátu sa na Jojke darí. Divákom však chýba obľúbený expert

Tohtoročný šampionát sa vysiela vo viac ako sto krajinách. Vysielanie v súkromných televíziách nie je neštandardné, vysoké sumy za nákup vysielacích práv si mnohé verejnoprávne televízie nemôžu dovoliť. Obvykle sa vysielanie sústreďuje na športové kanály alebo špecializované kanály zamerané na hokej. Avšak v niektorých krajinách môže byť aj na voľne dostupných kanáloch, najmä ak sa daná krajina zúčastňuje turnaja a je zvýšený záujem o prenosy.

Z okolitých štátov majú práva na vysielanie hokejového šampionátu verejnoprávne televízie v Česku a Rakúsku. Česká televízia vysiela šampionát na svojej športovej stanici ČT Sport, ktorú si však už slovenskí diváci nenaladia. Operátori ju začiatkom roka po výzve Českej televízie vyradili zo svojej ponuky.

V Rakúsku prenosy ponúka verejnoprávna televízia ORF a streamovacia platforma SportDeutschland. Tohtoročné hokejové majstrovstvá vysielajú ešte verejnoprávne televízie v Švajčiarsku, Bulharsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku a na Ukrajine.

11. SR vs. Poľsko Čítajte viac Každý deň nový divácky rekord: Jojka s hokejom prelomila ďalší míľnik v sledovanosti

V Poľsku hokej nie takým fenoménom ako u nás a v susednom Česku. Vysielajú ho stanice súkromnej televízie Polsat Sport. V Nemecku je dostupný na platforme SportDeutschland, v službe Magenta Sport a na staniciach ProSieben.

V balkánskych krajinách je exkluzívnym vysielateľom Arena Sport, len v Slovinsku ponúka vybrané zápasy verejnoprávna RTVS Slovenija. V Grécku sú prenosy dostupné na streamovacej platforme Cosmote TV, v škandinávskych krajinách na Viaplay, vo Veľkej Británii a Írsku na Premier Sport, vo Francúzsku na webe Fanseat.

TV Prima prima plus, televízia, telka, televízor, Čítajte aj Česká Prima potvrdila expanziu na Slovensku: Poznáme dátum štartu novej televízie

Na Slovensku od roku 2001 vysielala majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji RTVS (pred rokom 2011 pod značkou STV a SRo), kde pravidelne patrili k najsledovanejším programom roka. Tohtoročný šampionát si však diváci prvýkrát po 23 rokoch našli na obrazovkách inej televízie.

Vysielacie práva získala na päť ročníkov, od roku 2024 do 2028, súkromná televízna skupina JOJ. Všetky zápasy môžu diváci sledovať na jej troch televíznych staniciach – JOJ, JOJ Plus a JOJ Šport, na webe ms2024.joj.sk alebo na streamovacej službe JOJ Play po zaregistrovaní.

Skupine JOJ sa investícia vyplatila. Hokejový šampionát jej priniesol historicky najlepšie výsledky, rekordy pokorila aj na internete. Už pri druhom a aj ďalšom zápase slovenskej reprezentácie k obrazovkám dokonca pritiahla k obrazovkám viac ako milión divákov.

RTVS zostali len práva na vysielanie v rozhlase. Dopĺňa ho predzápasovými štúdiami na RTVS Šport a špeciálnou tolkšou s hokejovou legendou Richardom Lintnerom. Citrónshow z hokejovej Ostravy vysiela neskoro večer na Dvojke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #TV JOJ #JOJ Šport #RTVS Šport #MS v hokeji 2024